Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

19 yıldır final four, 10 yıldır da lig şampiyonluğu göremeyen Anadolu Efes, müthiş sezonu iki hasretini de noktalayarak tamamladı.

Türk basketbolunun lokomotiflerinden lacivert-beyazlı takım nefes kesen final serisinde Fenerbahçe Beko’yu geçerek 10 yıldır hasret kaldığı lig şampiyonluğuna ulaştı. Tarihi bir performans sergileyen Anadolu Efes bunu hem de 9 yeni isimle başladığı sezonda başardı.

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde şampiyonluk ipini finaldeki rakibi Fenerbahçe Beko’yu 4-3’lük seriyle geçerek kucaklayan Anadolu Efes, uzun yıllardır hasret kaldığı başarıları aynı yıl içinde yaşayarak, eski günlerine dönüş sinyallerini verdi.
Aslında Efes’in işi hiç de kolay değildi. Bir sezon önce Euroleague’de son sırada yer alan lacivert-beyazlı ekip, 19 yıldır Final Four, 10 yıldır da lig şampiyonluğuna hasret kalmış, bunu sonlandırmak için kolları sıvamıştı. Bunun için de Efes’e ligdeki son lig şampiyonluğunu yaşatan Ergin Ataman, geçen yılın ortasında göreve getirilmiş ve eline de son yılların en yüksek bütçelerinden birisi verilmişti.

Haberin Devamı

Sabrın sonu...
Ergin Ataman da takımı adeta yeniden kurdu. Kaptan Doğuş Balbay, Dunston ve Simon ile alt yapıdan yetişen gençler dışındaki kadronun tamamı değişti, 9 transfer ile sezona girildi. Özellikle Larkin transferinin son ana kadar beklenmesi, Beaubois ve Micic transferleri ile kısa rotasyonunu sağlama aldıktan sonra, riske girilerek Euroleague transfer piyasasının gözde isminin NBA’den kontrat alıp alamayacağının riskine girilmesi, belki de sezonun kaderini çizdi. Larkin NBA’den istediği kontratı alamayınca, onu isteyen takımlar arasında beklemeyi seçen bir tek Efes olunca lacivert-beyazlı formayı giydi, sezona damgasını vurarak, ne kadar önemli bir transfer olduğunu gösterdi.

Ergin Ataman farkı

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde Anadolu Efes’i şampiyonluğa taşıyan başantrenör Ergin Ataman, elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeyi sürdürüyor.
Play-off final serisinde Fenerbahçe Beko’ya üstünlük sağlayarak lig şampiyonluğa uzanan Ataman, 19 yıl sonra takımını THY Avrupa Ligi’nde Dörtlü Final’e taşıyıp, final oynatarak bir önemli başarıya daha imza attı. Ancak saha içinde müthiş işler yapsa da, saha dışındaki tavırları ile yine çok tartışıldı Ergin Ataman. Özellikle Fenerbahçe taraftarı ile girdiği tartışmalar nedeniyle sert eleştiriler aldı.
Final serisinin 7. maçı öncesi Ultraslan’ı tribüne davet edişi ise kendi camiasından bile tepki çekti. Son maçta 40 dakika yerinden kalkmaması hakkında bir açıklama yapmamış olsa da, bu hareketin de yönetimden aldığı uyarıya karşı olduğu kulaktan kulağa yayıldı. Ataman’ın son maça saatler kala Tahkim Kurulu tarafından rakip kulübe verilen seyircisiz oynama cezasının kaldırılmasına da tepki gösterdiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Enerjileri bitmedi

Anadolu Efes, 10 yıllık şampiyonluk hasretini sonlandırıp, toplamda ise 14. kez kupayı kaldırırken, Euroleague’de bir önceki sezonun sonuncusuyken bu kez final oynarken başrolde hep ABD’li oyuncular vardı.

Sezon öncesinde de Cumhurbaşkanlığı Kupası sevincini yaşayan Efes, Türkiye Kupası’nda da final oynadı. Mücadele ettiği tüm kulvarlarda finali gören Efes, geride bıraktığımız sezonda toplam 81 karşılaşma yaptı. Lacivert-beyazlı takım, Basketbol Süper Ligi’nde 40, Avrupa Ligi’nde 37, Türkiye Kupası’nda 3 ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda 1 olmak üzere çıktığı 81 maçta 61 galibiyet elde etti. Anadolu Efes, bu sezon 20 müsabakada ise sahadan mağlup ayrıldı. Yeni takım olmanın zorluğu da en çok rotasyon konusunda yaşandı. Takımın ana iskeletinin birbirine uyumunu hızlandırmak isteyen Ataman, aynı oyuncuları oyun içinde çok fazla kullandı, sezon sonunda bile enerjinin yüksek oluşu, kondisyon olarak da sezona ne kadar iyi hazırlandıklarını ispatladı.

Haberin Devamı

Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko ile Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde 9, THY Avrupa Ligi’nde 3, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ise birer maç olmak üzere toplam 14 kez karşılaştı. Ergin Ataman’ın öğrencileri, söz konusu müsabakalarda 8 galibiyet elde ederek sarı-lacivertli takıma üstünlük kurdu.

Seyirci de döndü

Son yıllarda art arda yaşanan başarısızlıklar nedeniyle salonlardan uzaklaşan Efes taraftarı da yeniden takımının yanında yer aldı.

Anadolu Efes’in efsane sezonlarında olduğu gibi özellikle Euroleague maçlarında önemli sayıda taraftar desteği arkalarından eksik olmadı.

Sinan Erdem Spor Salonu’ndaki organizasyonun ve salonun konumunun da etkisiyle, Efes son yıllardaki en yüksek taraftar ortalamasını yakaladı, bu alanda Euroleague’in de ilk 5’i içinde yer aldı.