Doğum Sıranız Kişiliğinizi Nasıl Şekillendiriyor?

En büyük, orta, en küçük veya tek çocuk mu?
Kişilik, bir çocuğun ilk ya da yedinci sırada doğduğu biyolojik gerçeğe dayanmaz fakat çocuklar aile içindeki pozisyon rollerine göre farklılık gösterir.Ebeveynler bunu fark edip etmese de, bu rolleri pekiştirme eğilimindedir.

İlk bebekler anne babaların liderliğini takip ettikleri için, sorumluluk almaktan ve güven duymaktan hoşlanıyorlar.Ayakkabılarını bağlamayı veya bisiklete binmeyi öğrendiklerinde onlarla eğlenmek için büyük kardeşleri yoktur.Yetişkinler onları ciddiye alır ve bu da onların güvenini arttırır.İlk bebeğinz her şeyi doğru yapmak ister.Bu nedenle kendi sütünü dökmemeye veya düzgün boyama yapmaya çalışır.İlk bebekler mükemmelliyetçi olma eğilimindedirler.

Ünlü ilk doğanlar: Hillary Rodham Clinton, Oprah Winfrey, Penelope Cruz, Josh Hartnett ve Kate Middleton.

Orta Çocukluk
''Bir rol ilk doğan tarafından doldurulduğunda, ikinci doğan, tam ters bir rol arar.''

Bundan dolayı orta çocuklar, ailede bir sonraki eski kardeşleri nasıl algıladıklarına tepki olarak ortaya çıkar.Ebeveyn büyük kardeşten memnunsa, orta çocuk dikkat çekmek için isyan edebilir.

Orta çocuğun gözünde, en büyük kardeşler tüm ayrıcalıkları toplarlar ve bebekler her şeyden kaçarlar, bu yüzden orta kardeşler istediklerini elde etmek için pazarlık yapmayı öğrenirler.

Genellikle orta kardeşler hoşgörülü, diplomatik ve hayal kırıklığını iyi idare ederler.Gerçekçidirler ve ailede en bağımsız olma eğilimindedirler.Sık sık aile dışındaki arkadaşlarına yönelme eğilimleri vardır.

Ünlü ortancalar: Donald Trump, Elijah Wood, Bill Gates, Prenses Diana ve Martin Luther King, Jr.

Ortanca çocuğa sahip ebeveynler için öneriler; akranlarına olan ihtiyaçlarına saygı duyun, parkta ya da oyunlarda yeni arkadaşlar edinmeleri için fırsatlar yaratın.

Ebeveynler, son çocuk gelince bir şeylerin kaymasına izin veriyorlar - artık gergin değiller. Son bebekler genellikle kardeşlerinden daha fazlasıyla kaçarlar.Daha az sorumluluk taşırlar, bu yüzden daha kaygısız, kolay, eğlenceli, sevecen ve sosyal olabilirler ve insanları güldürmekten hoşlanırlar.

Ünlü son çocuklar: Rosie O'Donnell, Eddie Murphy, Halle Berry, Cameron Diaz, Paula Abdul ve Lucy Liu

Haberin Devamı

Son Doğan Çocuğunuza Ebeveynlik
Son bebekler çoğu zaman ciddiye alınmadığını hissederler. Ailenin bazı kararlarını vermesine izin verin - akşam yemeği için nereye çıkacağınız veya hangi videoyu birlikte izleyeceğiniz gibi.
"İlkleri" ni kabul et. Ayakkabılarını bağlamayı öğrendiğinde, ilk doğanla yaptığınız gibi akrabaları arayın. Sanat eserlerinin büyük bir kısmını, büyük kardeşleri için yaptığınız gibi, çizimlerini buzdolabında gösterdiğinizden emin olun.
En küçük çocuğa bazı sorumluluklar verin, hatta masaya peçeteler koymak gibi basit bir şey.

İlk Bebekler
İlk bebekler genellikle kendinden eminlerdir, iyi konuşurlar, detaylara büyük önem verirler ve okulda iyi davranırlar. Artı, yetişkinler etrafında çok fazla zaman harcadıkları için çoğu zaman "küçük yetişkinler" gibi davranır. Sadece çocuklar ebeveynlerinin dikkatini çekmek için yarışmak zorunda kalmamış ya da kardeşleriyle oyuncaklarını paylaşmamışlardır, bu yüzden kendinden merkezli bir çizgi geliştirme riski vardır.

Tek çocuk ebeveyni olanlar için; Evde başka çocuklarla paylaşılmaya alışkın olmadıklarından sadece çocuklar özellikle oyun gruplarından yararlanabilirler.
Tek çocuklar mükemmeliyetçiliğe yönelir, bu yüzden kendi hatalarınızı kabul edin. Onun yaşlarında mükemmel bir daire kesemeyeceğini hatırlatın.


Aile Danışmanı
Şeyma ABAY

https://www.instagram.com/uzmailedanismani/



Haberin Devamı