Futbol TFF Başkan Adayı Nihat Özdemir: Türk futbolu büyümeye mecburdur

TFF Başkan Adayı Nihat Özdemir: Türk futbolu büyümeye mecburdur

28.05.2019 - 14:52 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Aday Nihat Özdemir, TRTSpor'da soruları cevapladı.

TFF Başkan Adayı Nihat Özdemir: Türk futbolu büyümeye mecburdur

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Aday Nihat Özdemir, TRT Spor'da önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Nihat Özdemir'in açıklamaları;

Türk futbolu, Türkiye nufüsü ve ekonomisini düşündüğümüz zaman, gerideyiz. Ama futbolumuzda gerçek büyüklüğümüzü henüz gösteremedik. Bugünkü bulunduğumuz yer bence yükselik olarak yeterli değil. Ama hedefimiz bunu yükseltmektir. Bir dönem yükseldik, sonra düştük. Son dönemlerde sayın Lucescu ve sayın Fatih Terim'le iyi sayılabilecek zamanlar geçirdik. Lucescu'yla iyi bir birliktelik yaşadık. Milli takımımıza gençler kazandırdık. Şimdi de Şenol Güneş'le yolumuza devam ediyoruz. Çok zor bir döneme girdik. Biliyorsunuz son Dünya Şampiyonu Fransa'yal karşılaşacağız. Büyük bir talep var maça. Biletlerimiz satışa çıkar çıkmaz. Puan yada puanlar alabiliriz. Bizim bu grupta ana olarak uğraşacağımız takım İzlanda olacak. Şenol Hoca'nın son basın toplantısında dediklerine katılıyorum. Bizim en zoru son 2 maçımız. Buradan alınacak puanlar bizim gruptan çıkmaya büyük yardımı olacak maçlar olacak. Çocuklar Antalya'da çok iyi çalışıyorlar şuan. Sezon sonunda olduğumuz için daha zor oluyor çalışmak. Şenol Hoca takımı daha erken aldı. Şimdi çok iyi hazırlayacaktır takımı. İnşallah da bu maçlarda başarıya ulaşacağız.

Haberin Devamı

'Türk futbolu adına Fikret Orman'a teşekkür ediyorum'

Şenol Hoca'yla anlaştığımızda zaten yönetimdeydim. Evvela o süreçte Türk futbolu adına başkan Fikret Orman'a teşekkür etmek istiyorum. Çünkü o dönem konuştuğumuzda Beşiktaş'ın şampiyonluk şansı çok fazlaydı. Sağ olsun o dönemde bile bize çok yardımcı oldu. Anlaştık o dönem. Yönetime de teşekkür ediyorum. Biz başka türlü de yapabilirdik ama gönül birliğiyle yapılmasının daha değerli olduğuna inanıyorum ben. Tekrar teşekkür ediyorum kendilerine.

'Türk futboluna mesai harcayacağım'

Bu hayatta en iyi yaptığım şey saatlerimi planlamaktır. Hayatımı planlı yaşamayı severim. Türk spor kamuoyu bilsin ki ben bu işe mesai harcayacağım. Riva'daki merkez binasında oturacağım. Herkesle görüşeceğim, herkese zaman ayıracağım. Yönetimdeki arkadaşlarımızla futbola büyük katkılar yapacağımızı düşünüyorum. İşlerim, yoğunluğum var doğru ama hem şirketteki arkadaşlarım yardım edecek. Böylelikle Türk futboluna daha çok mesai harcayacağım.

Haberin Devamı

'Türk hakemliği iyi bir noktada ama yeterli değil'

Birkaç talihsiz olaydan dolayı çok inanıp güvendiğim sayın Namoğlu istifa etti. Yeni bir MHK atayarak yolumuza devam ettik. Başarıya ulaşmasına inandığımız bir gruptu. Sabri Bey ve arkadaşlarına inanarak yola başladık. Her zaman birileri mutlu olursan bir taraf memnun olmuyor. Dünya çapında tanınan hakemlerimiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Sadece Cüneyt Çakır değil, birçok hakem arkadaşımız Avrupa'da görev aldılar. Türk hakemliği iyi bir noktaya geldi. Yeterli mi değil. Daha kat etmemiz gerek çok fazla yol var.

'Gelecek sezon VAR çok daha iyi olacak'

Öyle maçlar olduki bu hakem atanır mı dendi. Kariyerini bildiğimiz hakemlerimizle VAR sistemiyle gerekli iletişimler uyumlar sağlanamadı. Fakat biz VAR sistemine bu yıl geçtik. Büyük bir cesaretle geçtik. Riva'ya Avrupa'da olmayan sistemleri kurduk. Eğitim konusunda da başladık. Önümüzdeki sezon hakemlerimiz çok daha iyi bir performans göstererek VAR odasıyla sahanın uyumunun daha olacağını düşünüyorum. Gelecek sezon hakemlerin VAR tarafından daha uyumlu çağrılacağını göreceğiz. Hatay-Adana Demirspor maçını izledim. Hatay'ın attığı 2 gol VAR tarafından iptal edildi. Ne sahadan ne tribünlerden tek bir tepki gelmedi. Demekki bir şeyler oturuyoruz. VAR olmasa 2 gol geçerli olacak. VAR sistemimiz benim gözümde 100 üzerinden 100 almıştır diyebilirim. Bazı ofsayt pozisyonlarında, kırmızı kartlarda bazı atlamalar olmuştur. Ben bunlarda art niyet aramıyorum. Gelecek sezon çok daha iyi olacak. Hakem sayımızı 40'a çıkardık. Hakemlerimiz ne kadar çok olursa alternatifimiz o kadar çok olur. Her hafta aynı hakemler olunca stres de artıyor. Her takımın farklı hedefi var. Hepsinin ayrı stresi, arzusu var. Bu stresi en aza indirerek yola devam etmek istiyoruz.

Haberin Devamı

'VAR kayıtlarını açıklamayacağız'

VAR sisteminin kayıtlarının açıklanmasına Türkiye'nin henüz hazır olmadığını düşünüyoruz. Gelecek sezon da açıklanmasını düşünmüyoruz. IFAB'a uygun ilerleyeceğiz. Yeni yönetimdeki arkadaşlarla tartışacağız ama bana göre bu kararların kamuoyuna açıklanmasının doğru olmadığını düşünüyorum.

Haberin Devamı

'Eğer VAR kayıtları sızdırılmışsa sorumluyu bulmak zorundayız'

Biz kendi ekibimize güveniyoruz. Sayın Abdurrahim Albayrak'ın elinde VAR kayıtları varsa olsa olsa sızdırılmıştır. İçimizden biri sızdırmıştır. Sayın Albayrak'ı severim. Dediki ben bunları şimdi açıklamak istemiyorum, genel kurula kadar açıklayıp gündeme gelmek istemiyorum dedi. Genel Kurul'dan sonra size gelirim açıklarım dedi. Gerçekten bunlar elinde varsa biz kendi ekibimizi sorgularız. Bunlar varsa gerçekte bunun sorumlusu Türkiye Futbol Federasyonu'dur. Biz bunu araştırırız. Bizim çalışan arkadaşlarımızın yada hizmet aldığımız şirketten kaynaklıdır. Albayrak kesinlikle suçsuzdur bu durumda. Eline bir belge gelmiş ve bunu açıklamış. Kimin sızdırdığını bulmak zorundayız. Geçmişe yönelik hiçbir şeyi paylaşmama kararımız var. Ne olduğunu öğreneceğiz, biz bunu engellemesini biliriz. Bu kanunsuz yapılmış işlerin üzerine gitmeye çalışacağız.

Başakşehir'in mahkemeye müracaat ettiğini biliyorum. Henüz bize gelmiş bir şey yok. Hukuk kararıdır bu. Şimdilik o süreci takip ediyorum. Savcının kararıdır. Bekleyip göreceğiz nasıl bir karar çıkacağını.

'Takım ceketlerimizi çıkaracağız'

Sayın Demirören, yönetiminde sürekli bize maça giderken dikkatli olun derdi. Takım ceketlerinizi çıkarın dedi. Bizim yeni yönetimimizde de bu etik karar üzerinden yöneteceğiz. Trabzonspor hakkında bir karar varsa gerektiği şekilde karar vereceğiz. Fenerbahçe hakkında bir karar varsa kim haklıysa o şekilde karar vereceğiz. Yoksa bu işin içinden çıkamayız.

'Hüsnü Bey'in yaşadığı şanssızlıktır'

Hüsnü Bey'in şampiyonluk görüntülerini defalarca izledim. Orada ben de olabilirdim ama sayın Cumhurbaşkanımızın iftarına katılmıştım. İftar olmasaydı ben de oraya gidecektim. Aramızda konuştuk ve sayın Güreli kupayı vermeye gitti ben iftarın sonuna kadar kaldım. Ben gitseydim ben de Hüsnü Güreli'nin yanında platforma çıkıp Galatasaray'a kupayı verecektim. Sayın Hüsnü Güreli'nin o fotoğraftaki eli Ahmet Çalık'ın kolu. Hüsnü Bey'in kolu değil. Bu fotoğraf üzerinden özellikle Beşiktaş taraftarları tepki göstermişler ama son derece yanlış. Fotoğrafı değil, filmi izlerseniz gerçeği görürsünüz. Kol onun kolu değil zaten. Ben olsaydım Fenerbahçeli taraftarlar bana tepki koyacaktı. Orada mutlu olan Galatasaray hak ederek kupayı aldı. Hüsnü Bey'in yaşadığı şanssızlıktır.

Sanal dünyada çok fazla şeyler, yazıp çiziliyor. Gerçek bir yöneticinin bunlara çok kulak asmaması gerektiğini düşünüyorum. Hüsnü Bey bu konudaki algıdan dolayı çok üzüldü. İnşallah Hüsnü Bey hakkında negatif görüş bildiren arkadaşların özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum.

Biz bir anda her şeyi düzelteceğiz demiyoruz. Diyemeyiz. Bu bir süreç. Elimizden geldiğinde bu işte önemli çalışmalar yapacağız.

Yönetim kurulu konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Herkesle görüşüyoruz. Ben başkanlığa adaylığımı koymadan önce ben bir yol izledim. 900 kişilik amatör spor kulüpleriyle bir iftar yaptık. Orada görüşlerimizi ifade ettik adaylığımızı. 3. lig başkan ve yöneticileriyle görüştük. 1. Lig'e de geldik, görüştük. En son olarak Kulüpler Birliği'yle bir iftar yaptık, yönetim kuruluyla görüştük. Benim adaylık koyacağımı, ne gibi istek ve arzular olduğunu, önümüzdeki dönemdeki benim yönetimimden neler beklediklerini anlattılar. Bir gün sonra da basın mensuplarını toplayarak adaylığımı resmen açıkladım. Allah hayırlısını versin, hayırlısı ise nasip etsin. Değilse olmasın.

'Yabancı sayısının gittikçe azaltılması gerektiğine inanıyoruz'

Türk oyuncular gerekli sayıda yer bulamıyorlar. Bazı takımlar 11 yabancı ile maçlara çıktı, bu spor kamuoyunu üzdü. Bu 11 yabancı ve 11 yabancıyı oynatabilme yetkisi bir süreç içinde sonlanmalıdır. Yabancı sayısının bir süreç içinde gittikçe azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Sahada mesela 8 olacak, 2 tribünde olacak, 4 kulübede olacak. Ya da 6 diyeceğiz, 6+2+2 yapacağız mesela.

'Ali Koç'un sözlerine katılmıyorum'

Ali Koç'un ''lig kurgulanmış'' sözlerine katılmıyorum. Fenerbahçe zirveye oynarken ligin kurgulanmadığını görürüz. Ligi 6. bitirdi Fenerbahçe. Kurgu olsa böyle mi olurdu.
Küme düşme talebi
'Erzurumspor'un ligin gelecek sene 20 takımlı olsun talebi geldi ama bu işin zor olacağını bilmeliler. Ancak şu bilinmeliki sezon başında deklare etmeden sezon sonunda bu kararı alırsanız bunu dünya kamuoyuna anlatamayız. Gelecek sezon için de bu konuda herhangi bir kararımız yok.

Yazarlar