Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çek Cumhuriyeti’nin (Çekya) nüfusu bizim onda birimiz kadar ama neredeyse bize gelen kadar turist ağırlıyorlar. Çoğunluk Avrupalı ve çekik gözlü. Arap turist sayısı da bir hayli fazlaydı...

Prag, hemen her seyahat severin, görmek istediği Avrupa başkentlerinden biri. Farklı ama bir Paris, Roma, Londra, Berlin ya da Viyana değil. Peki, o zaman niye bu kadar turist çekiyor, neden bu kadar ilgi görüyor?

Tarihi, kültürü, yeme içme çeşitliliği ve en önemlisi de gülen yüzleri dikkat çekiyor. Kolay bir kent. Bütün ülkeyi, üç günde, Prag’ı ise iki günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Tek de gitseniz, turla da gitseniz, mutlaka çevre ülke ve kentleri de içine alan kapsamlı bir rota çizmekte yarar var...

Haberin Devamı

Biz, bu kez, iş için gitmiştik ama dönüşte, uçakta turla giden çok sayıda yerli turist vardı. Anlattıklarına göre, seyahat acentelerinde, dünden bugüne değişen bir şey yok. Turlar ucuz ama ekstra minik turlar pahalı ve gitmeden de olmuyor!..

Prag turist kaynıyor

Sokak gösterileri

Avrupa kentlerine ya da dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde, turistlerin ilgi odaklarından biri de sokak gösterileri. Kimileri çok profesyonelce, kimileri de cep harçlığı çıkartmaya yönelik amatör şovlar.

Prag’da da sanat ve sporla yoğrulmuş pek çok sokak gösterisine rastladık. Müthiş şovlardı. Azim, emek, estetik ne ararsanız vardı.

Sadece onları ve onları izleyenleri, izleyerek saatler geçirebilirsiniz.

Kimse, kimsenin ne yaptığına karışmıyor. Sanki tüm alanlar, onlara tahsis edilmiş. İzleyici bulan, şovuna devam ediyor, bulamayan şansını bir başka yerde arıyor.

Bizde de yok değiller ama fazlasıyla sıkıntı yaşadıklarını yakından biliyoruz!..

Turizm içe kapandı!

Turizm ilanları yok denecek kadar azaldı. Sanki en büyük masraf kalemleri oymuş gibi. Oysa her ilan birçok yeni müşteri demek...

İlan ya da reklam, bir bilgilendirme kaynağıdır. Tamam içlerinde imaja yönelik olanlar da var ama turlara yönelik olanlar, kesinlikle gereklidir. Çünkü düzenledikleri turları ve onlara yönelik ayrıntıları başka türlü anlatamazlar. Avrupa’da her gezi sevdalısının olmasa da üçte ikisinin anlaşmalı olduğu bir turizm acentesi var ve onlar müşterilerini sürekli bilgilendirirler. Bizde öyle mi?

Haberin Devamı

Ne acenteler daha önceki müşterilerini bilgilendirir ne de gezginlerde acente sadakati vardı. Her şey el yordamıyla. Keşke bu konuda da biraz atölye çalışmaları yapılsa ama nerdeeee...

Farklı fiyatlar!

Hem yurt içi hem de yurt dışı tatillerde, çok farklı fiyat seçenekleriyle karşılaşıyoruz. Aynı ülkeye ya da aynı otele yapılan seyahatlerde bile farklı ücret skalaları var.

Geçenlerde Küba’ya giden arkadaşlarımız çok mutlu döndü. Üstelik diğer turlara göre fiyatlar yarı yarıyaymış. Eksik olan bir şey var mı ya da konfor nasıldı sorularına verilen cevaplar hep pozitifti. Peki, o zaman bu fiyat aralığı neden? Aylara göre ücretler değişir diyen acentelere önerimiz, siz de böylesi avantajları, bir şekilde duyurun ki, size olan aidiyet hissi artsın…

Her şey gibi sanki turizmde de el yordamıyla yol alıyoruz. Profesyonel olanları örnek alacağımıza, onları da aşağıya çekiyoruz.