Kültür Sanat Rhinoceros müzikleri bu albümde

Rhinoceros müzikleri bu albümde

09.03.2018 - 18:12 | Son Güncellenme:

Oğuz Kaplangı, Rhinoceros (Gergedanlar) tiyatro oyunu için bestelediği müzikleri dinleyiciyle buluşturuyor.

Rhinoceros müzikleri bu albümde

‘Unutulmaz bir müzik; enerjik, hızla akan Türk dans ritimleri.’ –
The Scotsman gazetesi


Oğuz Kaplangı, Rhinoceros tiyatro oyunu için besteleyip sahnelediği müzikleri albüm formatında dinleyiciyle buluşturuyor.

Haberin Devamı

Rhinoceros oyunu ilk kez geçen yaz Edinburgh’da seyirciyle buluşmuş, oyunun kendi kadar müzikleri de Birleşik Krallık basınından övgü toplamıştı.

Oğuz Kaplangı, BBC 3’ün “World on 3” canlı yayınına davet edilmiş, oyun için bestelediği müzikleri yayında canlı çalmıştı.

Oyun 23 Mart – 7 Nisan 2018’de “The Royal Lyceum Theatre”da DOT tiyatrosu ortaklığıyla Edinburgh’da yeniden sahnelenecek. Ünlü İngiliz tiyatro yazarı Zinnie Harris’in yeniden yorumladığı Ionesco`nun “absürd” oyunu Rhinoceros’u, Murat Daltaban yönetiyor.

Rhinoceros albümü, oyunun sahnelenmesinden önce Apple Music başta olmak üzere tüm dijital platformlardan dinlenebilecek.

Rhinoceros, gelenekselle endüstriyeli buluşturan enstrümantal bir albüm. Oğuz Kaplangı’nın gitarları, synth ve bendir performansları ile Özcan Şenyaylar’ın kemanı ve İskoç sanatçı Annie Grace’in çaldığı gayda, albümün temelindeki kültürler arası bağın altını çizen öğeler.

Oğuz Kaplangı’nın albüm yaratım süreci üzerine söyledikleri: “Tiyatroda oyuncuların sahnesi günden güne farklılıklar taşıyabiliyor. Müziğin dinamiklerinin bu nuanslarla uyum içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Rhinoceros’un müziklerini sahnede canlı çaldığım için besteler her oyunda evrime uğradı. Akustik ile elektronik, organik sesler ile ses efektleri, geleneksel ile batı tarzı yorum, prodüksiyon aşamasında değişti ve ortaya çıkan parçalar bu soundtrack albüme dönüştü.

Haberin Devamı

Tiyatro müzisyene serbesti sağlayan bir sanat. Müziğin oyunla birlikte yol alması olağanüstü bir deneyimdi ve albümdeki parçalar bu deneyimin kazandırdıklarıyla son halini aldı. Rhinoceros oyunu hem evrensel hem de kişisel, müzikleri de öyle. Dinleyenlerin albümde oyunun öyküsü kadar kendi öykülerini de bulabileceklerini umuyorum.”

Eugène Ionesco’nun komedi türündeki absürd oyunu, çoğunluğa boyun eğme veya uyma, populizm, faşizm ve radikalleşmeyi inceliyor. Orwell’in “Hayvan Çiftliği” ve Camus’nun “Veba”sı ile karşılaştırılan eserde insanların korkutucu gelişmelere ve ideolojilere nasıl da uyum sağladığını görüyoruz.

SANATÇI BİYOGRAFİSİ:

Haberin Devamı

- Edinburgh’da yaşayan Oğuz Kaplangı yirmi yıldır TV, tiyatro, reklam ve film müzikleri üretiyor. TV işleri arasında A&E Network’ün Donnie Loves Jenny programı, Emmy-adayı Wahlburgers, Nightwatch, Lock Up ve Sexy Beasts bulunuyor. Şu sıralar bir internet dizisi olarak yayına giren ve Mehmet Günsur’un başrol oynadığı Kanaga dizisinde de müzikleri yer alıyor.

Recep İvedik, Kötü Kedi Şerafettin gibi sinema filmlerinin müziklerine imza atan sanatçı, Türkiye’de “Elec-Trip Music Productions”, Birleşik Krallık’ta ise “No Rhino Music” şirketlerinin sahibi ve “Express Jingles” hazır müzik kataloğunun yaratıcısı.

Oğuz’un, How To Hold Your Breath (Nefesinizi Nasıl Tutarsınız?) tiyatro oyunu için bestelediği müzikler 2017 Afife Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Müzik dalında aday gösterildi. 2018’de yine Zinnie Harris’in Meet Me at Dawn (Şafakta Buluş Benimle) oyununun Türkçe adaptasyonu için bestelediği müzikler Elec-Trip Records tarafından albüm olarak yayınlandı.