Siyaset Fırat yaşama veda etti

Fırat yaşama veda etti

13.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Tedavi gördüğü hastanede önceki gece yaşamını yitiren eski AK Parti ve HDP milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat (76), dün Ankara’da toprağa verildi.

Fırat yaşama veda etti

Bayındır Hastanesi’nde yaklaşık 6 haftadır akciğer kanseri tedavisi gören Fırat, önceki gece yarısı yaşama veda etti. Bayındır Söğütözü Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ersel Düzgün, akciğer kanserinin yayılımına bağlı beyincik tümörü nedeniyle 2017 ve 2019’da iki kez ameliyat edilen Fırat’ın, hastalığının ilerlediğini ve önceki gece saat 01.44’te hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Fırat’ın cenazesi ikindi namazını müteakip Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün partisinin MKYK toplantısının ardından Fırat’ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti. Erdoğan, Fırat’ın vefatı dolayısıyla dün yayımladığı taziye mesajında şunları kaydetti: “Türk siyasetinin saygıdeğer isimlerinden Dengir Mir Mehmet Fırat’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcılığı ve milletvekilliği başta olmak üzere üstlendiği çeşitli görevlerde ülkemize değerli katkılarda bulunan Dengir Mir Mehmet Fırat’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”

Haberin Devamı

HDP’ye geçmişti

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Fırat AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri arasında yer aldı. Partide MYK ve MKYK üyeliklerinde bulunan Fırat, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. AK Parti’den üç dönem milletvekili olan Fırat, 8 Kasım 2008’de AK Parti’deki görevlerinden istifa etti. Fırat, 28 Temmuz 2014’te Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nden hemen önce partisinden ayrıldığını duyurdu. Fırat, 2015 genel seçimlerinde HDP’den Mersin Milletvekili seçildi.

‘Büyük bir kayıp, üzgünüz’

HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzası ile yayımlanan taziye mesajında ise şöyle denildi:

“Dengir Fırat’ı unutmayacağız. Eski dönem milletvekilimiz Dengir Mir Mehmet Fırat’ı uzun süredir mücadele ettiği hastalık sonucu kaybettik. Sayın Dengir Fırat’ın vefatı, partimiz ve halkımız için büyük bir kayıptır. Çok üzgünüz. Dengir Fırat, siyasi hayatı boyunca inandıkları uğruna mücadele eden, bu uğurda gerektiğinde iktidarı ve gücü karşısına alan ender siyasi isimlerden biri oldu.”