Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son günlerde Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne engelli sporcularımızdan gelen müracaatlardaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Engelli sporcularımız genellikle devletimiz tarafından başarılı sporculara bağlanan ‘şeref aylığı’ konusunda çok hassaslar.
Geçmiş dönemlerde Avrupa veya Dünya Şampiyonları’nda kürsüye çıktıklarını beyan eden sporcularımızın, mevzuat yönetmeliği konusunda Spor Genel Müdürlüğümüzle anlaşamadıkları gözlemlenmektedir. Hak arama konusunda oldukça dirayetli olan engelli kardeşlerimiz, çoğu kez genel müdürlükle mahkemelik olmaktadırlar.
Geçtiğimiz günlerde komiteye intikal eden konuların başında Para Tekvando branşında başarılı olan sporcularımız gelmektedir. Bu engelli kardeşlerimiz geçmiş dönemlerde Dünya ya da Avrupa Para Tekvando Şampiyonları’nda madalya aldıklarını, fakat mevzuatta Para Tekvando paralimpik spor olarak tanımlanmadığından hak ettikleri ‘şeref aylığı’nı alamadıklarından dertlenmektedirler.
Özetleyecek olursak; Para Tekvando branşı, Dünya Tekvando Federasyonu tarafından 2005 yılından itibaren faaliyete geçirilmiş ve ilk Para Tekvando Dünya Şampiyonası 2009’da Azerbaycan’da yapılmıştır.
Para Tekvando Kasım 2015 tarihinde Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) tarafından ‘Paralimpik Spor’ olarak tanınmış ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na dahil edilmiştir.
2017 yılındaki Para Tekvando Dünya Şampiyonası’nda madalya ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na katılım kotaları dağıtılmaya başlanmıştır. Bugüne kadarki en büyük şampiyona ise 2019 yılında 69 ülkeden 400 engelli sporcunun katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilmiştir.
Diğer yandan Avrupa Para Tekvando Şampiyonaları da sırasıyla 2016’da Polonya/Varşova, 2017’de de Bulgaristan/Sofya’da yapılmıştır.
Umarız bu bilgiler doğrultusunda mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılır ve en zor şartlarda spordan kopmayıp ülkemize madalyalar kazandıran engelli sporcularımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilmiş olur.