MODA
GÜZELLİK
AİLE
SAĞLIK

Yılbaşı gecesi için birbirinden lezzetli tarifler

Yeni yılı evde karşılayanlar ve sofralarını şenlendirmek isteyenler için birbirinden lezzetli yılbaşı yemeklerini paylaştık. Yeni yıla sevdikleriniz ile bu lezzetlerle girebilirsiniz. İşte yılbaşı gecesi için birbirinden lezzetli tarifler...

Milliyet Haber

Yeni yılı evde geçirenler için birbirinden lezzetli yemek menüsü paylaştık. Listelediğimiz yılbaşı yemeklerini yaparak, sevdikleriniz ile harika bir gece geçirebilirsiniz. Çorba, ara sıcak, meze, salata ve tatlı seçeneklerine kadar birçok tarifi bu haberimizde bulabilirsiniz. İşte yılbaşı gecesi için birbirinden lezzetli tarifler...

Gülşah Karaman-PembeNar özel

Balkabağı çorbası

Malzemeler:

-3 dilim Balkabağı
-1 adet Havuç
-1 adet Patates
-1 adet Soğan
-3 diş sarımsak
-Sıvı yağ
-Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal
-2 litre su
-1 su bardağa süt
-1 su bardağa et suyu veya 2 adet et suyu tablet

Nasıl yapılır?

-Öncelikle kabakları temizleyip küp şeklinde doğruyoruz ve yıkıyoruz.
-Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ilave ediyoruz ve kaynatıyoruz.
-Rendelenmiş havuç, küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavuruyoruz ve tencereye ilave ediyoruz.
-Bir bardak et suyunu ve tuz da ilave ediyoruz ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
-Blendırdan geçirin ve süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ilave edin.
-Kısık ateşte beş dakika daha kaynatın ve karabiber ilave edip altını kapatın.

Zeytinyağlı yaprak sarması

Malzemeler:

-4-5 soğan
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1.5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
-2 su bardağı pirinç
-1 yemek kaşığı kuru nane
-1.5 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı tarçın
-2 kesme şeker
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 su bardağı kıyılmış maydanoz
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay bardağı kaynamış su
-500 gr salamura asma yaprağı
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-2 su bardağı kaynar su
-Yarım limonun suyu

Nasıl yapılır?

-Salamura asma yapraklarını akan su altında yıkayıp suyunu süzün. Soğanların kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.
-1 çay bardağı zeytinyağı ve 1.5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla birlikte tencereye alıp kısık ateşte kavurun.
-2 su bardağı pirinci yıkayıp soğana ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun.
-1 yemek kaşığı kuru nane, 1.5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.
-Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Pirinçler suyu çekince ocağı kapatıp iç harcı soğutun.
-Harcı sapları koparılmış asma yapraklarına paylaştırıp ince sarın. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve kaynar suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.

Şuba Salatası (Shuba Salatası)

Malzemeler

-6 orta boy patates
-3 tane havuç
-4 tane kırmızı pancar
-Mayonez
-1 demet maydanoz
-1 demet dereotu
-Tuz, karabiber
-Ceviz
-Turşu

Nasıl yapılır?

-Patates, havuç, pancar haşlanır yalnız patatesi çok haşlamayın.
-Haşlandıktan sonra patates, havuç, pancar rendelenir. Maydanoz, dereotu doğranır.
-Patatese tuz ve karabiber döküp karıştırılır.
-İsterseniz her kata tuz ve karabiber kullanabilirsiniz. Kelepçeli kalıba patatesin yarısı alınıp yayarak düzeltilir.
-Mayonezden biraz sürülür ve bu işlemden sonra havucun yarısı alınır, patatesin üstüne güzelce yayılır ve tekrar mayonezden sürülür.
-Yeşillikler havucun üzerine alınır ve yayılır. Pancarın bir bölümü yeşilliklerin üzerinde alınır ve üstüne mayonez sürülür ve tekrar yeşillik dökülür ardından kornişon turşu ufak ufak doğranarak yeşilliklerin üstüne alınır.
-Tekrar patatesten başlayarak aynı işlem uygulanır. En son katı kalan pancarla kapatılır. Üzerini ise istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
-Kelepçeli kalıbı streçle kapatıp buzdolabında 5 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Mantarlı Kaşarlı Karides Güveç

Malzemeler:

-200 gr temizlenmiş kabukları soyulmuş karides
-500 gr kültür mantarı
-2 adet ortaboy domates
-2 adet yeşil biber
-1 orta boy soğan
-2 diş sarımsak
-Bir miktar rendelenmiş kaşar
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-Karabiber
-Tuz
-1 çay kaşığı pul biber

Nasıl yapılır?

-Karidesleri temizleyip yıkayıp kuruması için bir süzgüye alıyoruz.
-200 derecede ısıttığınız fırına güveç kaplarını yerleştirip fırınla birlikte ısıtıyoruz.
-Derin bir tava içerisinde zeytinyağı ve tereyağını erittikten sonra önce soğanları ve sarımsakları biraz kavuruyoruz.
-Soğanın rengi pembeleşmeye başlayınca biberleri atıyoruz ve 1 dk kadar daha kavurup mantarları atıyoruz ve 7–8 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.
-Ardından domates, karabiber, tuz ve pul biberleri katıp domatesler kendini salıp suyu buharlaşıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz.
-En son karidesleri katıp 2-3 dk kadar karideslerin rengi beyaza dönünceye kadar kavurup ocağın altını kapatıyoruz.
-Daha öncesinde ısıtmış olduğunuz güveç kapları içerisine taksim ediyoruz ve üzerlerine rendelenmiş kaşar serpiyoruz.
-Fırına yerleştirip 5 dk kadar kaşar peyniri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

Düşeş Patates

Malzemeler

-4 adet büyük boy patates
-2 adet yumurta sarısı
-3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1/2 çay kaşığıtuz
-1/2 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber
-1/4 çay kaşığı toz sarımsak (arzuya göre)

Nasıl Yapılır?

-Bol suda yıkadığınız büyük boy kabuklu patatesleri, kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.
-Haşlama suyunu süzüp kabuklarını soyduğunuz patatesleri sıcağı sıcağına, bekletmeden püre haline getirin.
-Tereyağı katıp patateslerin sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Yumurta sarıları ve toz parmesan peynirini ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.
-Taze çekilmiş renkli tane karabiber, rendelenmiş muskat cevizi ve toz sarımsak ilavesiyle tatlandırın.
-Pürüzsüz bir kıvama gelen püreyi, krema sıkma poşetine doldurup arzu ettiğiniz duy ile şekil vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, patatesler hafif bir renk alana kadar 20-25 dakika pişirin.

Krep Kanepe

Malzemeler:

Krep için;

-2 adet yumurta
-1,5 su bardağı un
-1 su bardağı su
-Yarım su bardağı süt
-1 çay kaşığı tuz
-Sıvı yağ

Üzeri için;

-Domates, biber
-Zeytin
-Kaşar peyniri, beyaz peynir

Nasıl yapılır?

-Un, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın.
-Yumurtaları ekleyerek biraz daha çırpın.
-Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur elde edin.
-Teflon tavaya sıvı yağ koyarak tavaya 1 kepçe hamuru dökerek yayın.
-Her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin.
-Pişirilen krepleri rulo şeklinde sarın ve yaklaşık 2 cm kalınlığında kesin.
-Her birinin üzerine domates, zeytin, peynir gibi dilediğiniz malzemeden koyarak servis yapın.

Haydari Mezesi

Malzemeler:

-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
-1 tutam dereotu
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı nane
-Yarım çay kaşığı tuz
-1 dilim beyaz peynir
-1 diş sarımsak

Nasıl yapılır?

-Beyaz peynir çatalla ezilerek ufalanır, dereotu ince kıyılır.
-Tereyağında nane kızdırılarak ılınması için bekletilir.
-Karıştırma kabına süzme yoğurt alınır.
-Beyaz peynir, dereotu, naneli tereyağı, ezilmiş sarımsak, tuz eklenerek karıştırılır.
-Servis tabağına alınarak üzerinde dereotu ile servis edilir.

Panettone

Malzemeler:

-50 gr un (3,5 su bardağı)
-200 gr ekşi hamur mayası (2 yemek kaşığı)
-12 gr şeker (1 tatlı Kaşığı)
-3 Yumurta
-125 gr tereyağı
-1 limon kabuğu rendesi
-1 paket vanilya
-Yarım su bardağı kuru üzüm
-50 gr kurutulmuş ananas
-50 gr kurutulmuş papaya
-50 gr kurutulmuş mango
-50 gr kurutulmuş pomelo
-1 kahve fincanı su
-4 damla rom aroması

Üzeri için,

-1 yumurta sarısı
-2 yemek kaşığı su

Nasıl yapılır?

-Tüm malzemelerimizi karıştırıp hamurumuzu elde ediyoruz. Sert bir hamur olmayacak biraz ıslak kalacak. Yaklaşık 3-4 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
-Mayalanan hamurumuzu pişirme kabımıza alıp, 1 yumurta sarısını, 2 yemek kaşığı su ile çırpıp üzerine sürüyoruz.
-Yaklaşık 1 saat kadar da kabımızda bekletiyoruz. Kabımızın derin olmasına özen gösterelim.
-Önceden 180 derecede ısıtılmış fırınımıza hamurumuzu atıyoruz.15 dk sonra pişmekte olan hamurumuzun üzerine büyük bir X işareti atıp yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.
-Pişen ekmeğimizi/kekimizi pudra şekeri serperek servis ediyoruz.

Marlenka Pasta

Malzemeler:

Hamuru için:

-Yarım çay bardağı süt
-Yarım çay bardağı yoğurt
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 çay bardağı toz şeker
-2 yumurta
-1 tatlı kaşığı karbonat
-5 su bardağına yakın un

Kreması için:

-3 çay bardağı süt
-3 poşet pasta kreması

Islatmak için:

-1 çay bardağından az süt

Nasıl yapılır?

-Hamuru için malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır.
-Yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
-Hamur 6 veya 8 parçaya bölünüp her biri pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
-Tabak boyutunda kesilip her biri 190 derece fırında 8-10 dk üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
-Siz diğer hamuru açıp hazırlayana kadar fırına koyduğunuz pişecektir.
-Servis tabağına ilk pişen bisküvi alınır üzeri hafifçe süt ile ıslatılır.
-Süt ile çırpılarak hazırlanan pasta kremasından üzerine sürülür.
-Diğer pişmiş yuvarlak hamur üzerine koyulur.
-Tekrar süt ile ıslatılıp krema sürülür. Bu şekilde 5-6 kat hazırlanır.
-Artan hamurları pişirdikten sonra streçe sarıp buzluğa koyabilirsiniz.
-Kenarlarda kalan kırıntılar rondoda çekilip ufalanır.
-Pastanın en üst kısmı ve kenarlarıda krema ile kaplandıktan sonra rondoda çekilen kırıntılar pastanın her yerine serpilir.
-1 gece veya 5-6 saat dolapta dinlendirilen pasta dilimlenip servis edilir.
-Üzerine isteğe bağlı bal gezdirerek de servis edebilirsiniz.

İç Pilavlı Tavuk Dolma

Malzemeler:

İç pilav için:

-1,5 su bardağı pirinç
-2 adet kuru soğan
-1 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-2 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1/2 çay kaşığı tarçın
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı limon suyu
-1 çay kaşığı toz biber
-1 tutam maydanoz

Nasıl yapılır?

-İç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını geniş tabanlı bir tencerede eritin. Doğradığınız soğanları renk alana kadar kavurun.
-Bol suda yıkayıp, fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri tavaya aktarın. Tuz ekleyin. Pirinçleri yarı şeffaf bir görünüm kazanana kadar orta ateşte kavurun.
-Kavrulmakta olan pirinçlere dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber ve tarçın ekleyin. 2- 3 dakika daha kavurma işlemini sürdürün.
-Sıcak suyu katın. Pilavı, kapağı kapalı tencerede kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Demlenmesi için bekletin.
-Keskin bir bıçak yardımıyla tavuğun tüm kemiklerini eklem yerlerinden kırarak çıkartın. Kemiksiz ve bütün bir halde olan tavuğa, demlenen iç pilavı bir kaşık yardımıyla doldurun.
-Pişme esnasında açılmaması için; tavuğun bacaklarını çapraz bir şekilde, kalın bir mutfak ipiyle bağlayın. Tereyağı, limon suyu ve toz biberi bir kapta karıştırın. Tavuğu hazırladığınız tereyağlı karışım ile yağlayın.
-Fırın kabına yerleştirdiğiniz tavuğu önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirdikten sonra porsiyonlayıp, pilavı ile birlikte servis edin.

Biftek Sarma

Malzemeler:

-8 adet ince dövülmüş biftek
-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
-1 adet orta boy kuru soğan
-2 diş sarımsak
-8 adet kültür mantarı
-1 adet orta boy dolmalık biber
-1 adet orta boy havuç
-1/2 tatlı kaşığı domates/acı biber salçası karışımı
-2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Nasıl yapılır?

-Biftekleri marine etmek için; rendelenmiş kuru soğanın suyunu çıkartın. Süt, ayçiçek yağı ve defne yaprağıyla karıştırın. İnce dövülmüş biftekleri hazırladığınız marine karışımında, buzdolabında bekletin.
-İç harcı için; nemli bir bezle üzerlerini temizlediğiniz kültür mantarlarını ince ince dilimleyin. Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Sarımsakları ince ince dilimleyin.
-Kabuğunu soyduğunuz havucu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkardığınız dolmalık biberi uzun ince şeritler halinde doğrayın.
-Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Piyazlık doğranmış kuru soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar soteleyin. Sırasıyla; rendelenmiş havuç, dilimlenmiş mantar ve dolmalık biberleri ekleyip pişirme işlemini sürdürün.
-Salça karışımıyla renk verip baharatlarla tatlandırdığınız iç harcı ocaktan alın. Kısa bir süre soğuttuğunuz iç harcı rendelenmiş kaşar peyniriyle harmanlayın.
-Marine biftekleri buzdolabından çıkartıp fazla sosunu süzdükten sonra iç kısımlarını hazırladığınız iç harçla doldurup rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını pişerken açılmaması için kürdan yardımıyla tutturun.
-Sarma işlemi bittiğinde hazırladığınız biftek sarmaları yağsız tavada ters yüz ederek kızartın. Arzuya göre hazırladığınız farklı bir sos eşliğinde sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Sebzeli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

-2 su bardağı pilavlık bulgur
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 soğan
-3 sivri biber
-3 kırmızıbiber
-2 patlıcan
-1 yemek kaşığı salça
-2 domates
-Tuz
-Karabiber
-2.5 su bardağı sıcak su

Nasıl yapılır?

-Sebzeleri küp doğrayıp kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
-Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında kavurun. Salçayı ilave edin. Bulguru da ekleyerek kavurmaya devam edin.
-Son olarak baharatları ilave edin. Sıcak suyu da ekleyerek kısık ateşte pişirin. Suyunu çekmeye yakın sebzeleri ilave edin.
-Servis tabağına alıp, üzerine kuru nane serperek sıcak servis yapın.

Bonus: Yılbaşı Hindisi

Malzemeler

-1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı bal
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
-1 çay kaşığı hardal
-1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:

-1 dal biberiye
-1 adet defne yaprağı
-1 tatlı kaşığı tane karabiber

Kestaneli iç pilav için:

-2 su bardağı baldo pirinç
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 adet orta boy kuru soğan
-2 yemek kaşığı çam fıstığı
-2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı tarçın
-1/4 çay kaşığı yenibahar
-1 çay kaşığı tuz
-3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
-1 su bardağı haşlanmış kestane

Nasıl yapılır?

-Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
-Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.
-Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.
-Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.
-Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
-Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.
-Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.
-Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın.
-Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
-Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.
-Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun.

Diğer Haberler

  1. Ayo & Teo Bodrum'u sallayacak
  2. Hastayı uyutmadan bel fıtığı ameliyatı
  3. En hit çizgi diziler Kidz TV’de.
  4. Crate and Barrel online alışverişe başladı
  5. Gelin ve kaynanadan görülmemiş kapışma
  6. Seviyorsan aç konuş bence!
  7. Yeni Yılınızı Tatlandırın
  8. Cildinizdeki sivilcelerden kurtulabilirsiniz!
  9. Sizin Aşkınız Hangi Renk?
  10. Marks & Spencer yeni sezonda çorap koleksiyonu ile göz dolduruyor!

© Copyright 2019

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.