Zihnim Kalbimi Nasıl Kırıyor?

‘Olumlu duyguların olumsuz duyguları yok etme özelliği vardır.’ Diyor Fredrickson ve neşe, ilgi ve tatmin gibi istenen duyguların bireyin daha mutlu ve iyi bir yaşam sürebilmek için uzun soluklu beceriler geliştirdiğini ekliyor. Peki insan için olumsuz duyguları yenmek kolay mı, çocukken öğrenilmesi gereken bir şey mi bu? Aslında bu bir gereklilik değil belki ama biliyoruz ki bir çocuğun mutluluk ve neşe gibi olumlu duygular sağlayacak potansiyelini ortaya çıkarmak için gerekli deneyimleri keşfetmesi çok önemli. Çocuk olumlu duyguları sağlayacak potansiyeli ortaya koyabilmeyi öğrenirse kaygı, depresyon ve öfke duygularını daha az yaşıyor ve olumsuz duygu ve durumlardan daha az etkileniyor.

Haberin Devamı

Düşüncelerimizin, duygu ve davranışlara dönüşebildiği bir gerçek. Eğer bir insan başarısız olacağını düşünüyorsa bir şekilde buna inanıyor ve sonucunda başarısız oluyor. Peki bu nasıl oluyor? Zihnim kalbimi nasıl kırıyor? Nasıl incitiyor canımı? Ya üstelik sadece 8 yaşındaysam… Ya da 19 yaşında koca bir yetişkinsem… Cedric’e kulak verelim, ne diyordu? ‘8 yaşında aşık olmak çok zor’ bu aslında belki de yıllardır gözümüzden kaçan, gülümseten; çocuğun yaşamında olay kadar o olayı nasıl yaşadığının da etkili olduğunu ve bu durumun da çocuğun tutumu, fikirleri ve düşünceleri ile şekillendiğinin bir örneğidir. Belki de o senin çocukluğundur, farkında olmadan çocukken öğrenmiştir zihnin kalbini kırmayı. İlk defa ebeveynlerin veya öğretmenin değil de belki de sen kendine güvenememişsindir.

Özgüven, kişinin kendisiyle alakalı olumlu düşüncelere sahip olmasıdır. Özgüven eksikliği, kişinin kendisine ve becerilerine karşı olumsuz tutum içinde olmasıdır. Özgüven eksikliğinin temelleri çocukluk dönemindeki yetersizlik duygusuyla atılıyor. Evet bir yazımızda daha çocukluğa indiğimize göre artık günümüze geri gelip, geleceğe yönelik özgüven problemimizi nasıl aşabileceğimize bakalım.

İlk adım her zaman olduğu gibi kendine sevgi ve şefkatle yaklaşmak. Kendine acımasız davranma. Her şey mükemmel olamaz.

Haberin Devamı

Olumsuz iç konuşmalarını olumlu düşüncelerle değiştir. Değerli olduğunu sık sık hatırlat kendine.

Olumlu özelliklerini keşfet. Başarılarına, mutlu anlarına odaklan, bir liste bile yapabilirsin. Üstesinden geldiğin şeyleri somutlaştırmış olursun ve daha iyi hissettirir.

Görünüşüne, stiline özen göster, daha dik otur, daha yüksek sesle konuş.

Beslenmene özen göster ve spor yap.

Bir hedef belirle ve bu hedefi gerçekleştirebilmek için kısa vadeli hedeflerle planlar oluştur. İşe koyul.

Yeni bir yazar veya müzisyenle tanış, oku, dinle, öğrenmeye açık ol.

‘Başarını büyüklüğünü inancınızın büyüklüğü belirler.’ Seneca

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

www.gizemkolcak.com

@pskdangizemkolcak

pskdangizemkolcak@gmail.com