DOĞUM AYINIZ KALP SAĞLIĞINIZI ELE VERİYOR

DOĞUM AYINIZ KALP SAĞLIĞINIZI ELE VERİYOR

Tıp dünyasındaki gelişmeler her geçen gün yeni bir boyut kazanırken, yapılan son araştırmalar doğduğumuz ay ve sağlığımız arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hangi ayda doğanlar, hangi kalp rahatsızlıklarına dikkat etmeli?

Dünyada ve ülkemizde ölümle sonuçlanan sağlık sorunlarına bakıldığı zaman kalp hastalıkları gün geçtikçe hızlı bir artış gösteriyor. Bu artıştaki en büyük payı da sigara bağımlılığı, stres, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme gibi nedenler oluşturuyor. Yapılan son istatistiklere göre ölümlerin yüzde 40’ı dolaşım sistemi hastalıkları grubunda olan kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Kalp hastalıklarının bu derece tehlikeli boyutlara gelmesi ise bilim insanlarını hastalığın risk faktörlerinin belirlenmesinde yardımcı olacak yeni araştırmalara yönlendiriyor. Araştırmalar ve yayınlanan bilimsel çalışmalar, kalp hastalıkları ve kronik hastalıkların önemli bir kısmının doğum ayıyla ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan son araştırmalardan biri de Newyork-Presbyterian/Columbia Univercity Medical Center’a ait. 1900-2000 yılları arasında doğan 1.749.400 kişi ile 1688 hastalık kodu arasında doğum ayı yönünden bir ilişkinin olup olmadığı geriye dönük olarak araştırıldı. Çalışmanın sonucunda toplam 55 hastalığın doğum ayı ile çok yakın ilişki içinde olduğu saptandı. Bu araştırmanın sonucunda kalp hastalıkları arasında önemli bir hastalık grubunu oluşturan atriyal fibrilasyon, mitral yetersizliği, iskemik kalp hastalıkları, kalp yetersizliği ve hipertansiyonun doğum ayı ile ilişkisi belirgin olarak ortaya konulmuştur. Çevresel ve genetik etkenler ile bu ilişkinin seyri değişebilse de risk faktörlerinin farkında olmak, yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacaktır.

Haberin Devamı

Sağlık haritanız doğum ayınızla şekilleniyor

Yapılan bilimsel araştırmalar, genel olarak kalp hastalıkları açısından en masum aylarıneylül, ekim, mayıs ve haziran olduğunu, en riskli ayların ise mart ve nisan ayları olduğunu ortaya koyuyor. Bununla birlikte,eylül-aralık ayları arasında doğanların kalp damar hastalıklarının gelişmesine karşı daha dirençli olduğu, ocak-nisan ayları arasında doğanların bu hastalığa daha yatkın oldukları da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Mitral yetersizlik en fazla mart ve ağustos ayında doğanlarda görülürken, atriyal fibrilasyon mart ve eylül-kasım ayları arasında doğanlarda daha fazla gözlenmektedir. Ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri olan kalp yetersizliği ise en fazla mart ayında doğanlarda, hipertansiyon da en fazla haziran ayında doğanlarda karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda ortaya çıkma yaşı oldukça düşen kalp krizi açısından en sorunlu aylar, mart ve nisandır. Kalp krizi açısından en şanslı olanların ise eylül ayında doğanlar olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar kalp hastalıkları açısından risk aylarını tanımlamanın önemli olduğunu belirtsek de hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin ve spor alışkanlığının elden bırakılmaması gerekmektedir. Düzenli bir beslenme ve spor alışkanlığı kadar sigaradan da kesinlikle uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı