BEBEĞİNİZİN UYUMASI İÇİN UYKU EĞİTİMİ ŞART MIDIR?

Bebekleri uyumayan ebeveynler genellikle çocuklarının uykuyu sevmediğini yada az uykunun ona yettiğini düşünürler. Etraftan duydukları “Kırkı çıksın uyur.”, “Gaz sancısı geçsin uyuyacak.”,”3. Ayı bitsin uyuyacaktır.”, “Katı gıdaya başla doyar uyur”, “emzirmeyi kesince uyur.”, sözleriyle bir ümit beklemeye başlarlar. Bu düşünceler yanlıştır. Fizyolojik ve psikolojik sağlık sorunları olmayan çocuklar iyi uyuyabilirler. Yetişkinler gibi çocuklar da uyku sırasında kısa sürede uyanabilirler. Bu kısa süre sonrasında da uykuya geri dönebilirler.

Haberin Devamı

Aslında çocuğunuz doğal olarak az uyuduğuna inanarak, eve geldiğiniz günden itibaren, onda yanlış uyku alışkanlıkları geliştirebilirsiniz. Çocukların çoğunda iyi uyuyabilme potansiyeli vardır. Ufak bir müdahale ile uyku sorunları çözülebilir. Çocukların uyuma yeteneklerinin birbirinden farklı olduğu doğrudur. Bazı çocuklar ilk günden itibaren iyi uyurlar, beslenmek için onları uyandırmak gerekir. Büyüdükçe hem iyi uyur hem zor uyanırlar. Gece koşulları uykularını etkilemez: ışık, karanlık, ses, sessizlik. Diğer çocuklar, uyuma düzenlerinin bozulmasına karşı tepkilidirler. Uyuma rutinlerindeki bir değişim –hastalık, yabancı misafir, vb-uyku sorunlarına neden olabilir. Bu çocukların rutinleri düzene girince, uyku düzensizlikleri de ortadan kalkar.

Bazı çocuklar ise hassas yapılıdırlar ve doğumlarından itibaren zor uyuyabilirler. Onları uyutmak için her şeyi yaparsınız sallarsınız, kucağınızda uyutmaya çalışırsınız, emzirerek uyutursunuz ama bir türlü başarılı olamayabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun uyku düzeni sizin veya onun için sorunluysa, bu durumdan mutlu değilseniz, bebeğinizin yeteri kadar uyumadığını düşünüyorsanız, gece vakti sizi sık sık aralıklarla uyandırıyorsa ve sizin yardımınız olmadan uykuya dönemiyorsa, sabah çok geç veya erken uyanıyor, akşam çok geç veya erken uyuyor, güne başlamakta zorluk çekiyor, gün boyu uykulu dolaşıyorsa ona uyumayı öğretmek gerekir. Burada da devreye uyku eğitimi girecektir.
Uyku eğitimi, bebeğe kendi yatağında kendi kendine uyumayı öğretmeyi hedefler. Kendi kendine uyumayı bilen bebek 6. ayını geçmişse rahatlıkla kesintisiz 11 saat kesintisiz bir gece uykusu uyuyabilir. Bebeğinizin yaşına karakter yapısına uygun bir uyku eğitim metodunu benimsemek ve bunu uygulamak başlarda kolay olmayabilir ama kararlı ve istikrarlı olursanız her yaştaki bebeğinize uyumayı öğretebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sonuç olarak uyku eğitimi her bebek için zorunlu değildir. Siz doğal ebeveynliği benimsemiş bir aileyseniz bebeğinizle aynı yatakta uyumaktan mutlu yada onu emzirerek uyutuyorsanız bu sizin için sorun değilse her şey yolunda demektir. Ama işler yolunda gitmiyorsa işte yapılması gereken şey bellidir bebeğinize uyumayı öğretmek ve hem onu hem kendinizi uykuya kavuşturmaktır.

Sevgiler,

Sinem GERGER AKINAL

www.bebekveuyku.com