Ses kısıklığı deyip geçmeyin

Gırtlak, boğazda soluk borusunun girişini oluşturan, nefes ve yemek yollarını ayıran ve en önemlisi ses üretimiyle görevli organımızdır. Kıkırdaklarla örtülü kapalı bir kutu yapısındadır. Bu izole yapısı sayesinde gırtlak kanserlerinin çevresel ve uzak yayılımları daha yavaş olmaktadır. Gırtlak kanserlerinin en büyük risk faktörü sigara kullanımıdır. Özellikle eşlik eden alkol kullanımı, riski katlarca arttırır. Bunun yanısıra herhangi bir kanserin oluşumunda olduğu gibi genetik sebepler; ayrıca özellikle son yıllarda giderek önemi artan HPV gibi viral hastalıklar da gırtlak kanserinin oluşma mekanizmalarında rol oynar.

Haberin Devamı

Gırtlak ve ses tellerini tutan tümörler ses tellerinin hareket ve titreşimlerini etkilediklerinden gırtlak kanserinin en sık belirtisi ses kısıklığıdır. Erken dönemde ses kısıklığı ile belirti vermesi bu kanserin erken teşhis ve tedavisine olanak vermekte, bu da sağ kalım ve tedavinin yarattığı fonksiyon kayıpları açısından hayati önem teşkil etmektedir. Gırtlak kanserinin diğer belirtileri arasında boğazda özellikle yutkunmayla kulaklara vuran ağrı, ağızdan kan gelmesi, yutkunma güçlüğü, boyunda şişlikler ve nefes darlığı sayılabilmektedir.

Gırtlak kanserinin tedavisi tamamen hastalığın tesbit edildiği aşamaya bağlıdır. Erken dönem tümörler çok küçük cerrahi müdahalelerle ve ek tedaviye gerek duyulmaksızın tedavi edilirken, ileri aşamada tesbit edilen kanserlerde bazen gırtlağın tamamını almak gerekebilmekte, buna ek olarak boyundaki lenf bezlerini cerrahi olarak temizlemek şart olmakta, hatta ışın tedavisi ve kemoterapi gibi ek tedavilere bile başvurmak gerekebilmektedir.

Özellikle sigara öyküsü olan kişilerde iki haftayı aşan ses kısıklığı ve/veya yukarıda sayılan diğer belirtilerin olması durumunda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalarını şiddetle öneriyorum. Tekrar vurgulamak gerekirse erken teşhis, hem hayat kurtardığı gibi hem de nisbeten daha basit tedavilerle bu hastalığı geride bırakmaya yardımcı olabilmektedir.