Limon Yetiştiriciliği

Yaz mevsiminin favori içeceklerinden biri olan limonata içeceğinin ana kaynağı limonun birçok yararları olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Limon gerek mutfağımızda, gerek kozmetik ve ilaç sektöründe çok tercih edilmektedir. Limon meyvesi ister bahçenizde ister teras ve balkonunuzda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Öncelikle Limon yetiştirirken bazı püf noktalarını bilmemiz gerekmektedir. Peki nedir bu püf noktaları?....Haydi o zaman başlayalım;

Limon ağaçlarını ister saksıda ister bahçe de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bu tamamen sizin bulunduğunuz yerin hava şartlarına, konumunuza ve bakım durumunuza bağlıdır.

Haberin Devamı

Limon ağaçları yaz mevsiminde su çok istemektedir. Bitki toprağını el yardımı ile kontrol edin. Eğer toprak çok nemli ise su vermeyin; toprak kuru ise toprağın her tarafına gelecek şekilde doygun sulama yapın. Yaz mevsiminde düzenli yapılan sulama bitkinizin sağlıklı gelişimini sağlamaktadır.

Limon ağacı rüzgarlı ortamdan hoşlanmazlar. Rüzgarlı bölgeye maruz kalan limon ağaçları; meyve dönemindeyken çiceklerini çabuk dökmesine, gelişim aşamasındayken de çabuk hastalanmasına neden olur. Bu nedenle bahçenize dikeceğiniz limon ağacınızı yoğun rüzgarlı bölgeden uzak tutmalısınız.

Limon ağaçlarında yaprak biti, mantar, kök çürüklüğü ve kırmızı örümcek gibi bitki zararlıları özellikle yaz mevsiminde çok sık görülmektedir. Bitkiniz bu hastalıkların herhangi birisini taşıyorsa mutlaka yağmursuz ve rüzgarsız bir zamanda uygun ilaç temin edilerek bitki ilaçlanmalıdır. Hastalık bitene kadar bu ilaçlama devam edilmelidir. Unutmayın ilaçlamayın düzenli ve rutin aralıklarla yapmalısınız.

Limon ağaçlarında budama; özellikle yaz mevsiminde su kaybını önlemek için önerilmez. Ama bitkide kırılma, zedelenme ve böceklenme gibi durumlar var ise gelişim budamaları yapılmalıdır.

Limon ağaçlarını saksıda yetiştirmek isterseniz toprağının karışım oranlarına dikkat etmelisiniz. Bahçe toprağı+Perlit+Torf orantılı karışım limon bitkinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunacaktır. Karışım için kullanacağınız ölçüler saksınızı büyüklüğüne göre belirlemelisiniz.

Haberin Devamı

Saksıda yetiştireceğiniz limon ağacınızın toprak ph derecesinin 6-6,5 olmasına dikkat edin. Toprağında mutlaka besin değeri yüksek karışımlı gübre kullanın. Bu tarz karışımları fidanlıklarda, seralarda bulabilirisiniz

Unutmayın saksıda baktığınız limon ağaçlarınızın toprağına mutlaka saksı drenajı sağlayın. Saksınızın tabanına delik açın ve delik diplerine topraktaki suyu süzmesi için ince çakıl taşı veya kiremit paçaları yerleştirin. Bu işlem topraktaki fazla su minik çakıl taşları arasında süzülerek saksı deliğinden akıp gidecektir.

Limon ağaçları tohum(çekirdek), aşılama, çelik yöntemleri ile üretilmektedir. Bu yöntemlerden yüksek oranda verim elde etmek isterseniz mutlaka zamanında uygulamasını yapmasına özen göstermelisiniz.

Limonun ferahlığı ile yaz mevsiminde serinlemeniz dileğimle……….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI