Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eylül şehre dönüş ayı.Yaz rehavetinden kurtulup bol bol sosyalleşme zamanı. Özellikle kültür-sanata doyacağımız, açılışlardan sergilere, fuardan bienale gezeceğimiz bir ay. İşte eylülün ilk günlerinde öne çıkanlar...

Eylülde bizi neler bekliyor

Artweeks  @Akaretler

UBS ana sponsorluğunda, Bilgili Holding desteğiyle düzenlenen Artweeks @Akaretler, 3 Eylül Salı günü Sıraevler’de açılıyor.

Bünyesine yeni eklenen galeriler ve koleksiyonerlerle büyüyerek 10 binaya yayılıyor.

Üç hafta boyunca yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini Akaretler Sıraevler’de görebileceğiz.

Haberin Devamı

Artweeks @Akaretler’in 3. edisyonuna Aria, Ambidexter, Gama, Baraz, Artnivo, artSumer, Mixer, Empire Project, Krank, Martch Art Project, Anna Laudel, Ferda Art Platform ve MERKUR; galeri sanatçılarından oluşan karma sergilerle katılıyor.

Japonya’da yaşayan sanatçı Ercan Akın, küratörlüğünü üstlendiği ve 10 sanatçının seçkilerinden oluşan “Kusurlu Güzellik” sergisiyle, Şerife Bilgili Ercantürk ise ilk kişisel sergisiyle programda yer alıyor.

Öner Kocabeyoğlu’nun Papko Sanat Koleksiyonu’nda yer alan 35 sanatçıyı Ardan Özmenoğlu önderliğinde buluşturduğu “Absürd” sergisi Sıraevler No: 55’te.

Evliyagil Müzesi ise Beral Madra küratörlüğünde “Düşünme İkonları: İmgeler ve Metinler” sergisiyle, Agah Uğur koleksiyonunda yer alan ve “Göç” konusunu ele alan video yerleştirmeleriyle, Hacı Sabancı ise koleksiyonundan bir kesitle Sıraevler No:37-39’da.

OMM açılışı

2020 Olimpiyatları için Tokyo’da yeni yapılan Olimpiyat Stadı’nın mimarı Kengo Kuma, sadece Japonya’da değil, Türkiye’de de gündemde, özellikle bugünlerde…

Eskişehir’de Polimeks Holding’in sahibi, koleksiyoner Erol Tabanca’nın kurduğu OMM Odun Pazarı Modern Müze’nin de mimarı kendisi.

Kengo Kuma kadar değerli bir mimarın Eskişehir’de bir proje yapmış olması çok ama çok sevindirici.

Böyle mimari eserler şehre değer katıyor daima, hatta şehirleri uluslararası destinasyonlar haline getirmede önemli bir rol oynuyor.

Odun Pazarı Modern Müze’nin resmi açılışı 7 Eylül’de.

Eylülde bizi neler bekliyor

İstanbullu sanatseverler de hafta sonu OMM’un açılışı için Eskişehir’e akın edecek, müzenin açılışı için İstanbul’dan iki özel hızlı tren seferi olacak.Haldun Dostoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek ilk sergide Bedri Rahmi Eyüboğlu, Canan Tolon, Erol Akyavaş, İlhan Koman, Ramazan Bayrakoğlu, Sinan Demirtaş ve Tayfun Erdoğmuş gibi 1950’lerden günümüze çağdaş Türk sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin de yer aldığı Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan özel bir seçki sunulacak. Ayrıca bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün müzeye özel ürettiği enstalasyon çalışması da ilk kez sergilenecek.

Haberin Devamı

Arter açılışı

Ömer Koç ve Melih Fereli ev sahipliğinde açılışı 9 Eylül’de gerçekleşecek, Grimshaw Mimarlık imzalı Arter Dolapdere’nin programında tam yedi sergi var.

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan “Saat Kaç?” başlıklı sergi, “Kelimeler Pek Gereksiz” başlıklı koleksiyon grup sergisi, Altan Gürman retrospektif sergisi, Ayşe Erkmen’in sergisi “Beyazımtırak”, Rosa Barba’nın “Saklı Konferans” başlıklı sergisi, İnci Furni’nin “Bir An İçin Durdu” başlıklı kişisel sergisi ve Celeste Boursier-Mougenot’nun “Offroad” başlıklı kişisel sergisi...

Haberin Devamı

İstanbul Bienali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda ücretsiz olarak düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül’de kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Fransız akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud küratörlüğünde, Yedinci Kıta teması altında gerçekleştirilecek bienal, dünyanın dört bir yanından 56 sanatçı ve sanatçı kolektifinin, insanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara odaklanan güncel sanat çalışmalarını İstanbul’da izleyicilerle buluşturacak.

Yurtiçinden ve yurtdışından sanatçıların 16. İstanbul Bienali için özel ürettiği 36 yeni eser de ilk kez İstanbul’da görülebilecek.

Eylülde bizi neler bekliyor

Contemporary Istanbul

Contemporary Istanbul’un 14. edisyonu. 13 yıldır Akbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen Contemporary Istanbul, 12-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda sanatseverlere ev sahipliği yapacak.  Bu yıl fuarda, 22 ülkeden 75 çağdaş sanat galerisi, 510 sanatçı ve 1400’ün üzerinde eser yer alacak.

Fuarın artistik direktörlüğünü Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati üstleniyor. Bu yıl fuarla beraber gerçeklesecek özel projelerin başında “Son Edinimler” sergisi geliyor.

“Son Edinimler”de 41 yerli ve 1 yabancı davetli koleksiyoncunun son iki yılda koleksiyonlarına kattıkları eserler, Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde sergilenecek.

Hızlandırılmış program

3 Eylül Salı: Artweeks @Akaretler bu akşam açılıyor.

Anna Laudel Gallery’de Intergalaktik sergisinin  açılışı var.

5 Eylül Perşembe: Sakit Mammadov sergisi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılıyor.

7 Eylül Cumartesi: Eskişehir’de Kengo Kuma imzalı Odun Pazarı Modern Müze (OMM) açılıyor.

9 Eylül Pazartesi: Dolapdere’de Arter açılıyor. Aynı akşam Pilevneli Gallery Dolapdere’de Tobias Rehberger sergisi açılışı var.

10 Eylül Salı: Bienal davetleri başlıyor. Aynı akşam Pilevneli Gallery Mecidiyeköy’de Cleon Peterson, Erdoğan Zümrütoğlu ve Johan Creten’in sergi açılışları var.

11 Eylül Çarşamba: Contemporary Istanbul’un açılış günü.

12 Eylül Perşembe: Bienal açılışı bu akşam Fransız Sarayı’nda. Aynı akşam Selman Bilal, Contemporary Istanbul şerefine sanat koleksiyonunu Arnavutköy’deki evinde davetlilerle paylaşıyor.