Galatasaray Onyekuru olmadan asla!

Onyekuru olmadan asla!

14.07.2019 - 08:00 | Son Güncellenme:

Galatasaray’ın yerinde olsam, şartların zorluğuna rağmen, Onyekuru’yu kazanabilmek adına bütün fedakârlıklara katlanırım. “Freni olmayan, ayağını gazdan kaldırmayan, bu hızına rağmen rakip oyuncuya takılmayan, yan pas tanımayan, direkt kaleyi hedef alan futbol anlayışı ile mutlaka Galatasaray’ın kadrosunda olması gereken bir isim...

Onyekuru olmadan asla

ŞANSAL BÜYÜKA İLE DOBRA DOBRA

Haberin Devamı

Galatasaray’da bir anda orta sahanın iki temel direği Ndiaye ve Fernando, ikisi birden gitti.

Bir takım için, bir hoca için kolay göze alınacak bir risk değil bu... Kaldı ki, Ndiaye ile Fernando, geçen yıl biraz gerilemiş olsalar bile Galatasaray’ın son iki yıl şampiyonluğunda çok etkili oldular.

Hem Ndiaye, hem Fernando futbolu iki yönü ile oynayan futbolcular... Hücuma etkileri de vardı, özellikle savunmaya çok ciddi katkıları da... Rakibi adeta “ısıran”, göz açtırmayan iki orta alan oyuncusunu birden kaybetmek, kolay telafi edilecek bir gelişme değil...

Ancak Galatasaray’da Fatih Terim yönetiminde çok etkili bir scout ekibi var. Geçen yıl, hem de devre arasında Luyindama ve Marcao gibi iki stoperi bulan bu scout ekibinin, kısa sürede çok etkili iki orta alan oyuncusu bulması, sanırım çok zor olmaz.

Haberin Devamı

Çünkü Fatih Terim ile scout ekibinin “Bilgi Bankası”nda çok sayıda aday oyuncu olduğunu düşünüyorum. Galatasaray’da hücumda kanat oyuncusu olarak Feghouli vardı, Babel alındı, Jimmy Durmaz geldi, büyük ihtimalle Emre Mor gelecek. Bunların hepsi kenar adamı, çizgi adamı... Ama kadroda kim olursa olsun, hangi performansı gösterirse göstersin, Onyekuru’nun yerinin dolacağını düşünmüyorum.

Ribery’den sonra...

Galatasaray’ın yerinde olsam, şartların zorluğuna rağmen, Onyekuru’yu kazanabilmek adına bütün fedakârlıklara katlanırım. Ben Türkiye’de bugüne kadar çizgi adamı olup sezonu 16 gol, 6 asistle bitiren bir futbolcu hatırlamıyorum.

Türkiye’de Ribery’den bu yana Onyekuru gibi hızlı bir oyuncu görmedim. Onyekuru bu özellikleriyle, Galatasaray’ı en kısa yoldan rakip alana taşıyan bir oyuncu... Bu hızıyla rakip savunmanın az adamla ve dengesiz yakalanmasına sağlayan, bunun sonucu takım arkadaşlarının pozisyon bulmasına ciddi katkı veren bir futbolcu... 

Şartlar zor, kabul

Onyekuru, freni olmayan, ayağını gazdan kaldırmayan, bu hızına rağmen rakip oyuncuya takılmayan, yan pas tanımayan, direkt kaleyi  hedef alan futbol anlayışı ile  mutlaka Galatasaray’ın kadrosunda olması gereken bir isim... 

Haberin Devamı

Şartlar zor kabul... Kulübü zorluk mu çıkarıyor? Kabul... UEFA mali kriterleri bir engel teşkil ediyor mu? Hepsi kabul... Bütün bunlara rağmen, hele Şampiyonlar Ligi aklıma geldiğinde Onyekuru’suz bir Galatasaray’ı düşünemiyorum.

“Burası Galatasaray... Kimler geldi, kimler geçti” diyebilirsiniz. Buna saygı duyarım. Ama görüşüm değişmez… Galatasaray için Onyekuru şart... Onyekuru’suz asla...

Son umut Fatih Terim!
Emre Mor, bu genç yaşta gerçekten tepeden tırnağa futbolcu... Adamda futbol adına ne ararsanız var. Şimdi Galatasaray’ın kapısında, kurtuluşu kendisini çok ufak yaşta milli takıma alan Fatih Terim’de buluyor. Fatih Terim, Emre Mor için doğru bir adres... Açıkça belirtelim ki, Emre  Mor, bu sıra dışı yeteneklerine rağmen “arıza” bir oyuncu... Bugüne kadar hiçbir hoca, bu arızayı gideremedi. Emre için son umut Fatih Terim ‘de …

Arda, Terim’in kapısını çalmalı
Transfer gündeminde Arda Turan’ın Galatasaray’a döneceği konuşuluyor. Biraz araştırdım, Arda’ya yakın isimlerle konuştum. Arda’nın Galatasaray’a dönmesi için “Ben geldim” diye kapıyı çalması gerekiyor. Kimin kapısı mı, elbette Fatih Terim’in kapısı...

Haberin Devamı

Bugün burada yarın başka yerde
Fenerbahçe, Galatasaray’ın eski oyuncusunu alıyor, Galatasaray yıllarca Fenerbahçe’de oynayan oyuncuya talip oluyor, ne güzel... Bize de heyecan oluyor, takımlar renkleniyor, konuşacak konular zenginleşiyor. Bakıyorum bazı taraftarlar bu geliş gidişlerde rahatsız... Hiç rahatsız olmayın. Bunlar adı üstünde “Profesyonel oyuncu...” Bugün buradalar, yarın başka yerde … Alışmak lazım ...

Kulüpler de kurtulsun siyasiler de...

Geçen hafta kulüplerdeki altyapı hocalarını yazdım, “Çoğu siyasiler tarafından belirleniyor” dedim. Baktım, yanlış anlaşılmalar var, hemen durumu açayım. Özellikle Anadolu kentlerinin takımlarında altyapı hocaları belirlenirken, o kentin  parti il başkanının, belediye başkanının, kentin milletvekillerinin ciddi anlamda torpil talepleri oluyor. 

Kulüpler çaresiz, bu taleplerin büyük bölümüne uymak zorunda kalıyor.

Oysa Futbol Federasyonu altyapı hocalığı yapmanın ciddi kriterlerini belirlese ve bunu tavizsiz uygulasa, ne kadar baskı olursa olsun,o kriterlere uymayan torpiller çalışmayacak. Böylece hem siyasiler rahatlayacak, hem de kulüpler... Üstelik bu kriterlere uygun işi bilen hocalar altyapıların başına gelecek.

Haberin Devamı

Hareketli günler başlıyor 

Beşiktaşlı taraftarlar dertleniyorlar. Transfer yok, yeni bir adam yok, yolcu çok... Ama sanıyorum, bundan sonra Beşiktaş adına hareketli günler başlayabilir. 

Bankalar Birliği ile yeniden yapılanma sağlandı. Bu, Beşiktaş’ın transfer politikasına bir açıklık ve kararlılık getirir. Ayrıca Abdullah Avcı’nın kamp kadrosunda 10 yeni ve genç Kartal var. Abdullah Hoca’nın bu genç ekipten bir-iki oyuncuyu kazanacağını, yeni Dorukhan adaylarını sahaya süreceğini düşünüyorum.

Unutmadan söyleyeyim... Başkan Fikret Orman, istifa ettiğini açıklayan Umut Güner’i bu kararından vazgeçirmiş. Güner’in geçmiş dönemlerde önemli transfer katkıları var. Bunların hepsi bir araya gelince, Beşiktaş’ta hareketli günler başlayabilir.

Kendinizi yakmayın

Yeni Sporda Şiddeti Önleme Yasası yürürlüğe girdi. Buna göre, sadece sahalarda değil, dışarılarda da yanıcı malzeme kullananlara 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yasa maddelerini okuyunca aklıma her deplasman maçında takımlarını meşalelerle karşılayan taraftarlar geldi. Aman ha, takımı karşılarken meşale yakacağım diye, kendinizi yakmayın...

‘Bir’ numara yok 

Yıllarca “1” numaramız olan kaleciler vardı. Trabzonspor’da Onur Kıvrak, doğruysa futbolu bıraktı diye duydum. 

Beşiktaşlı Tolga Zengin, şu anda boşta ve ne olacağı henüz belli değil... Fenerbahçeli Volkan Demirel, geçen yıl yaşadığı sıkıntıları bu yıl da yaşıyor. Kadroda mı, değil mi, kendisi de bilmiyor. 

Futbolun “1” numaralarında şimdilik bir numara yok. Haklarında hayırlısı olsun.

Ağustos bekleniyor

Fenerbahçe transferde kararlı adımlar atıyor. Duyduğum ve doğruluğuna inandığım bir gelişmeyi de ben aktarayım. Fenerbahçe bir stoper ve bir golcü daha alacak. Ancak bunun için ağustos ayını bekliyorlar. Şimdi paralar el yakıyor. Ancak ağustosun ikinci yarısında kadrolar belirlendikten, istediği parayı bulamayan ve transferi gerçekleşmeyen adaylar ortaya çıktıktan sonra bu hamle yapılacak.

Diyeceksiniz ki “O zamana kadar işe yarayan futbolcu kalır mı?” Niye kalmasın... Üstelik Fenerbahçe şimdiden bazı futbolcuları takipte...

Sıradan olma, efsane ol 

Fenerbahçe’nin transfer ettiği kaleci Altay’ı, “kararsızlık” günlerinde Ersun Yanal aramış, “Fenerbahçe’ye oturmaya değil, oynamaya geliyorsun. Bu forma ile Rüştü Reçber gibi, Volkan Demirel gibi efsane olabilirsin” demiş. 

Hoca doğru söylemiş... Altay genç, son derece yetenekli bir kaleci... 

Sağlam bir karakter... Efsane olmak da elinde, kaybolup gitmek de... Zoru seç Altay... Sıradan olma, efsane ol...

Sakata gelmeyin

Benficalı orta saha oyuncusu Fejsa, Fenerbahçe ile Galatasaray’ın transfer gündeminde... Benfica’nın içindeki insanlarla konuştum. Fejsa için “Son 10 yılda hangi takımda oynadıysa, o takım şampiyon oldu” dediler. 

Ama sonrasında söyledikleri sıkıntılı... “Fejsa geçen sezon çok ağır bir sakatlık geçirdi ve henüz kendini bulamadı. Hatta UEFA Avrupa Ligi’nde Frankfurt’a Fejsa’nın hatalarıyla elendik” diye uyardılar. 

Biz de buradan uyaralım: Fejsa sakatlığın etkisinden kurtulduysa, süper... Eğer halen sakatlığın etkisindeyse, dikkat... Transfer edip sakata gelmeyin.

Azaltsan bir dert versen başka dert

Bizim gazetenin Ankara Spor Servisi temsilcisi Cemal Ersen’in yazılarını ciddiye alır, dikkat ederim. Cemal bu hafta MHK’nin hakem ücretlerine yeni bir dengeleme getireceğini, daha doğrusu, daha makul bir noktaya çekeceğini yazmış.

Hakemler bir anda ciddi ve bol paraya kavuştu, kiminin kafası karıştı, kiminin dünyası şaşırdı, ortalık yangın yerine döndü. Şimdi parayı azaltsanız bir dert, aynı parayı verseniz bir başka dert... Ne ayarlama yapılır bilemem ama “Allah kimseyi gördüğünden geri bırakmasın” diye bir temenni var, bu da  unutulmasın ...

Derdiyok yeter ki ‘sakatım’ demesin

Geçen haftada yazmıştım, Eren Derdiyok’u alan büyük iş yapar diye... Eren’i Göztepe kaptı. Renk aynı, sarı-kırmızı... 

Seyirci, Galatasaray’daki gibi  kalabalık, tutkulu ve coşkulu... 

Göztepe yeter ki, Eren’in en ufak bir sıkıntıda “sakatım” demesine bir çare bulabilsin.

Özdeş’in başarılı olmasını istiyorum

Yanıldığımı sanmıyorum, Trezeguet dahil, bugün Süper Lig’de oynayan ve Kasımpaşa’dan tanıdığımız birçok oyuncu Kemal Özdeş döneminde gelmişti. Şimdi Kemal Özdeş yeniden Kasımpaşa’da ve açıkçası aldığı oyuncuların nasıl bir performans vereceğini çok merak ediyorum. Ayrıca efendiliği var, sakin ve kararlı bir duruşu var, bilgisi var. 

Kısacası son derece iyi bir örnek Kemal Özdeş... Açıkçası böyle bir karakterin başarılı olmasını istiyorum.

Beklemeden Süper Lig

Karagümrük birinci lige yeni çıktı. Bakıyorum, Süper Lig takımları gibi iddialı transferler yapıyor. Karagümrük geçen yıl ikiden bire gelmişti, sanki şimdi de Birinci Lig’de hiç ara vermeden Süper Lig’e çıkmak ister gibi bir havası var. 

Böyle bir kararlılık gazete sayfalarından bile belli oluyor.

 

 

Yazarlar