Tolga Ersarı

Tolga Ersarı

tolgaersari@hotmail.com

Tüm Yazıları

Maalesef futboldan çok gerginliğin ön plana çıktığı bir final izledik. Çaykur Rizespor maçından sonra futbol kamuoyunda Galatasaray’ın kollandığı yönünde bir algı oluşturuldu. İşte bu algı ortamında alevlenen gerginlik, Türkiye Kupası final maçında sahaya aksetti. Akhisarsporlu futbolcuların penaltı kararlarından, özellikle de ikinci penaltı kararından sonra verdikleri aşırı agresif tepkinin altında da bu vardı. Açıkçası, Galatasaray’la ilgili oluşturulan bu olumsuz algı, ikinci penaltı düdüğünden sonra patlamaya dönüştü. Lopes’in ve diğer Akhisarsporlu oyuncuların verdikleri aşırı tepkiler ve Lopes’in kırımızı kart gördükten sonra Fatih Terim’e yönelerek tepki göstermesi bu algının ve onun getirdiği gerginliğin ürünüydü.

Haberin Devamı

Oysa iki penaltı da, Lopes’in iki sarı kartı dolayısıyla kırmızı kartı da doğru kararlardı. Hatta bu bölümde hakem Suat Arslanboğa otoritesini kaybettiği için başta kaleci Fatih olmak üzere pek çok Akhisarsporlu futbolcu da daha ağır yaptırımlardan kurtuldular. Ayrıca kırmızı kart ve ardından yaşananlar, Akhisarsporlu futbolcuların oyundan düşmelerine neden oldu. Nitekim bir kişi eksik kalan ve konsantrasyonları bozulan yeşil- siyahlılar, arka arkaya yedikleri gollerle maçı ve kupayı kaybettiler. Özetle Akhisarspor'a en büyük darbeyi Suat Arslanboğa değil, kendi oyuncularının gerginliği ve oyundan atılmak için neredeyse her şeyi yapan Lopes vurdu.

Kısacası bu maç, futbol dünyasında yaratılan gerginliklerin ne kadar tehlikeli olduğunu gösteren küçük bir örnek oldu. Dileğim bu gerginliklerin daha büyük tehlikelere yol açmaması. İşte bu anlamda futbol dünyasının aktörlerine büyük görevler düşüyor. Sağduyulu davranmak, futbolun ayrıştırıcı değil birleştirici yönünü ön plana çıkarmak gerekiyor. Evet, hakemlerimiz maalesef çok hatalar yapıyorlar. Galatasaray- Beşiktaş derbisinde de Çaykur Rizespor- Galatasaray maçında da hakem hataları yaşandı. Ama bunları hakem hataları olarak değerlendirmek yerine camiaları hedef alan yaklaşımlarda bulunmak tehlikeli gerginliklerin ve ayrışmaların yaşanmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Elbette futbolun en önemli aktörlerinden olan hakemlerin de daha dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle bu sezon çok kötü bir performans sergileyen hakemlerimizin gösterecekleri başarı ve oluşturacakları güven, futbolumuzun gelişmesine çok büyük katkı sağlayacaktır.

Yeniden maça dönersek, Galatasaray çok iyi oynamasa da pozisyonlar bulmayı başardı. Fakat sarı- kırmızılı futbolcular, başta Diagne olmak üzere bu pozisyonlardan yararlanamadılar. Akhisarspor ise kendi istediği gibi giden oyunda golü bularak büyük bir avantaj yakaladı. Ancak Fatih Terim’in yaptığı iki değişiklik ama özellikle Donk’un oyuna dahil olması Galatasaray’ın futbolunu oldukça pozitif yönde etkiledi. Nitekim sarı- kırmızılılar bu bölümden sonra önce beraberliği yakaladılar, ardından da öne geçip sonra da farkı arttırarak kupaya uzandılar.

Galatasaray’da özellikle Diagne’ye değinmek gerekiyor. Diagne şu haliyle Galatasaray’ın santraforu olamaz. Senegalli futbolcu, Çaykur Rizespor maçından sonra bu karşılaşmada da Fatih Terim’in uyarısını dinlemedi ve penaltıyı kullandı. Kaçırdığı bu penaltı sonrasında belki de Galatasaray kariyeri sona erecek olan Diagne, attığı üçüncü golle bir anlamda kendisini de kurtarmış oldu.

Haberin Devamı

Sonuç olarak Galatasaray, tarihinde 18. kez Türkiye Kupası’nı kazanma başarısını gösterdi. Başta Fatih Terim olmak üzere bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Sıkıntılı bir sezon geçirmelerine rağmen Türkiye Kupası’nı kazanan sarı- kırmızılılar, hafta sonunda da ligde Medipol Başakşehir ile şampiyonluk maçına çıkacaklar. Eğer Galatasaray o maçı da kazanırsa bir hafta içerisinde ikinci şampiyonluğu yaşamış olacak. Bakalım Pazar akşamı tribünleri dolduranlar ve ekranları başındakiler böyle tarihi bir ana şahit olabilecekler mi?

https://twitter.com/tolgaersari