Teknoloji HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

28.06.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:

HTC’nin son amiral gemisi 12 Plus, yüksek performans, uzun pil ömrü ve güçlü kameralara sahip. Dokunma duyarlı veya dijital düğmeler eski moda sinir bozucu kullanıcı deneyimini geride bıraktırsa da bunlar yüzünden akıllı telefon deneyiminiz bazen kesintiye uğrayabilir. Peki HTC U12 Plus fiyatının karşılığını veriyor mu? Hadi daha yakından bakalım.

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Sağlam kasa, çentiksiz uzun ekran

HTC U12 Plus biraz büyük ama bu kötü bir şey değil. Cam arka panel ve metal çerçeveler U12'nin sağlam yapısını ve kaliteli işçiliğini vurguluyor.

Siyah renkli kasa oldukça zarif görünüyor ama tam bir parmak izi mıknatısı. Cihazın arkasına baktığımızda yatay yerleştirilmiş çift kamera, flaş ve kolay erişilebilen parmak izi sensörünü görüyoruz.

Telefonun ön ve arka tarafı,kırılma direnci ve çizilmeye karşı dayanıklılığı artırma adına Gorilla Glass 5 ile korunuyor. Ancak kullanıma bağlı yine de arkada küçük çizikler oluşabiliyor.

Ön tarafta, HTC nihayet çerçevesiz trendi kucaklamış. Çerçeveler , Samsung Galaxy S9 veya OnePlus 6’la kıyaslandığında hâlâ biraz daha kalın ama HTC U11’in ardından büyük bir gelişme olduğu söylenebilir. Ön tarafta daha sonra ele alacağımız iki ön kamera da yer alıyor.

Haberin Devamı

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

6 inç Super LCD ekran, 18: 9 en / boy oranına ve 2880 x 1440 piksel çözünürlüğe ve 537 piksel yoğunluğuna sahip. Bol renkli ve keskin görünüyor. Ancak daha parlak olabilirdi. Doğrudan güneş ışığı altında görmek biraz zor. Siyahlar bir OLED ekranda bulacağınız gibi derin değil, ama kötü görünmüyor. Bunun yanında U12 Plus'ın görüntüleme açıları da harika değil. Ekran yandan bakıldığında çok koyu görünüyor.

YouTube için HDR 10 kalitesi destekleniyor. Netflix veya Amazon Prime için bu destek henüz mevcut değil.

Alt kenarda USB Type-C şarj portu ve hoparlör ızgarası birlikte duruyor. HTC'nin BoomSound teknolojisi sayesinde, stereo hoparlörlerden çıkan sesten (ahize ikinci hoparlör olarak çalışıyor) memnun kalacaksınız . Bluetooth hoparlörünüzün yerini tutamayabilir ama müzik veya videolarda canlı ve yüksek ses sağlıyor. Mümkün olan en iyi sesi almak Müzik ve Tiyatro modu arasında geçiş yapabilirsiniz.

Telefonda 3.5 mm kulaklık girişi yok. HTC kutuya USB-C Type kulaklıklar eklemiş.Ancak HTC, U12 Plus’ın kutu içeriğine USB Type-C’yi 3.5 mm’e dönüştüren adaptör koymamış. Bu da önemli ve eksik bir detay.

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

Dijital düğmeler ve Edge Sense teknolojisi

Telefondaki düğmelere gelirsek hepsi sağ tarafta bulunuyor. Bunlar ses tuşları ve üzeri dokulu güç düğmesi. Ama bunlar gerçekten tuş değil. Onları telefonun parçaları gibi düşünün, çünkü normal mekanik tuşlar gibi itemiyorsunuz. Dokunmaya duyarlı olduklarından, çalışmasını sağlamak için tuşlara baskı uyguluyorsunuz. Bastıktan sonra aldığınız tepki ise güçlü.

Haberin Devamı

Ne yazık ki,kullanım sırasında bu düğmeleri sürekli tetikleyeceksiniz. Şöyle ki, telefonu doğal şekilde tutarken yanlışlıkla güç düğmesineçok fazla basarak ekranı kapatabilir ya da kamerayı çalıştırıp seri çekimler yapabilirsiniz. Ses kısma tuşuna bastığınızda ise Rahatsız Etmeyin moduna geçiyorsunuz.

Dijital düğmeler aynı zamanda yürürken ya da elinizi telefonla aynı cebe koyduğunuzda cihazla etkileşime girmeye çalıştığınızı düşünerek devreye giriyor.

İyi haber şu ki HTC'nin bu sorunlarından haberdar olduğu ve sorunu yazılım güncellemesiyle ele alacağı söyleniyor.Ancak ben hala mekanik tuşların dijital olanlardan daha iyi olduğunu düşünüyorum.,

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

Edge Sense, bir eylemi tetiklemek için U12 Plus’ta kullanacağınız başka bir yol. Bu sistem telefonun yan tarafındaki sensörler tarafından sağlanan bir özellik. Temel olarak, bir uygulamayı veya kısa yolu başlatmak için telefonu sıkıştırabilirsiniz. Tek elle kolay kullanım için ise cihazın herhangi bir kenarına çift dokunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Dijital düğmelerinin aksine, Edge Sense için çeşitli hassasiyet seviyeleri var. Burada yanlışlıkla tetiklemeyle karşılaşmadım. Sensörler üzerinde uygulanan basınç hakkında sizi uyarmak için ekranın alt yarısı boyunca açılan mavi göstergeler var. Sorun şu ki, bu göstergeler dikkat dağıtabiliyor. Edge Sense ayarlarında görsel kesintileri gizlemek için bir seçenek de var.
Edge Sense sensörleri, ekran rotasyonunu önlemek için telefonu tutma şeklinizi de algılayabiliyor. Teoride kulağa hoş geliyor, ama patikte yararlı olmaktan sinir bozucu. Genellikle bir videoyu izlemek veya bir fotoğrafa bakmak için manzara moduna geçtiğinizde el yerleşimini değiştiremiyorsunuz.

Edge Sense ve dijital düğmelerde potansiyel var, ancak HTC'nin geri dönüp kullanıcı deneyimine daha fazla önem vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

Nasıl performans sunuyor?

HTC U12 Plus, Snapdragon 845 işlemci, 6GB RAM ve 64GB depolama alanıyla geliyor. Micro SD kart desteği de var. Diğer amiral gemilerinde bulacağınız aynı miktarda güç U12 Plus’ta da yer alıyor ve performans anlamında hayal kırıklığına uğratmıyor. Uygulamalar hızlıca açılıyor, PubG gibi oyunlar, herhangi bir aksama olmadan çalışıyor.

Telefon aslında her görevin üstesinden gelebiliyor ve uzun kullanım sürelerinden sonra çok fazla ısınmıyor.

Sense UI, HTC'nin U12 Plus üzerindeki Android 8.0 Oreo üzerinde bulunan yazılımı. Bazı özelleştirme seçenekleri sunuyor ama istediğim kadar değil. Bunun dışında yazılım animasyonlar nedeniyle biraz yavaş.

İşleri daha da kötüleştiren şey, TouchPal, Viveport, News Republic gibi önceden yüklenmiş uygulamaların miktarı. Bunları ayarlardan devre dışı bırakabilirsiniz.

U12 Plus’ın Android P sürümünü alacağı söyleniyor ama bunun ne zaman geleceği belli değil.

U12 Plus'taki 3500mAh batarya, ortalama yani1 günlük kullanım ömrü sunuyor. Pil ömrü tatmin edici, ama sizi uçurmayacak. Telefonun arkası cam olsa da kablosuz şarj desteği yok.

Hızlı Şarj sayesinde yarım saatte yüzde 40’a bir saatlik şarjın ardından ise yüzde 70’e kadar çıkabilirsiniz. Bu oldukça iyi. U12 Plus'ı 15 dakika boyunca şarj ederseniz yüzde 20 doluluk elde edebilirsiniz.

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

Güçlü kameralar

U12 Plus çift kamera kurulumu ile geliyor. Arka tarafta 12MP’e 16MP (f/2.6) sensör eşlik ediyor. Ana sensör ayrıca f/1.8 lens, optik görüntü sabitleme, kademe tespiti ve lazer otomatik odaklanmaya da detaylarına sahip.

İkincil lens 2x optik zoom ve Portre Modu getiriyor. Fotoğraflar, 2x optik zoomla çekildiğinde daha iyi görünüyor. Portre fotoğraflar da oldukça iyi görünüyor. Kamera, hangi kenarların doğru olarak bulanıklaşacağını anlayabiliyor.Böylece detaylar keskin ve bulanıklık efekti gerçekçi görünüyor.

Ana objektifle çekilen fotoğraflar da son derece kaliteli. U12 Plus dinamik aralığı çok iyi idare ediyor ve doğru renkler sunuyor.

Düşük ışıklı fotoğraflar da grenler görülse de sonuçlar başarılı. Yine de Huawei P20 Pro veya Galaxy S9 modelleriyle rekabet edemiyor.

Ana kamerada iki sorun var. Genel uygulama biraz yavaş açılıyor. İkinci problem, kamera otomatik pozlamada pano gibi parlak ışıklı alanları çok yansıtıyor.

Telefonun önünde her biri f / 2.0 açıklığında iki tane 8 megapiksel kamera var. İkinci lensin sunduğu detaylar güçlü olmasa da, selfie Portre Modu’nda derinlik algılamasına yardımcı oluyor. Selfie’lerinize eğlenceli efektler eklemek istiyorsanız kamera uygulamasında artırılmış gerçeklik çıkartmaları da var.

HTC U12 Plus inceleme: Sıkıştırmak her şeyin çözümü değil

Sonuca bağlıyorum

U12 Plus ile farklı bir şey yapmaya çalıştığı için HTC'yi takdir ediyorum. Sıkma işlevselliği gerçekten ilginç. Mekanik olmayan tuşlara geçiş ise önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale gelecektir.

Haptik düğmelerin kullanımı gerçekten acı verici. Edge Sense,beklediğiniz gibi çalışmıyor. Pil ömrü ortama ve kablosuz şarj yok. Ancak hızlı şarj var. En azından kameraları gerçekten iyi ve ses deneyimi olağanüstü. Bu arada ekranın sunduğu HDR desteği de güzel ama mükemmel açılı parlaklık veya etkileyici renk üretimi yok.

U12 Plus'ı Samsung Galaxy S9 Plus, iPhone X veya OnePlus 6 ile karşılaştırdığınızda, bir çok alanda geride kaldığı için biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

HTC U12+’ın 64 GB’lık versiyonu ABD’de 799, 128 GB’lık modeli ise 849 dolara satılıyor. Avrupa’da ise 64 GB’lık modeli 799 euro.

ARTILARI

  • Harika ses
  • Güçlü tasarım
  • Sağlam kamera performansı

EKSİLERİ

  • Pil ortalama
  • Dokunmaya duyarlı tuşlar siniz bozucu