Senad Ok

Senad Ok

senad.ok@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Açıkçası maç içinde belki hissedilmedi ama ilginç bir gerginlik vardı. Arnavut ve Sırpların durumu malum. Politik gerginlik yaşanıyor. Yılların da getirdiği bir birikim söz konusu. İsviçre’nin en önemli oyuncularının da Arnavut olması ve Xhaka ile Shaqiri’nin attıkları goller sonrası “ Çift başlı Kartal “ işareti yapmaları köklerine bir mesajdı. Açıkçası saha içinde bu tip durumların futbolun önüne geçmemesi çok önemli. Çünkü maçtan günler öncesinde Sırp ve Arnavut basınında yer alan bizzat futbolcuların açıklamaları ortamı germişti. Bunun maça yansıma ihtimalinden bahsediliyordu. Neyse ki olmadı.
Dünya futbolunun en önemli birkaç ülkesinden biridir Sırbistan... Teknik adamları, futbolcuları, menajerleri, üst düzey yöneticileri... Her yerdeler.
Ancak Yugoslavya dağıldıktan sonra milli takım düzeyinde başarıları yok. Uluslararası organizasyonlara dahi katılmakta zorluk çekiyorlar. Katıldıklarında da şampiyon olmuş gibi seviniyorlar... Hep iyi oyuncular çıkarsalar da bir türlü doğru takımı ve teknik adamı bulamadılar. Önemli kulüp takımlarında birbirinden büyük başarılar kazanan futbolcular, milli takım forması altında sıradan bir görüntü çiziyordu. Sırbistan sonunda aradığı o uyumu ve teknik adamı buldu.
İsviçre zor ve güçlü bir takım. Brezilya karşısında bunu gösterdiler. Oyunun hakimi olan taraf Sırplar olsa da maçı kaybettiler. Bunda iki belirleyici pozisyon vardı. Tosic’in bomboş pozisyondaki kafası gol olsa 2-0 olacak yakın tarihte ülke tarihinin en önemli başarısı yaşanacaktı. Ancak daha ilginç olan Mitroviç’in iki kişi tarafından düşürülmesine rağmen hakem Felix Brych’in “Devam” deyip “Var” dememesiydi... Skor 1-1’ken bu penaltının verilmemesi bence kazananı belirledi. Uzun süredir bu kadar net verilmeyen bir penaltı görmemiştim. Bu sonuçla birlikte her şey son maça kaldı. Favori belki Brezilya ama son maçta Sırplar, sambacılara sürpriz yaparsa kimse şaşırmasın.