Manuel Punch Versus Micromotor

Haberin Devamı

Saç alımı sırasında el (manuel) pançlarının kullanımının saça daha az zarar verdiği, mikro motorun ise deriyi yaktığı, grefti kestiği, ekstra zarar verdiği gibi bazı söylemlerle karşılaştım. Ama acaba bunlar doğru söylemler mi? Bu iki aletin bir birine bir üstünlüğü var mı?

Manuel panç saç ekiminin yanı sıra, diş hekimliği, dermatoloji ve diğer bazı uzmanlıklarda sıklıkla kullanılan kalem benzeri bir alettir. Bu aletin ucunda değişik kalınlık ve boyutlarda keskin kenarlı borucuklar vardır ve deriyi silindirik olarak derinlemesine kesmekte kullanılırlar. Bu alet kullanılırken, doktor tarafından el yordamıyla döndürülerek saç kökleri etrafındaki cilt, silindirik şekilde kesilir. Daha sonra da manuel punç yöntemiyle gevşetilen saç kökleri greft topayıcı pensetlerle (bir tür cımbız benzeri alet) tek tek toplanır.

Mikromotor’lu FUE tekniğinde ise, değişik genişlikte olan panç uçları, dönme devrine sahip olan hava motorlarına takılan bir ara parça (piyasemen) sayesinde hızlıca döndürülmektedir. Hızla dönen bu keskin panç uçları saç kökleri çevresinde yine silindirik, derinlemesine kesiler oluşturulur. Böylece saç kökü, etrafındaki dokudan gevşetilerek rahat bir şekilde ve zarar görmeden toplanabilir. Mikromotor yönteminde de saç kökleri greft topayıcı pensetlerle yine aynı şekilde tek tek toplanır.

FUE yöntemiyle yapılan saç ekimi operasyonlarında manuel-punç ve mikromotor uygulamalarının seçimi, saç kalitesine, sıklığına, rengine, kalınlığına vs bağlı değildir; tamamen doktorun alışkanlıklarına ve tercihlerine bağlıdır. Yani yiğidin yoğurt yiyişidir. Her iki aletin kullanımı saç alım kalitesini ve verimini etkilemez. Yani her iki aletin birbirlerine üstünlüğü olmasa da mikromotor kullanımı, saç köklerinin alım süresini kısaltır ve daha verimli bir operasyon yapılmasına yol açar.