Geri Dön

Yabani pirincin faydaları nelerdir?

Yabani pirinç, kalorisi düşük, besin öğeleri açısındansa oldukça besleyici bir gıdadır. Üstelik beyaz ve kahverengi pirince nazaran iki kat daha fazla protein içerir. Gelin Kuzey Amerika yerlilerinin en değerli besinlerinden biri olan “yabani pirinç”in sağlık açısından yararlarına ve mutfaktaki kullanımlarına bir göz atalım…

Yabani pirincin faydaları nelerdir?

Yabani pirinç, tam tahıllar kategorisinde yer alan, besin değerleri açısından oldukça zengin, kalorisi düşük besleyici bir gıdadır. Bu açıdan hem diyet yapanlar için hem de vegan ve vejeteryan beslenmeye sahip kişiler için iyi bir kaynaktır.

Haberin Devamı

Kuzey Amerika yerlilerinin 10 bin yıla aşkın süredir temel gıda maddeleri olarak tükettikleri yabani pirincin sağlığımız için bir çok fayda sağladığına dair araştırmalar mevcut.

İşte kahverengi ve beyaz pirinçten iki kat daha fazla protein içeren yabani pirincin sağlığımıza faydaları:

İyi bir antioksidan kaynağıdır

Antioksidanlar, kanser dahil, çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. Kanada’daki Manitoba Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda, 11 farklı yabani pirinç örneği incelenerek, yabani pirincin beyaz pirinçten 30 kat daha fazla antioksidan içerdiği gözlemlendi.

Kalp için faydalı

Lipid düşürücü özellikleri dolayısıyla, düzenli yabai pirinç tüketiminin kardiovasküler faydalar sağladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Damar tıkanıklığı riskini düşürür

Düzenli olarak haftada 6 kere tam tahıl yiyen kadınlarda menopoz sonrası gelişebilen damar tıkanıklığı riski azalıyor.

Tip 2 diyabet gelişimini engelliyor

Yabani pirinç vb. tam tahıllardan tüketmek, yapılan araştırmalara göre 2. tip diyabet gelişme riskini yüzde 20-30 oranında azaltıyor. Bunun tam tersi şekilde, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahılların tüketimindeyse, 2. tip diyabet gelişme oranı artıyor.

Düşük kalorili yüksek protein

Yabani pirinç, kahverengi piriçten yüzde 40 daha fazla proteine ve yaklaşık yüzde 30 daha az kaloriye sahip. Yabani pirinçteki protein, vücudumuz için gerekli amino asitlerin tümünü içerir. Bu açıdan, yabani pirinç, vegan ve vejeteryan beslenme açısından harika bir protein kaynağıdır.

Glüten içermez

Kahverengi pirinç, darı ve quinoa gibi glütensizdir.

Pişirme İpuçları

Yabani pirinci tek başına tüketebilir ya da salata, çorba ve hatta tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

Yabani pirinç pilavı tarifi:

Malzemeler:

  • 1 fincan yabani pirinç
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı Himalaya tuzu

Yapılışı:

- Yabani pirincin ince örgülü bir süzgeç içerisinde suyla yıkayarak durulayın.

- Bir tencereye 3 su bardağı su ve pirinci ekleyerek bir gece boyunca bekletmeniz önerilir.

- Ertesi gün, tuz ekleyerek yüksek sıcaklıkta kaynatın.

- Ocağın ısısını kısıp yabani pirincinizin türüne bağlı olarak 50-60 dakika kadar daha pişirmeye devam edin.

- Pirinciniz yumuşak olana kadar pişirin. Ancak lapa lapa olmamalı. Yabani pirinç tanelerinizin birçoğunun, krem rengi içleri ortaya çıkmışsa, yabani pirinciniz pişmiş demektir.

Haberin Devamı

PembeNar Özel


Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber