Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sinema meraklılarının heyecanla beklediği Filmekimi dün başladı, 13 Ekim Pazar gününe kadar devam ediyor.

Bugün, Filmekimi için yaptığım tamamen kişisel listemi sizinle paylaşıyorum.

FİLMEKİMİ’NDE KAÇIRMAMAK GEREKEN 8 FİLM

1. Acı ve Zafer: Pedro Almodovar’ın son filminde başrollerde Antonio Banderas ve Penelope Cruz var. Usta yönetmenin kendi yaşamından esinlenerek senaryosunu yazıp yönettiği filmde, Almodovar rolü Banderas’a 2019 Cannes En İyi Erkek Oyuncu ödülünü de kazandırdı.

2. Roger Waters: Us + Them: Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters’ın ‘The Wall’ filminde de birlikte çalıştığı yönetmen Sean Evans’la ikinci projesi. Roger Waters’ın ‘Us + Them’ başlıklı 2017-2018 Avrupa turnesi sırasında Amsterdam’da çekilen filmde, Pink Floyd albümlerinden ve son albümü ‘Is This The Life We Really Want?’dan şarkıların canlı performansları yer alıyor. Müziğin yanı sıra insan hakları, özgürlük ve sevgi mesajlarıyla da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

3. The Laundromat: Steven Soderbergh’in son filmi. Başrollerinde Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, James Cromwell ve Jeffrey Wright var. Film, Çin, Meksika, Afrika ve Karayipler’de Mossack Fonseca’nın üst düzey patronlarına ait sırları ortaya çıkaran gazetecilerin hikâyesini anlatıyor. Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Jake Bernstein’ın ‘Secrecy World’ adlı kitabından uyarlandı.

4. Saklı Gerçekler: Geçen yıl Altın Palmiyeli ‘Arakçılar’ filmiyle Filmekimi programında yer alan Japon yönetmen Kore-Eda Hirokazu’nun Japonya dışında ve Japonca hariç çektiği ilk filmi. 2019 Venedik Film Festivali’nin açılışında gösterildi. Başrollerde Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Clementine Grenier, Ludivine Sagnier var.

5. Marianne & Leonard: Aşk Sözleri: The Leader The Driver, Aileen Wurnos, Kurt And Courtney, Biggie and Tupac filmleriyle tanıdığımız Nick Broomfield imzalı film efsanevi müzisyen Leonard Cohen’in ‘So Long, Marianne’ şarkısına ilham veren Marianne Ihlen ile yaşadığı trajik aşkı Cohen’in kariyeriyle birlikte anlatıyor.

6. Lucy in the Sky: Fargo, Bones, Legion, The Unusuals dizilerinin senaryo yazarı Noah Hawley’nin yönettiği filmin dünya prömiyeri Toronto Film Festivali’nde yapıldı. Gerçek olaylardan esinlenen bilimkurguda astronot Lucy’yi Natalie Portman canlandırıyor.

Haberin Devamı

7. Marriage Story: Noah Baumbach’ın yazıp yönettiği film dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde ödül alamadı ama eleştirmenler tarafından çok beğenildi, 2020 Akademi Ödülleri’nin de favorilerinden. Başrollerinde Adam Driver, Scarlett Johansson ve Laura Dern’in oynadığı film, New York’tan Los Angeles’a uzanan bir boşanma hikâyesini anlatıyor.

8. Parazit: Güney Kore sinemasının bilim kurgu filmlerle dikkat çeken yönetmeni Bong Joon-Ho’ya bu yıl Cannes Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Palmiye’yi kazandıran filmi. Güney Kore’nin Oscar adayı seçilen film, Güney Kore’de tüm gişe rekorlarını kırarak 10 milyon izleyiciye ulaşmış.