MODA
GÜZELLİK
AİLE
SAĞLIK
Yazının devamı...

Pırasalı Yufka Böreği

Merhaba,
Bazı tarifler çok beğenilir ve istenir. İşte bu tarif de onlardan birisi.

Pırasa mevsimin sebzesi, marketlerde ve semt pazarlarında tazesini kolayca bulmak mümkün.
Sadece alırken ince olanlarını seçmeye özen gösterin yeterli. Yanına da ayran varsa, değmeyin keyiflere...

MALZEMELER:
1 kg. pırasa
1 adet soğan
3 adet yufka
4 yumurta
1 yumurta sarısı (üzeri için)
1 çay bardağı sıvı yağ (börek harcı için)
2 kaşık sıvı yağ (soğanı kavurmak için)
2 su bardağı süt
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:
İlk önce pırasalar yıkanır ve ufak ufak kesilir, süzgeçte bekletilir.

Bir tencerede soğan yemeklik doğranıp, 2 kaşık sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ardından doğradığımız pırasalar eklenir ve devamlı tahta kaşık ile karıştırılarak sotelenir.
Pırasalar iyice yumuşayınca tuzu ve biberleri eklenir.

Ayrı bir kapta 4 yumurta, 2 subardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır.

Yağlanmış ya da fırın kağıdı serili tepsiye yufka konur, sütlü harç sürülür. Tekrar yufka konur, yine harç sürülür.

1.5 yufka arasına geldiğimizde tenceredeki pırasa her tarafına gelecek şekilde yayılır.
Diğer 1.5 yufkayla sütlü harç sürerek aynı işlem devam eder.

(İstenirse yufka 4 e bölünüp, gül şekli de verilebilir.)

Üzerine 1 yumurtanın sarısı şayet sos artarsa birlikte sürülür.

Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

http://www.instagram.com/gurmedengecme

Yazının devamı...

Brokoli Salatası

Merhaba,

Kış salatalarına kış sofralarımızda muhakkak yer açalım. Misal brokoli salatası bizim soframızda uzun zamandır yerini kimseye vermiyor.:)

Faydaları boyundan büyük bu sevimli ağaççık sebze, birçok besin öğesi taşıyor.

Özellikle içinde bol miktarda lif bulunan brokoli, diyet yapanlara da tokluk hissi yaşattığı için son yıllarda el üstünde tutuluyor.

Pinokyo da, ben pek sevmem diyor. İnandık mı? :)

Yalnız vitamin değerini kaybetmemesi için az haşlanarak, buharda pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilmesi öneriliyor.

MALZEMELER:
1 kase brokoli
1 fincan mısır
1 avuç ince doğranmış karnabahar
1 çay bardağı nar
2 adet turşu
Zeytinyağ
Limon
Tuz

YAPILIŞI:
Brokoli iyice yıkanıp, düdüklüde 2 dakika haşlanır. Hemen ocaktan alınıp yumuşamasın diye süzgeçte suyu süzülür. Soğumaya bırakılır.

Karnabahar da yıkanır ve çiğden ince ince doğranır. Haşlanmasına hiç gerek yok. Limon ve zeytinyağı yumuşaması için yeterli oluyor.

Nar ayıklanır, turşular küçük küçük doğranır.

Ben yazın haşlayıp, derin dondurucuda sakladığım mısırlardan çözdürüp ekledim.

Şimdi irice bir kaseye iri iri brokolileri doğrayalım. Ardından karnabaharı, narı, turşuyu, mısırı ekleyip karıştıralım.

Son olarak arzuya göre zeytinyağ limon ve tuz ile buluşturalım.

Bir iki kez daha karıştırıp servis tabağımıza alalım.

Not: Pişmiş brokoliyi, ince ince doğradığınız çiğ karnabaharı, mısırı, narı buzdolabı poşetlerine ayrı ayrı koyup uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

İnstagram adresim: http://www.instagram.com/gurmedengecme

Yazının devamı...

Ezogelin Çorbası

Merhaba,

Anadolu Kültüründe çorbaların yeri büyüktür.

Genellikle ya içine katılan malzeme ile adlandırılır ya da temsilcilik üstlenip yaşanmış bir olayı veya pişirilen yerin adıyla anılır.

Mutfağımızın bol çeşitli çorbaları yemeğin başlangıcı gibi görünse de bizde çoğu zaman günün başlangıcı bile olabiliyor.

MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı dolusu bulgur
Yarım yemek kaşığı pirinç
1 adet soğan
Yarım fincan sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Pul biber
Nane
7 su bardağı su
Limon

YAPILIŞI:
İlk önce bir süzgeçte mercimek, bulgur ve pirinç üçlüsü yıkanır, bir kenara bırakılır.

Düdüklü tencereye sıvı yağ ve yemeklik doğradığımız soğan kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur.

Ardından salça, rendelenmiş sarımsaklar ve tuz eklenir. Bir süre daha çevrilir.

Daha sonra 7 su bardağı su ilave edilip, tencereye yıkanmış bakliyatlar katılır.

Düdüklü tencerenin kapağı kapatılıp buharından sonra düdüğünü indirip kısık ateşte 15 dakika helme olana kadar pişirilir.

Ocaktan indirince ben blenderi bir kaç kez çalıştırdım, çünkü tüm malzemenin krema gibi olmasın istemedim.

Siz de biraz pütürlü, mercimekler hissedilsin derseniz eziciyi bir kaç kez tutmanız yeterli olacaktır.

Şayet çorbanın kıvamı koyu ise sıcak su ilavesi ile istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.

Kasenize koyduktan sonra limonu sıkılır.

En son nane ve pul biberi arzuya göre eklenir.

Afiyet olsun.

İnstagram adresim: http://www.instagram.com/gurmedengecme

Yazının devamı...

© Copyright 2019

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.