Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Belki yarın, belki yarından da yakın” her kulüp ve her takım, günün birinde “Fener Ol” kampanyasının bir benzerine muhtaçken, üstelik Galatasaray en büyük adaylardan biriyken, rakibin bu yaşamsal icadına Galatasaray Başkanı Sayın Mustafa Cengiz’in alay/istihza/küçümseme hatta “hakaret” ile yaklaşımı neden ola ki?
“Gerekmez” Galatasaray’a dese, mümkün değil inanmayanlar kulübün bilançosuna ve muhaliflerin açıklamalarına baksın.
Şampiyonluğu getirisi ile iş bitti sanıyorsa, “Bir UEFA Kupası kazandık, iki yakamız bir araya gelmedi” cümlesi tarihe geçmiş Ali Dürüst’ü hatırlatayım. 
**
Öyleyse, fena mı önünde denenmiş ve başarılmış bir örnek olması? Şimdi lazım değilse, koy cebine joker gibi... Fenerbahçe çuvalla para toplar, UEFA kabul ederse ne ala... Sana “yol” olur, taraftarına “teşvik” değil mi? 
Geçtik hepsini, “haset” benliğini ele geçirmiş “istikbal hissini” bile yok etmişse, ezeli rakibe karşı kibarlığını koru bari!
Ne gezer!.. Galatasaray Başkanı ne dilenciliğini bıraktı “Fener Ol” kampanyasının, ne çocukların kumbarasına el sokmasını.
Mahatma Gandhi ile Hz. İsa arasında gidip gelen Fenerbahçe’yi sonraya bırakalım; asıl soru “motivasyonu nedir bunca pervasızlığın”?
***
Yanıt belli... Sayın Mustafa Cengiz biliyor ki, günün birinde “Galatasaray Ol” kampanyasına ihtiyaç duyulduğunda, Mustafa Cengiz olmayacak Galatasaray’da!
Belki yarın, belki yarından da yakın... Bu konuda “belirleyici” olan süre değil, Galatasaray-Başkan ilişkisi. 
Ben Galatasaray Genel Kurulu’nun “yarım ibra” yaklaşımını zalimce bulanlardandım ama eleştiri olguyu değiştirmiyor... Bileti bir kere kesilmiş adliyeden dönmüş Başkan... Takım şampiyon olduğu için ısrar edilmemiş. Kulüp darboğaza girer, sportif başarı ihtimali azalır veya ortadan kalkarsa, “şampiyonluk arifesinde ibra etmeyen” Galatasaray Genel Kurulu mu tutacak onu koltukta?
Madem ki, varlıkta var... O da kör topal... Yokluk ve ihtiyaç günleri için ilkyardım paketinden ona ne!..
Rahat rahat sallıyor Fener’e, “Fener Ol”a!
***
Peki bana ne oluyor? Fenerbahçe’nin ağzı dili, koruyanı, yöneteni yok mu?
Valla görünen o ki, yok!
Veya centilmenliği pısırıklık ile karıştırıyorlar.
Galatasaray Başkanı’nın bunca hakaretine karşı bir Fenerbahçe yöneticisinin Fatih Terim’in maaşını hatırlatan beş-on kelimelik elektronik mesajından başka tepki görmedim ben.
***
Yahu, Fenerbahçe Başkanı Sayın Ali Koç, emek-sermaye diyalektiğini doğuştan takılmış lensleriyle okumuş -adildir/değildir tartışılır- Fatih Terim’in Milli Takım’dan “tazminatsız” da gönderilebileceğinin altını çizmiş. 
Hoca’ya verilen paranın futbolun cebinden çıktığını söylemiş. 
Yani aslında “Çalışanlarına karşı daha pinti ve daha zalim davranabilirdin” diye Futbol Federasyonu’nu eleştirmiş; Galatasaray’ı veya Terim’i değil.
Buna, pek iftihar ettiği “taşı gediğine koyma” yeteneğini gözümüze sokmak uğruna “Siz Fener Ol diye çocukların kumbarasını boşaltıyorsunuz, bizim hoca çocukların kumbarasına para koyuyor” gibi terbiye ipinde cambazlık yapan bir yanıt verir mi koskoca Galatasaray Başkanı? 
Yok muydu Mevlana’dan, Hayyam’dan falan daha kibar bir rubai, veya bir Ziya Paşa beyiti?
Sermaye tükendiyse yardımcı olalım:
Söz ilaç gibidir, azı yaşatır çoğu öldürür. Hz. Ali
***
Fatih Hoca, “İş ve İşçi Bulma Kurumu kapısında lisanslı/doktoralı kuyruğu olan memlekette, tek sezonda çift katlı ekmek kadayıfı ayıp olur” diye TFF’den aldığı tazminatı Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlamış. İyi yapmış... 
Asaleti kurumsallaştırmak istiyorsanız, yeni bir orta saha yerine iki-üç bin işsiz istihdam edersiniz Galatasaray’a, yerin dibine geçer yanlış transfer borcu ödemek için kampanya düzenleyenler!
Size ne Fener Ol kampanyasından? 
***
Maksat, transfer rekabetinde kaybedilen Muriç’i örtülemek.
Bakalım Rodrigues yüzünden Fener Ol’a neler söylenecek!
Boş çaba... Sunay Akın, çocukken mazgalları kumbara sanıp attığı bozuk paralar yüzünden denizden alacaklı olduğunu yazmış ya... Terim istediği kadar para koysun kumbaralarına, Galatasaraylı çocukların da Gomis’i helal etmişlerdi ama- bir Muriç alacağı olacak Başkan Cengiz’den. 
Hele Kosovalı göründüğünden kıymetli çıkarsa, o çocuklar büyümeden hesabı sorulur Başkan’dan.
***
Zaten sahada olsun , transferde olsun hiçbir hatasının Galasaraylıların en az yarısı gözünde “affedilemez” olduğunu biliyor Sayın Cengiz. Sahayı nasıl olsa Fatih Terim halleder diyor, transferde bir aksama olursa karambole getirmeye çalışıyor. 
Ve “gittiği yere kadar gitsin” diye bir rota tutturmuş... Ne camiaların dostluğunu zedelemekten korkuyor ne de belki yarın, belki yarından da yakın “muhtemel Galatasaray Ol kampanyasını” halefi başkanlara daha başlamadan çökerterek teslim etmekten.