Haşimato Tiroidinde Beslenme

Haşimato adını hastalığı ilk kez teşhis eden Japon Doktor Haşimato'dan almış.Tiroid bezinin iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını saptayan doktor; dikkat edilmez ve sinsice ilerlerse tiroid salgısında yetmezlik yani Hipotiroidi ye çevirebileceğini söylüyor.

Hastalığa neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklandığı düşünülüyor. Çünkü bu kişilerde bağışıklık sistemi tiroid bezini yok etmeye çalışıyor. İşte bu yüzden Haşimato da beslenme çok önemli. Bağışıklığı güçlendirmek ve guatrojen salgısını düzenlemek yediklerimizden geçiyor.

Haberin Devamı

Peki Belirtileri Neler?

-Halsizlik, geçmeyen yorgunluk hali

-Kilo artışı

-Kilo verirken zorlanma

-Ses kalınlaşması

-El ve yüzde şişme (ödem)

-Kabızlık

-Cilt ve saçta kuruluk

-Uyuklama isteği

-Cinsel isteksizlik

-Depresyon

Haşimato'da Nasıl Beslenmeliyim?

İlk yapacağınız değişiklik "İyotsuz Tuz" kullanmak olmalı.

Rafine Şeker ve bunlardan yapılmış her besinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Bu grup bağışıklık sisteminizi tahmin ettiğinizden fazla bozuyor.Basit karbonhidratlar yerine kaliteli-kompleks karbonhidratlar tüketin:Tam buğday unlu ekmekler, grissiniler, arpa,yulaf, kepekli ürünler vb.

Kilogram başı 30 cc su tüketerek ödemden kurtulmalı.

Margarin ve kızartmanın yağı gibi vücudunuza toksin ve serbest radikal biriktirecek yağlardan uzak durup, faydalı yağları (zeytinyağı, fındık yağı vb.) tüketmeli.

Omega-3 yağ asidini beslenmeden eksik etmemeli. Çünkü omg-3 yağ asitleri tiroid hormonlarınızı düzenler.

"Selenyum" minerali tiroid bezini ve vücudu hasarlardan korur. Selenyumu mutlaka beslenmemize eklemeli.Selenyum ihtiyacımızı ay çekirdeği, balıklar ( ton, somon, sardalya gibi vs.), mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğsü, dana eti vs. gibi gıdalardan alabilirsiniz.

"Brokoli, lahana, turp" gibi tiroid bezinin çalışmasını azaltan guatrojenik besinler tüketmemeli.

Multivitamin desteği alıyorsanız içeriğinde İyot, Avitamini, Flor ve Klor olmamasına dikkat edin. Çünkü bazısı ya tiroid hormon salgısını azaltıyor ya da zaten tiroid eksikliğinde vücutta çok fazla bulunabiliyor.

Haberin Devamı

Siyah çay ve kahve şikayetleri arttırdığından tüketimi azaltılmalı.Onun yerine fayda görebileceğiniz "anason, rezene, papatya, melisa çayı" içebilirsiniz. Melatonin salgınızı altırarak sizi rahatlatır.

Zerdeçal, zencefil gibi iltihabı azaltan, yani histamin salgısını azaltan besinlerin tüketimi arttırılmalı.

Probiyotik beslenmeli. Çünkü probiyotikler immun sistemi uyaran antijen oluşumunu azaltır.

Eğer glutene hassasiyet olduğunu hissediyorsanız, mutlaka diyetisyen desteğiyle uygun şekilde gluteni hayatınızdan çıkarın. Gıda intoleransı demek antijen sayısının artması demektir. Bu da dolayısıyla haşimato tablosunun ilerlemesi demektir.

Vücudu toksinlerden ve antijenlerden temizlemek için hacamat veya ozon tedavisini öneririm. Gerisi beslenmenizle vücudunuza daha az serbest radikal almakta saklı.

Haşimatonun tıbben bir ilaçla tedavisi henüz yok ama yaşam kalitenizi iyileştirerek bunu yenmek mümkün..

Sağlıcakla :)

Diyetisyen Tuba Ödübek

Haberin Devamı