Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Michelin rehberinde 3 yıldız almak her şefin hayali, her “fine dining” restoranın amacı. Peki ama artık neden şefler Michelin rehberinde yer almak istemiyor, hatta Michelin değerlendirmelerine karşı.

Dünya değişiyor, eskiden ödül almak sevindirici bir şeydi, şimdi ise ödül almanın stresi giderek daha da ağır basıyor.Dünya değişiyor, eskiden ödül almak sevindirici bir şeydi, şimdi ise ödül almanın stresi giderek daha da ağır basıyor.Hatırlarsınız, yıllar önce Michelin yıldızını kaybedeceğini düşündüğü için 3 yıldızlı Fransız şef Bernard Loiseau intihar etmişti. 

Rivayete göre, ölümünden önce restoranını ziyaret eden Michelin müfettişleri, kendisine bir yıldızını kaybedeceğini söylemişlerdi ve şef bunu gururuna yedirememişti. Daha sonra ölümünün ardından eşinin devam ettirdiği restoranı 3 Michelin yıldızı almış ve bunu uzun yıllar korumayı başardı.Michelin rehberi de Fransız şefin intiharıyla hiçbir bağlantısı olmadığını tekrarlamak zorunda kaldı. Sadece incelemek için Bernard Loiseau’nun restoranına gittikleri gün, çorbanın sıcaklığı hakkında yorumlar yaptıklarını ve herkesin bildiği gibi ölümünün ardından da üç yıldızla ödüllendirdiklerini belirttiler.

3 yıldızlı şeflerin Michelinle savaşı



Oysa daha sonra L’Express’te çıkan haberler Michelin’i zor durumda bıraktı. Haberde, o zamanlar Michelin rehberinin başında olan Derek Brown’un el yazısıyla aldığı notlar kullanılmıştı. Bu notlarda da Bernard Loiseau’nun restoranı hakkında ‘Karakterini kaybettiği, devamlılığının olmadığı’ gibi ciddi eleştiriler vardı. Ölümünden 10 yıl sonra yayımlanan bu haberin ardından, Michelin ısrarla olayla ilgisi olmadığını tekrarlamıştı. 

Malum, analizlere göre, yıldızını kaybeden bir restoranın işlerinde yüzde 30 - 40 arasında azalma oluyor. Şef dava açtı Michelin sadece şefler için gurur kaynağı değil, restoranlar için de güçlü bir PR malzemesi. Şefleri ne kadar derinden etkilediği de artık bir efsane haline geldi. Şimdi ise La Maison des Bois adlı restoranında bir yıldızı geri alınan 3 yıldızlı Fransız şef Marc Veyrat, Michelin rehberine dava açtı, yıldızını neden geri aldıklarını açıklamasını istiyor. Değerlendirmeyi yapan Michelin müfettişini sufleye koyduğu safranı cheddar peynirle karıştırmaktan suçluyor. 29 Kasım’da ilk mahkeme Paris yakınlarında gerçekleşecek.

Marc Veyrat, bu yılın başında ise müfettişlerin yetersiz olduğunu öne sürerek Michelin rehberinden çıkarılmak için başvurmuştu, ancak bu isteğine rağmen Michelin rehberi, restoranı tavsiye etmeye devam edeceklerini açıkladı.Daha önce de benzer durumlar yaşandı, tam 2 yıl önce Fransız şef Sébastien Bras Le Suquet adlı restoranıyla tam 10 yıldır 3 yıldız kategorisinde yer aldığı için 2018 Michelin Rehberi’nde yer almamak için başvurmuştu. 3 yıldızı hak edecek kriterlere uymak için daha fazla baskı altında kalmamak için. Bakalım 29 Kasım’daki ilk duruşmadan ve davanın gidişatından sonra Michelin hâlâ şeflerin hayatını bu kadar etkileyebilecek mi? Heyecanla bekliyoruz.