SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Benimki kıymalı olsun...

Benimki kıymalı olsun...

|
Sinema öncesi, alışveriş arası ya da keyif molası... Hangisini tercih ederseniz edin, Tuz - Ekmek Sofrası'nda damak zevkinize hitap edecek gözleme, ev yemekleri, pasta ve kekler sizi bekliyor. Uzun bir aradan sonra, eskiden dolaşmayı çok sevdiğim Beyoğlu'na geçenlerde yolum düştü. Sıraselviler'e paralel olan Billurcu Sokak'taki otoparklardan birine arabayı bıraktıktan sonra İstiklal Caddesi'ne çıkarken, Tuz - Ekmek Sofrası adında küçük ve şirin bir lokanta gözüme çarptı. Acelem olduğu için mekanın yerini hafızama kaydedip yoluma devam ettim. Birkaç gün sonra Osman'ın kanına girip, onu Tuz - Ekmek Sofrası'na benimle birlikte gitmeye ikna ettim.
Dışarıdan bakıldığında ilk göze çarpan, vitrinin ardında kendine ayrılan bir bölümde bir teyzenin harıl harıl gözleme açması. İçerisi ise çuha kaplı duvarları, kilim desenli kumaşlarla kaplı oturma köşeleri ve üzeri çeşitli motiflerle işlenmiş çuha örtülerin serilmiş olduğu masaları ile çok sevimli. Küçük bir mekan olmasına rağmen akıllıca bir masa düzeni sayesinde tıkış tıkış değil. Osman'la masalardan birine kurulduktan hemen sonra, görüntü ve kokuları ile "bizi denemelisiniz" mesajı veren bir ıspanaklı bir de kıymalı gözleme siparişi verdik. Kullanılan iç malzemenin lezzetini ve bol kullanılmasını çok tuttum. Mönüdeki bilgiye göre isteyen, bu iki malzemeyi ve patatesle peyniri de ekleterek karışık gözleme yaptırabiliyor. En çok kırmızı lahanasının bol sirkeli tadı hoşuma giden, ayrıca rendelenmiş havuç ve kıvırcıktan oluşan karışık salatamız da çok güzeldi.
Ana yemek olarak ilk kez yediğim, patates kızartması üzerine yoğurt ve tas kebabından meydana gelen çökertmeyi çok beğendim. Beğenmekten söz ederken; Osman'ın söylemiş olduğu beğendili tas kebabı da çatalımın darbelerinden nasibini aldı ve tam puanla geçti. Beğendide kullanılan peynirin bol tutulmuş olması puanlamayı önemli ölçüde etkiledi. Ortaya söylediğimiz şehriyeli pilav da ağır olmadığı için sevildi. Sohbet ederek yemeğin tadını çıkardıktan sonra mönüyü incelerken aklımın kaldığı, bana çocukken gittiğim doğum günlerini anımsatan çikolatalı mozaik pasta ile fırından taze çıkmış kuru kayısı parçaları ve rendelenmiş elma ihtiva eden meyveli kek siparişimizi verdik. Üzerine ayrıca dökülmüş olan ağdalı çikolata sosu ile mozaik pasta muhteşemdi. Kek de çok hoştu. Çorbadan menemene, kahvaltıdan her gün yenilenen ana yemeklere ve tatlılara kadar geniş bir mönüye sahip olan bu sevimli mekanda yemek yemenin kişi başına bedeli 1 - 2.5 milyon lira arasında. AdresTuz - Ekmek Sofrası
Billurcu Sok., No: 1 / 3, Beyoğlu
Tel: 0212 2510108
MEYVELİ KEK Hazırlanış süresi: 35 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 10 dakika
Porsiyon adedi: 18 dilim
Malzemesi: * 200 gram margarin * 9 çorba kaşığı toz şeker * 1 tutam tuz * 1 paket vanilya şekeri * 1 limonun rendelenmiş kabuğu * 4 yumurta * 4 çay bardağı un * 6.5 çorba kaşığı toz badem * Yarım paket kabartma tozu * Çeyrek tatlı kaşığı tarçın * 1 bıçak ucu toz karanfil * 1 bıçak ucu toz misket * 100'er gram incir ve hurma * 50 gram kiraz şekerlemesi * 150 gram karışık tuzsuz fındık, fıstık, üzüm * 200 gram bitter çikolata
Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Yağ, şeker, tuz, vanilya şekeri ve limon kabuğunu çırpın. Yumurtaları ekleyin. Un, badem, kabartma tozu ve baharatları karıştırın. Çırpılmış karışıma azar azar ilave edin. 5 kiraz şekerlemesini bir kenara ayırın. Kalan kiraz şekerlemesini, hurma ve inciri doğrayın. Fındık, fıstık ve üzüm karışımının 100 gramı ile karıştırıp hamura ekleyin.
2. Hamuru içi yağlanmış ve galeta unu ile kaplanmış kek kalıbına dökün ve 60 - 70 dakika pişirin. Pişen keki 10 dakika bekletin ve kabından alın. Çikolatayı benmari usulü eritin ve kekin üzerine yayın. Kalan fındık, fıstık, üzüm ve kiraz şekerlemesini doğrayıp kekin üzerine serpiştirin. HAVUÇLU KEREVİZ SALATASI

Hazırlanış süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemesi: * 1 limon * 1 çay bardağı taze krema * 4 çorba kaşığı mayonez * 1 tutam toz şeker * 1 küçük iceberg salata * 1 orta boy havuç * 1 büyük kereviz * Süs için maydanoz
Hazırlanışı:
1. Limonu yıkayıp kurutun. Hafifçe kabuğunu rendeleyin. Suyunu sıkın. Taze krema, mayonez, limon kabuğu ve suyunu iyice karıştırın. Tuz, biber ve şeker ile tatlandırın.
2. Salatayı yapraklara ayırıp yıkayın. Yaprakları elinizle daha küçük parçalara ufalayıp servis tabaklarına paylaştırın. Havuç ile kerevizi soyup rendeleyin. Sos ile harmanlayıp salata yapraklarının üzerine paylaştırın ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.