Hamileler Oruç Tutabilir mi?

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde, hamilelerin aklına takılan en önemli sorulardan biri de ‘hamileler oruç tutabilir mi?’ oluyor. Çok fazla merak edilen bu soruyu sizler için yanıtladım. Hamileler Oruç Tutabilir mi? Zararı var mıdır? İşte tüm bu soruların cevabı…

Normalde insanlar açlığa uzun süre dayanabilirken, gebelikte bu süre üçte bir oranında azalır. Gebeler, hem kendileri hem de taşıdıkları bebekleri için daha fazla miktarda kalori, protein, vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Hamilelikte oruç tutmak isteyen anne adaylarının özellikle buna dikkat etmesi, oruçluyken alınan gıdaların hem kendi hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlanması gerekir.

Haberin Devamı

Gebelikte oruç tutmayla ilgili bir diğer önemli konu ise anne adayının farklı hastalıklarının olup olmadığıdır. Anne adayının hamilelikle birlikte şeker hastalığı, hipertansiyon, aşırı kansızlık ve erken doğum riski gibi eşlik eden durumlar mevcutsa oruç tutmak ciddi sorunlar yaratabilir. Bu durumda doktor, anne adayının oruç tutmasına izin vermeyebilir.

Oruç Tutmanın Bebeğe Zararı Var mıdır?

Gebeliğin ilk 3 ayında genellikle bulantı ve kusma olması nedeniyle anne adayı yeterince beslenemez. Ayrıca bu dönemde oruç tutmasıyla birlikte özellikle sıvı yetersizliği, hipoglisemi ve ona bağlı bayılma veya halsizlik çok daha belirginleşir. 3. ve 5. aylar arası hamileliğin daha rahat yaşanması nedeniyle bu aylar oruç tutmak için en uygun dönemdir.

Son aylar bebeğin hızlı büyüdüğü ve kilo aldığı dönemlerdir. Bu aylarda uzun süreli açlık, bebeğin daha az kilo almasına, şeker düşmesine, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bebekte sıkıntı oluşmasına yol açabilir.

Doktorunuza Danışmayı İhmal Etmeyin!

Oruç tutmak isteyen anne adaylarının, doktorlarına bu durumu mutlaka danışması gerekir. Aynı zamanda kadın doğum muayenesinin yanında genel sağlık durumunuzla ilgili bir kontrolden geçmeden oruç konusunda kesin bir karar verilmemelidir.

Anne adayı doktor onayı alıp dengeli ve düzenli beslendiği takdirde uygun aylarda oruç tutabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Bu dönemde tüketilmesi gereken besinler anne adayı ile bebeğin besinsel gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir anne adayının diyetinde; meyve, sebze, tahıl grubu, et ve süt ürünleri ve su başta olacak şekilde bol sıvı bulunmalıdır.

Haberin Devamı

Oruç Tutan Anne Adayları Nasıl Beslenmelidir?

Oruç tutulacak her gün baş dönmesi, halsizlik vb sorunları en aza indirmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahur yemeğinde doyurucu, hafif ve bol proteinli besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Gebeler için demir ve kalsiyum çok önemlidir ve sahurda özellikle alınması gerekir. Süt, pekmez, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, kepek ekmeği, meyvelerin tüketilmesi sahur için iyi olacaktır. Uzun zaman tok kalabilmek ve kabızlığı önlemek için en az 4–5 dilim kepek ekmeği ve yanında sıvı alımına dikkat edilmelidir. İftar tek öğünde değil iki üç öğünde yapılmalıdır. Oruç hurma, zeytin veya su ile açılabilir.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Haberin Devamı

Facebook: @drsevaltasdemir

Instagram: @drsevaltasdemir