Siyaset Yargı paketi ortak çalışmayla hazırlanmalı

Yargı paketi ortak çalışmayla hazırlanmalı

10.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

CHP, Mayıs 2019’da Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan birinci yargı paketi görüşmelerinin TBMM’nin yeni yasama yılına bırakılması üzerine harekete geçti. ‘Adil Yargılanma Hakkı’ konusunda bir yasal düzenleme çalışması başlatan CHP, bu amaçla düzenleyeceği ilk toplantıya Adalet Bakanlığı ile Meclis’te temsilcisi bulunan tüm siyasi partileri davet etti. Çalışmanın koordinasyonundan sorumlu olan İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, çalışmada hiçbir parti ayrımı yapılmaması gerektiğini belirterek, “Bu Türkiye yasası olacaktır” dedi.

Yargı paketi ortak çalışmayla hazırlanmalı

CHP Genel Sekreter Vekili Muharrem Erkek’in imzasıyla, gönderilen davet yazısında İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu eşgüdümünde CHP Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinin girişimiyle yürütülecek çalışma için ilk toplantının 18 Ağustos’ta İstanbul Kadıköy’de yapılacağı belirtilerek “Toplantıya bir temsilcinin katılımı sürecin iyi değerlendirilmesi için yararlı olacaktır” denildi.

Haberin Devamı

‘Ayrım olmamalı’

Gönderilen yazının ekinde yer alan bilgilendirme notunda ise şunlar kaydedildi: “Adalet Bakanlığı tarafından Mayıs 2019’da yayınlanan Yargı Reformu Stratejisi Belgesi, adil yargılanma hakkının güvence altına alınabilmesi için yasal düzenlemenin acil bir gereklilik olduğunu ortaya koyduğu halde, TBMM, herhangi bir düzenleme yapmadan tatile girdi. Yasa önerme yetkisi milletvekillerine ait olduğuna göre, siyasal parti ayrımı yapılmaksızın TBMM’de temsil edilen partilere mensup vekillerin ortak çalışmasıyla hazırlanacak bir yasa önerisi, adil yargı hedefine uygun düşecektir.”

‘Türkiye yasası’

Kaboğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada yasa çalışmaları konusunda şu bilgileri verdi:

“Sayın Adalet Bakanı, yaptığı açıklamada ‘Meclis’in ilk işi bu konuda olacak’ dedi. Bakanlığın bu konuda ihtiyaç bildirmesi anlaşılırdır. Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlaması olumludur. Ancak yasa önerisi hazırlama, Meclis’te tartışma ve görüşme yapma yasama organının işidir. Bu önerinin milletvekilleri tarafından bir iş birliği halinde hazırlanması gerekmektedir. Çünkü bu düzenleme bütün Türkiye’yi ilgilendirmektedir. Herhangi bir sektörel bir düzenleme değil Türkiye yasası olacaktır. Burada herhangi bir biçimde siyasi görüş ayırımı ya da sağ-sol ayrımı yapılmadan, bütün partilerin sürece katılımı ve yasa önerisine katkı vermesi lazımdır. Bu, CHP olarak bizim hedefimiz olan demokratik hukuk devleti yolunda atılacak önemli bir adımdır.”

Haberin Devamı

Sekiz partiye davetiye

CHP, Adalet Bakanlığı’nın yanı sıra toplantıya Meclis’te temsilcisi bulunan AK Parti, MHP, İYİ Parti, HDP, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi’ne davetiye gönderdi.