Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

1998 yılında Cumhuriyetin 75’inci yıl kutlamalarının Avrupa ayağını gerçekleştirmek üzere görevlendirilmiştim. Mons’taki NATO karargahına ülkenin her yanından önemli kişiler davet edilmişti. Valizimde manda kaymağı ve kuru buz içinde hamsi, bir sepet de asma yaprağı götürmüştüm. Tokat’ta görev yapan bir dostum, Tokat’ın narince üzümünün damarsız muhteşem yapraklarından toplamıştı. Daha sonra yeterli aşçımız olmadığı için rica üzerine karargahtaki subay eşlerinin yardımıyla 2 bin 500 adet sarma sarmıştık.
Aradan yıllar geçti TRT’deki ‘Dünyanın Türk Şefleri’ programımda, Almanya’da Tokatlı hanımefendi Deniz Şahin ile tanıştım. Berlin’deki Honça Restoran’da, Tokat’ın sır lezzetlerini su yüzüne çıkarıyordu. Zile pekmezi ve Tokat kebabı, daha başka neler çıkacak neler... Tokatlılar, şehirden başlayan bir hamleyle, Anadolu’nun sır mutfağını aydınlığa çıkarıp, dünyaya tanıtmak için kolları sıvıyorlar.

TOKAT’TAN  MİLLİ ŞAHLANIŞ



Uluslararası Akademi
Londra’daki ünlü Sofra restoranlarının sahibi Hüseyin Özer’in de bulunduğu, Başkent Tokatlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (BAŞTEK) öncülüğünde geçtiğimiz hafta Ankara’da önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Sanatları Akademisi kurma kararı alınan etkinlikte Dernek Başkanı, GATA Üroloji ABD eski başkanı Prof. Dr. Yaşar Özgök, Oxford Üniversitesi öğretim üyesi dünyaca ünlü Psikiyatri Profesörü Özler Aykan ve eğitime gönül veren değerli Tokatlılar, hayırlı bir iş için yola çıktılar. T.C. MEB onaylı ve uluslararası yeterlilik sertifikalı bir yıl süreli kurs verileceği açıklandı etkinlikte... Ayrıca kursları başarıyla tamamlayanlara, ilgili sektörlerde iş olanağı garantisi, kurs birincilerine ise Londra’da süreli staj ve eğitim imkanı tanınacağı da müjdelendi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın dostu Hüseyin Özer, Fahri Büyükelçimiz olarak Türk mutfağını dünyaya tanıtan, bu mutfağın güzide yemekleriyle başarıyı yakalayan, müstesna bir isim. Kurduğu vakıf aracılığıyla birçok çocuğa burs veriyor. Türkiye’deki öğrenim kurumlarında Türk yemeklerine yönelmeyip, yabancı mutfakların yemek tekniklerinin öğretilmesine karşı. Ülkesini, kültürüyle yürekten kucaklayarak Türkiye’nin tanıtım başarısını göğüslüyor. ‘Hüseyin Özer’ adıyla Tokat’ta kurulacak öğretim kurumu için şimdiden heyecanlanıyorum.
Londra’daki diğer bir başarımız, müthiş bir vizyona sahip Prof. Dr. Özler Aykan da özveriyle ve yüreğiyle büyük katkılarda bulunuyor.
Kurban Bayramınızı kutlar, huzur dolu günler dilerim.

TOKAT’TAN  MİLLİ ŞAHLANIŞ



TOKAT’TAN  MİLLİ ŞAHLANIŞ