Burun Estetiğinin Erkek Hali

Erkeklerde Rinoplasti

Kadınlar kadar dış görünümlerine önem vermeye başlayan erkekler, estetik operasyonlara daha fazla rağbet etmeye başlamıştır. Buna sebep olan etkenler arasında kadın erkek ilişkilerinin dışında, toplumda dış görünümüyle dikkat çeken ve kabul gören bireylerin iş yaşamında başarılı olmayı kolaylaştırması gelir. Dış görünümüyle hoş bir izlenim veren erkek satıcının, müşterileri ikna kabiliyetinin fazla olmasına, ticari yaşamda pazarlama ve halkla ilişkiler gibi branşların artması, iletişimin ön plana çıkması sayesinde dış görünüm oldukça önemli bir hale gelmeye başlamıştır. Bu sebepler ön plana çıktığından, erkeklerin de son zamanlarda bana estetik operasyonlar noktasında müracaat ettiklerini görmekteyim.

Haberin Devamı

Rinoplasti ameliyatları estetik alanda kadınlar kadar erkeklerin de rağbet gösterdiği operasyonlar içinde yer almaktadır. Burun yapısı insanlar için fonksiyonları kadar, estetik bir yapı olarak da önemlidir. Yüz ifadesine anlam katan, ifadenin şekillenmesine katkı sağlayan burun şekli, herkes tarafından önemsenmektedir. Rinoplasti ameliyatının hedefi, burun şeklini yüze uyum sağlayacak şekle getirerek, doğal bir görünüm elde etmektir. Ameliyat sırasında burun yapısında küçültme, büyültme, kısaltma ve uzatma yapılabilir. Burun kemeri giderilir, burun ucu şekillendirilir, burun ucu küçültülür, dudak ve burun açısı düzeltilebilir. Burun fonksiyonları da, ameliyatın içinde düzeltilebilir.

Estetik operasyonların geçmişte kadınların rağbet ettiği uygulamalar olarak algılanması, günümüzde tam tersine dönmüştür. Bu konuda yapılmış olan bazı araştırmalarda rinoplasti ameliyatı yapılan hastaların yaklaşık % 30-40 oranında erkeklerden meydana geldiği tespit edilmiştir. Erkekler artık iyi bir dış görünümü, iyi bir referansa yeğlemektedir. Bu düşüncelerini estetik operasyonlara gösterdikleri ilgiyle ortaya koymaktadırlar.

Rinoplasti ameliyatında kadın ve erkeklere yapılan uygulamalar aynı mı?

Rinoplasti ameliyatında burun şeklinde dikkate alınan ölçüler, kadın ve erkekler açısından farklılık gösterir. Erkek hasta için kalkık ve üstü içe doğru kavisli bir burun şekli oluşturulması, hastanın yüz yapısına kadınsı feminen bir ifadenin yerleşmesinde etkili olur. Erkek burnu için ideal yapı burun ucunun kıvrık olması, sırt tarafının kavisli yerine düz olması gerekir. Rinoplasti ameliyatında kabul edilen ve ideal ölçülerde olan burun kalkıklık açısı erkeklerde 90-95 derece kadardır. Erkeklere yapılacak rinoplasti ameliyatı itina ve deneyim gerektiren bir operasyondur. Burun estetiği uzmanının bu alanda yeteri kadar deneyimi bulunmalıdır. Ameliyat sırasında yapılacak en küçük hata, hastanın kadınsı bir görünüm elde etmesine neden olabilir. Bunu dikkate alarak erkeklere yapılacak rinoplasti operasyonunda, benim tarafımdan hastaların vücut yapısı ve diğer tahlillerin dikkatli bir şekilde incelenmesi noktasında derinlemesine bir araştırma yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Toplumsal olarak cinsiyetlerde farklı özellikler olabilir. Bizim toplumuzda da erkeklerin burun yapısında özel bir biçim söz konusudur. Burun yapısı genellikle büyük, kemerli yapıda olmakta, burun ucu aşağı doğru bakan özel yapıdadır. Rinoplasti ameliyatında yeni burun yapısı oluşturulurken, toplumdaki güzellik anlayışının zamanla değişkenlik göstereceği dikkate alınarak, herkesin genel beğenisini kazanacağı burun yapısıyla birlikte mutlaka kişinin yüz yapısına uyum sağlayacak bir stilin tercih edilmesi gerekir. Hatta kişinin yüz simetrisinin sağlanması, profilin iyi olması için çene ucu estetiği yapılması gündeme gelmelidir.

Haberin Devamı

Erkeklerde rinoplasti sonrasında iyileşme

Operasyonları genel olarak genel anestezi uygulayarak yapmaktayım ve istenilen işlemlere göre 3-4 saat arasında sürdürmekteyim. Hastaların normal davranışlarına birkaç günde devam etmesi sağlanır. Erkeklerde ise, ameliyattan sonra normal yaşamlarına dönüşü, işlerine başlamaları için şişlik ve ödemin geçmesine, etkilerin derecesine göre bir değerlendirme yapılarak karar verilir. Ağır işlerde çalışmayanlar daha kısa sürede iş yaşamına başlayabilir. Alçısı alınan burundaki morlukları örtmek amacıyla, uygun olan kozmetik ürünlerden yararlanmak mümkün olabilir. Bunun yanında iyileşmeyi hızlandırıcı destek kremlerden yararlanmakta söz konusu olabilir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı