MODA
GÜZELLİK
AİLE
SAĞLIK

Sofranın hası ve muhabbet

Sofranın hası ve muhabbet

Milliyet Haber





Annelerimiz ‘bize bile’ hep ne derdi de, kulağımıza küpe oldu? Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer! Ya İtalyanlar, onlar ne söyler? Erkekler yemek yediği gibi sevişir! Biz de hemen bir ek yapalım, erkekler yemek yapabildikleri kadar sevebiliyor!!! Kadına ve yemeğe, doğru orantıyla ihtimam gösteriyorlar. Sevdiğiniz şahsın evine yemeğe gittiğinizde, mönü neden genelde tavada kırmızı et, makarna ve salata olur dersiniz? Zahmetsizliği yüzünden mi? Bu da var ama et ve yeşilliklerin etkili afrodizyaklar olarak bilinmesi, makarnanın güçlü bir enerji kaynağı oluşunun da payı büyüktür herhalde. Yeni bir ilişki aşamasındasınız. Fakat tereddütleriniz var. Sakin olun ve yemeğe çıkın. Önüne mönüyü koyun, azad edin seçsin. Aslında dışarda yemekten hoşlanmadığını mı söyledi? Demek ki rahat davranmaktan, istediğini arzu ettiği şekilde mideye indirmekten haz alıyor. Hımmm! Işık hızıyla yedi ve tabağındaki sosu çatalın ucuna taktığı lokmayla silip süpürdü mü? Emin olun evde çatal kullanmayacaktır ve yine emin olun ki bu hız, bu dipsomani sadece tabağıyla sınırlı kalmayacaktır. Sizi de bir çırpıda ham yapar ona göre!
Roland Joffe’nin yemek ve cinsellik meselesini yeterince ‘şiddetlendirmeyerek’ de olsa beyaz perdeye aktardığı "Vatel", şehvet düşkünü olarak bilinen Fransızların zengin mönülerle şenliğe dönüşen yemek ritüellerine de ne derece bağımlı olduğunu anlatıyordu. İyi bir yemekten daha ikna edici bir şey düşünemiyoruz. "Vatelödeki kralın, şatafatın da etkisiyle davetin sahibi prensi generalliğe atamaya ikna oluşu mesela... Sofraları planlayan Vateller ölebilir ama bir sofranın bin yıllık hatırı kalıcıdır!
İnsanoğlu, ikna etmek, ifade etmek, karşısındaki insana verdiği değeri ritüel kıvamında göstermek için yüzyıllardır sofralar kuruyor. Kuşe kağıda, büyükçe bir kitap olarak tertemiz basılan "Nerede, Nasıl Yiyelim"in yazarlarından Leyla Akçağlılar, Cordon Bleu’dan sertifikalı bir yemek uzmanı. "S Restaurant"ı kurarak, on yıl boyunca bu işle iştigal etmiş. Diğer yazar Ebru İpekçi ise Sofra dergisinde yazdığı yemek köşeleriyle tanınıyor. Ayrıca bir dönem, "Çocuklar Duymasın" adlı ‘nefis’ dizinin Meltem’i Pınar Altuğ’un, Show TV’de sunduğu "Lezzet Saati" adlı yemek programının danışmanlığını da yürütmüş.
Kitapta, farklı amaçlarla farklı mekânlarda bir araya gelen çok özel misafirleri memnun etmek için kullanılabilecek davet mönüleri yer alıyor. Yazarlarımız, Türk ve Batı mutfağından bir sentez yaratmış. Sevgililer Günü’nden Zekeriya Sofrası’na, Passover Kutlaması’ndan Ramazan sofralarına kadar ‘çağdaş’ bir Türk’ün hayatındaki ‘kültürlerarası’ vaziyetler kitapta da mevcut.
"Passover da ne?" mi diyorsunuz? Musevi esirlerin 3000 sene evvel ikinci Ramses’ten kaçıp kurtulmalarının anıldığı gece. Musevi takvimine göre Nisan ayının 15. gecesi başlıyor. İlk gece Seder adıyla yemekler veriliyor. Passover sırasında aceleyle Mısır’ı terk etmeye çalışan Museviler, yolluk ekmek yapamadan hamurları yanına alıp, çöl güneşinde ısıtırak yemişler. Buna ithafen Passover boyunca ekmek yerine ‘matzo’ denen bu hamurlardan yeniyor.
Passover yemeklerinde yenen acı otlar Musevilerin çektikleri acıları anmak, her tabakta mutlaka kullanılan maydonoz ise ilkbaharla birlikte yeniden başlayan hayatı temsil ediyor. Maydonoz banılan tuzlu su ise dökülen göz yaşlarının simgesi. Passover’ı bilmiyoruz da sanki Zekeriya Sofrası’nı biliyor muyuz? Öğle namazını takiben kurulan, mumlar yakılan bir adak sofrası Zekeriya. En az yedi kişi davet ediliyor ve 41 çeşit pişmemiş yiyecekten oluşan bir sofra kuruluyor. Misafirler dilekleri yerine gelinceye kadar mumlarını saklıyor, dileği yerine gelen Zekeriya Sofrası kuruyor.
Barbekü, çay saati, çocuk doğumgünleri, pizza keyfi, fondü, aile pikniği, rakı sofrası, tekne, yılbaşı, Japon, Meksika, Fransız sofraları, yatakta kahvaltı, kokteyller, Çin yemekleri... Her ne yapmak isterseniz isteyin, doğru mönüye ve kusursuz tariflere "Nerede, Nasıl Yiyelimöden ulaşabilirsiniz. Ne diyelim her genç kızın rüyası yol yordam gösteren bir yemek kitabı!

Leyla Akçağlılar - Ebru İpekçi
Remzi Kitabevi
216 s.
Fiyatı: 35.500.000 TL.















































Diğer Haberler

  1. Ayo & Teo Bodrum'u sallayacak
  2. Hastayı uyutmadan bel fıtığı ameliyatı
  3. En hit çizgi diziler Kidz TV’de.
  4. Crate and Barrel online alışverişe başladı
  5. Gelin ve kaynanadan görülmemiş kapışma
  6. Seviyorsan aç konuş bence!
  7. Yeni Yılınızı Tatlandırın
  8. Cildinizdeki sivilcelerden kurtulabilirsiniz!
  9. Sizin Aşkınız Hangi Renk?
  10. Marks & Spencer yeni sezonda çorap koleksiyonu ile göz dolduruyor!

© Copyright 2019

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.