Siyaset Gelişmiş ülkeleri örnek alacağız

Gelişmiş ülkeleri örnek alacağız

16.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül, Soma’da hastanede yatan yaralıları ziyaret ettikten sonra vatandaşlara seslendi. Gül, “Çok büyük bir faciayla karşı karşıyayız. Acı hepimizin acısı” dedi

Gelişmiş ülkeleri örnek alacağız

Soma’daki facianın ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte bölgeye giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklama yaparken duygulandı. Üzüntüsü sesine yansıyan Gül, “Acı hepimizin acısıdır” dedi. Yaraları sarmak için herkesin el birliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Gül, “Türk milleti bu dayanışmayı mutlaka görecektir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül bölgede ilk olarak Akhisar Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti. Gül’ü Başhekim Op. Dr. Erol Karaca, Kaymakam Kaan Peker ve hastane doktorları karşıladı. Cumhurbaşkanı, hastanede yaralıları tek tek ziyaret etti ve acil şifalar diledi. Basına kapalı gerçekleşen ziyarette yaralı bir madencinin, “Sayın Cumhurbaşkanım bu bizim kaderimiz mi?” diye sorduğu, Gül’ün bu soru karşısında da duygulandığı belirtildi. Yaklaşık otuz dakika hastanede kalan Cumhurbaşkanı Gül’e TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük eşlik etti. Gül, binadan ayrılırken içeriye giren DSP Genel Başkanı Masum Türker ile selamlaştı.

Geniş güvenlik önlemi
Daha sonra geniş güvenlilk önlemleri arasında Hilaliye Caddesi boyunca halkı selamlayan Gül, Akhisar’dan ayrılıp Soma’ya hareket etti. Vatandaşlar da “Sayın Cumhurbaşkanım, iyi ki geldiniz” diyerek Gül’e alkışlarla teşekkür etti. Soma’da facianın olduğu madenin girişine kadar gelen Gül’ü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakan Ayşenur İslam karşıladı. Gül ve Çiçek’e çalışmalarla ilgili bilgi verildi.
Cumhurbaşkanı, bu sırada yanına gelen, çocukları halen madende bulunan bir anne-babayla konuştu ve onlara sarılarak teselli etmeye çalıştı. Gül, maden ocağının idare binasına da giderek burada yetkililerden ve bakanlardan brifing aldı.
Cumhurbaşkanı Gül, maden ocağını ziyaretinin ardından kriz merkezi çıkışında basın açıklaması yaptı. Sesinden ve ifadesinden üzüntülü olduğu belli olan Gül, şunları söyledi: “Bütün milletimizin başı sağ olsun. Şüphesiz ki maden ve yeraltında çalışmak, alın teri dökerek çalışmak, rızık kazanmak için çalışmak kazançların en kutsalıdır. Şu anda kurtarma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. İlk haber alındığından itibaren işin vahameti anlaşıldığından devlet, tüm imkanlarıyla seferber oldu. Maalesef kaybımız büyük. Her aileden her canın acısı, hepimizin canıdır. Şunu vatandaşlarımı bilmesini isterim ki bir kayıp o ailenin kıyameti demektir. Çok büyük, gerçekten bir facia ile karşı karşıyayız. Yaraları sarmak için hepimizin el birliği içinde olmamız gerekiyor. Türk milleti bu dayanışmayı mutlaka gösterecektir. Bu vesile ile dünyanın birçok yerinden gelen acılarımızı paylaşanlar var, onlara teşekkür ediyorum. Bu acıları nasıl gelişmiş ülkeler minimize ettilerse, yaşamıyorlarsa, biz de bütün kurallarımızı gözden geçirmeli, tedbirleri almalıyız. Öneriler, düzenlemeler dikkate alınacaktır. Biraz önce verilen bilgilerde gördüm ki idari ve diğer soruşturmalar başlamış ve titizlikle devam edecektir. Bir kez daha burada hayatını kaybeden bütün kardeşlerimin mekanının cennet olması, ailelerine sabır vermesi için dua ediyoruz.”

Haberin Devamı

Vatandaşla konuştu
Gül alandan ayrılırken, bir kişi “Acı hepimizin acısı bize yardım edin ne olur” diye seslendi. Cumhurbaşkanı kendisine seslenen kişiyle makam arabasına binmeden önce görüştü. Kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gelen Murat Özkan, görüşmeden bir süre sonra açıklamalarda bulundu. Özkan, “Dün Soma halkının Başbakanı protesto etmesine değindim. Başbakan acıyı paylaşmadı. ‘İleri uçlar olabilir’ diyerek kendisini savunmaya aldı. Biz bunu istemiyoruz, buraya acı paylaşılmaya gelinsin dedim. Cumhurbaşkanımız da bana ‘doğrudur biz de acınızı paylaşıyoruz’ dedi” diye konuştu.

Gül:?DDK’nın tavsiyeleri var
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Soma faciasıyla ilgili olarak, “Bu acıların yaşanmaması gerekir. Bu acıları gelişmiş ülkeler minimize ettilerse, yaşamıyorlarsa artık, biz de kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, yapılması gereken tedbirleri tekrar almalıyız. Bu doğrultuda Devlet Denetleme Kurulu (DDK) olarak tavsiyelerimiz var. Eminim ki bunlar da ışık tutacaktır, bu düzenlemelere” diye konuştu.