Umut her zaman var

4 Ocak 2021

Selam okuyucu,

Sana, bana, bize iyi olmaya geldim.

Hepimizin içinde kendinden bir şeyler bulacağını umuyorum. Çünkü umut her zaman var.

Mevcut durum çok iyi görünmüyor öyle değil mi? Yalnız değilsin. Özellikle pandemi ile birlikte en pozitif olanımız bile kendini çok iyi hissetmiyor. Ancak yeni yılla birlikte yeni defter açmaya ne dersin? Evet, Polyannacılık gibi gelebilir kulağa ama öyle değil. Bu kez değil. Bu kez kötülükleri yok saymadan kabul edeceğiz. Tüm olumsuzlukları da benimseyeceğiz. Onlar bizimle ve hayatımızın bir parçası. Mevcut olumsuz şartları değiştirmek elimizde görünmüyor. Ama sana yapabileceğimiz bir şey olduğunu söylemeliyim. Evet, doğru anladın. Yapabileceğimiz bir şey var. Hepimizin... Hazırsan başlayalım.

Öncelikle tüm korkuları, sıkıntıları, olmasını istemediğimiz ve istediğimiz her ne varsa not almakla yola koyulabiliriz. Neden bunu yapıyoruz biliyor musun? Somut olarak karşımızda görmek sorunlarla baş edebilmemizi daha da hızlandırır. Karşımızda gördüğümüzde her yendiğimiz sıkıntının üzerini daha

Yazının Devamı

Doğru planlama yapmak

9 Mart 2020

Kendini ne kadar tanıyorsun, tanıyor musun? Kendini geliştirmeye ne kadar vakit ayırıyorsun? Hayat koşturmacası içinde kendinle ilgilenmeye vakit bulamayanlardan mısın yoksa? Her ne koşulda olursa olsun kendine vakit ayırmaya çalışmalısın. Sen iyiysen iyi olur her şey. Klişeleri kenara bırakıp yapmak istediklerine odaklanmanın vakti sence de gelmedi mi? Bir süredir ara verdiğin veya henüz başlayamadığın ve yapmak istediğin her ne varsa onları düşünmenin bir tık ötesine geçirmen çok önemli. Ders çalışırken de yazarak çalışmanın etkisi büyüktür ve ardından sesli tekrar etmenin etkisi... Kendi yapılacaklar listeni oluştur ve sonrasında bunları sesli olarak okumaya başla. Hatta ayna karşısına geç ve gözlerinin içine bakarak söyle tümünü. Kendine önce sen inan. Bu listeyi hazırlarken de çok uzak planlar yapmamaya özen göstermelisin. Önceliğin gerçekleştirebileceğin kısa vadeli olanlar olmalı. Kısadan uzuna doğru bir planlama da yapabilirsin. Gerçekleşmesi en yakın olana öncelik verdiğinde planlarını kısa sürede gerçekleştirmenin mutluluğunu da yaşarsın. Oysa zordan başlarsan gerçekleşmesi uzun sürdüğünde hüsrana uğrayıp kendini salabilirsin. Bunu önlemek için plan sıralaması önemli.

Yazının Devamı

Empati Nedir? Nasıl Yapılır?

19 Aralık 2019

Empati, günümüzde hayatlarda sıklıkla yer verilen bir kelime olmasına rağmen aynı zamanda yapımında da en çok zorlanılan durumdur. Öncelikle empatinin kelime anlamını öğrenerek kavram açıklamasına başlayabiliriz.

Empati Nedir?

Türk Dil Kurumuna göre empati, Fransızca kökenli bir kelime olmakla birlikte ruh bilimi olarak geçiyor. Kelime anlamı ise "duygudaşlık". Peki, nedir bu duygudaş olma durumu? Duygudaş, karşındaki kişiyle aynı duyguları paylaşmak; kendi duygularının aynısını karşı tarafta da görmektir. Örnekle; bir konu hakkında sahip olduğun fikri başkalarıyla paylaştığında aldığın geri dönüşler, seninle karşı tarafın duygu durumunun örtüşüp örtüşmediğinin analizidir. Aynı fikirdeyseniz duygudaş, diğer bir anlamla empati kurmuş olursunuz.

Empati, başkalarının bizim hakkımızda ve bizim de başkaları hakkında yaptığımız ve hissettiğimiz duygu durumu olarak da tanımlanabilir. “Empati yapın lütfen”, “Hiç empati yapmıyorsun” gibi söylemleri hiç duydunuz mu? Bu cümleler, ortamda empatinin olmadığı ve olması için çabalandığının göstergesidir. Yaşamdaki tam karşılığı ise anlayışlı olmak olarak da çevrilebilir. Size birisi bir konuda fikrini paylaşıyorsa veya yaptığı

Yazının Devamı

Yeni Yıl, Yeni Başarılar

31 Aralık 2018

Yeni yıl geldi! Yeni yıl ile birlikte yeni dilekler de bizimle! Peki ne dileyeceksin? Dünya barışı?

Evet, dünya barışı; dilekler sorulduğunda pekçok kişinin cevabı oluyor. Tabii kalabalık ortamlarda... Oysa her kişinin kendine özel dilekleri daima vardır. Bu yeni yıl, sana istediğin ne varsa onu getirsin!

Yeni yıldan en büyük dileğimiz "sağlıklı olmak" ve sonra "daha başarılı olmak" olsun. Her şeyin başının sağlık olduğunu unutmamalısın. Sağlık olduktan sonra gerisi de rahatlıkla gelecektir.

Daha başarılı olabilmek için ne yapmak gerekir?

Yazının Devamı

Yenilenmeye Var mısın?

10 Eylül 2018

Hayat sürprizlerle dolu…

Nerede, ne zaman, kimin başına ne geleceği hiçbir zaman belli olmaz.

Benim bunları söylüyor oluşum da bir sürpriz, sizin bunları takip ediyor oluşunuz da…

Nerede ne yaşayacağınız da bir sürpriz, ne zaman ne diyeceğiniz de…

Peki, bu hayatta her şey sürprizse nasıl yaklaşmak gerekir?

Şöyle ki her zaman planlı yaklaşmakta tabii ki de yarar var. Siz bir plan tutturun kendinize o plana göre ilerleyin, daha sonra ‘sürprizlere karşı yönetimi nasıl sağlayabilirim?’i de öyle düşünürüz…

Planlarınız her zaman olsun. Ne yapmak istiyorsanız, nereye gitmek istiyorsanız, hangi işte ne şekilde, ne pozisyonlarda çalışmak istiyorsanız veya kiminle birlikte olmak istiyorsanız bunların hepsi aklınızda olsun; olsun ki ne yapacağınızı rahatlıkla bilebilesiniz.

Çalışmaktan asla vazgeçmeyin!

Yazının Devamı

Kendime Notlar

10 Ağustos 2018

Herkesin kendine notları vardır. Planları vardır. Bir türlü gerçekleştirmeye fırsat bulunmayan... Kendi listeni hazırla. Değişim başlıyor!

Kendine güven.
Pozitif ol.
İstediklerin gerçekleşecek buna inan.

Çalış, çabala ve sabret. Bolca sabret. İstediklerin hemen olmayacak,

Yazının Devamı

Yeni Başlangıçlar

3 Ağustos 2018

Yenilikler her şeyden önce kendine duyduğun özgüven ve özsaygı ile gelişir. Kendine güven ve bir adım at. Daha sağlıklı olmak için bir adım daha ve başarı için bir adım daha... Basamakları bir bir çık... Emin adımlarla ilerle... Mutlu ol... Yeni başlangıçlar daha da mutlu etsin seni. Mutluluk tüm güzellikleri peşinden getirecek. Korkma, inan, harekete geç.
Yeni başlangıçlara merhaba...
Ne kadar ara versen de hayata, kaldığın yerden yeniden başlamaya korkma. Zorluklar olsa da bunları atlatacağını unutma. Her şey gelip geçici... Kötülükler de bir gün geçecek iyilikler de... Önemli olan şu an. Şu anının değerini bil. Şu anını en güzel şekilde geçirmek için çabala. Tüm çaban ve hareketin şimdi için olsun. Şimdi iyi olursa geleceğin güzel olma ihtimali de daha çok olacak.
"Pes" kelimesini hayatından çıkar, at. Yeniden başlarken hayata eski senden kötü kalıntılar bırakma. İyilikleri al yanına. İyiler ceplerinde kötüler ardında kalsın. Sıkıca tutun yaşama.
Kendi değerinin farkına var. Sen değerlisin. Bunu kendine hatırlat. Aynaya bakmaktan korkma ve her aynaya baktığında tekrar söyle. "ben değerliyim" Sen değerlisin. Önemli olan

Yazının Devamı

Hisset, Yenilen, İlerle...

2 Nisan 2018

Huzur aradığın yerde başarı da öyle...

Her şey sende, içinde gizli...

Bir şey olduysa da senden, olmadıysa da... Kulak ver kendine.

Çık dışarı, doğaya karış...

Rüzgar savursun saçlarını, işlesin iyice yüzüne ve tüm tenine...

Hisset...

Sessizliğin sesini dinle, doğayı dinle... Sana anlattığı bir şeyler olacak, fark edeceksin...

Yenilen.

Yazının Devamı