SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tüp mide ameliyatı ile obezite tedavisi

Tüp mide ameliyatı hangi durumlarda uygulanır? Kimler tüp mide ameliyatı olabilir? Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş tüp mide ameliyatı ile obezite tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

|

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş “Tüp mide ameliyatı her kilosu fazla olana uygulanmaz. Obezite tedavisinde ameliyat kişide fazla kilonun dışında tip-2 diyabet, hipertansiyon ya da kalp rahatsızlığı riski varsa uygulanır. Cerrahi müdahaleden önce en az üç kez diğer obezite tedavisi teknikleri ile kilo vermenin denenip ve başarısız olunması gerekir.”

Obezite tedavisinde ameliyat en son yöntemdir

“Obezite tedavisinde tüp mide ameliyatı oldukça etkili bir ameliyattır. Her ne kadar kapalı teknik olarak bilinen laparoskopik teknik ile gerçekleştirilse de hastalarımız ciddi bir ameliyat geçireceklerini bilerek bu operasyona karar vermelidir. Tüp mide ameliyatında midenin fonksiyonuna zarar vermeden hacmini küçültmek için mikrocerrahi teknik ile gerçekleştirilir. Bu operasyon esnasında iştah hormonu olarak bilinen ghrelin hormonun bulunduğu fundus bölgesi de alınır. Bu sayede kişi çabuk doyar ve daha az acıkır. Böylece iki yıl içinde fazla kiloların %50 ile %80’i verilmesi sağlanır.”

Tüp mide ameliyatı kimlere uygulanır?

“Cerrahi teknikler ile obezite tedavisi vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan, aynı zamanda tip-2 diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı ve uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan hastalara yapılır. Operasyon öncesinde hastanın tüm kontrolleri yapılır, ameliyat olma riski taşıyan herhangi bir sağlık sorunu olmayan 18 - 65 yaş arası herkes tüp mide ameliyatı olabilir.”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş "Obezite yaş ilerledikçe daha da riskli hale gelir. Kişinin genel sağlığını riske sokması, yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra psikolojik olarak da kişileri olumsuz olarak etkiler. Bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi obezite tedavisinde de erken müdahale çok önemlidir. Obezite tedavisinde erken müdahalede %90 oranında daha fazla başarı elde edilir. Ameliyatın ardından hastanın tekrar kilo almaması çok önemlidir. Bunun için sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz çok önemlidir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz bir yaşam şekli haline getirilmelidir.”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.