Başarı da başarısızlık da

Mutluluk da mutsuzluk da bir kader değildir.

Neyin tesadüf olduğu değil, hangi tesadüfü fırsata çevirdiğin önemlidir bu hayatta. Tesadüfler, senin attığın adım ile tercihe dönüşür. İnsanı tesadüf yönetmez. İnsanı, tercihleri yönetir .biriyle tesadüfen aynı ortamda olabilir, aynı yerden geçebilir aynı masada oturabilirsin. Ama etkileşime geçmek, tepkiye cevap vermek ve sürdürmek artık iradenin devreye girmesi ile tercihe dönüşmüştür.

Peki tesadüfler, şanslar ve ya fırsatlar eşit mi?

Haberin Devamı

Elbette değil. Fırsat eşitliği dünyanın hiçbir yerinde yok. Lakin kişisel girişimimiz ile dezavantajlı durumumuzdan kurtulmamız mümkün.

Mesela çözüm ortakları bulmak, iş bulmak, hatta eş bulmak bile yaşamın bize sunduğu fırsatlardan daha fazlasını ister bizden. İşte bu noktada açılmak, girişken olmak, sosyal yönümüzü aktive etmek, daha çok etkileşim içinde olmak; fırsat ve tesadüflerle karşılaşmamızı arttırır. O fırsat ve tesadüflerle karşılaştığımızdaki irademiz ise tercihlerimizdir. Ama doğru ama yanlış.

Mutsuzluk da başarısızlık da kader değildir. Ve kimse bu sonuçları tesadüfen yaşayamaz. Yaşamsal sorumluluktan kaçmak, kişinin kaderciliğe ( pasif olan kısmına özellikle) kaçışını arttırır. Üzerine düşeni yapamayan, yeni yollar aramayan, konfor alanında çıkmayan kişi, durumu: nasip kısmet döngüsüne teslim eder. Oysa kişisel sorumluluklarımızın nasip-kısmet döngüsüne yön verdiği gerçeğini kabul etmemiz oldukça zor olabilir.

Çoğu insan, kişisel sorumluluklarını ihmal etmenin getirdiği stresi yaşamamak için nasip –kısmet, kader-şans gibi kavramlara sığınır. Bu, en konforlu olandır. En kısa yoldan gevşetendir. Kişinin, sorumluluğu hissetmesinin en kabul görür engelidir.

Atılan adım, hiçbir zaman o adımla sınırlı kalmayacaktır. Her adım, kendi içinde yeni bir adımı getirecektir. “Düşündüğün gibi değil” kitabımda, atılan adımın minik minik adımlar ile hiç tahmin etmediğiniz yerlere sizi götüreceğini yazmıştım. İşte burada da bunu tekrar vurgulamak isterim. Tercihler, tesadüflere anlam kazandırandır.

Haberin Devamı

Adımlar, yeni adımlara kapı açandır.

Mutsuzluklar, mutluluk arayışına neden olandır.

Değersizlikler, değerimizi bilmemize neden olan acılardır.

Ve

Yanlış insanlar, “doğru bizi” oluşturmamızı motive eden, doğrulaştıkça da, doğru kişiyi bulmamıza yol açan referanslardır..

Ne başarı ne de mutluluk tesadüfi değildir….

Kalın sağlıcakla..

Serhat Yabancı