Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Gezginler için Tehdidin Boyutu, Belirtileri, Korunma Yöntemleri

Bugünlerde yine yeni bir hastalık nedeniyle dünyada bir panik havası hakim ve her zaman olduğu gibi bilgi kirliliği de had safhada. Konu seyyahları da ilgilendirir hale gelince, biz de bu hafta, nedir bu tehdidin boyutu, konunun uzmanları ne diyor bir bakalım dedik

Bu gibi haberler ne kadar ciddiye alınmalı, seyahate çıkmadan önce en doğru ve güncel bilgiyi nerede buluruz derseniz, tavsiyem her daim T.C. Sağlık Bakanlığı’nın  www.seyahatsagligi.gov.tr ,  www.hssgm.gov.tr   ya da Dünya Sağlık Örgütü’nün  www.who.int sayfaları.

Haberin Devamı

Çin’e gidiyorum, nedir son durum?

Çin’de kesinleşmiş hasta sayısı 26 Ocak itibariyla 2 bin 744 kişi. 81 kişi ise hayatını kaybetmiş durumda. İnsandan insana bulaşma büyük ölçüde Wuhan şehrinde görülürken, farklı ülkelerde 38 tekil vakaya rastlanmış durumda. Hastalığın yayılmasını engellemek için çıkış noktası olan Wuhan’da toplu taşıma araçları kullanımı yasaklanmış, şehre giriş-çıkışlar durdurulmuş, maske kullanım zorunluluğu getirilmiş, Çin hükümetinin bölgeyi karantina altına almasının ardından, Istanbul’dan haftada  3 gün yapılan Wuhan seferleri de durdurulmuş durumda.

T.C. Sağlık Bakanlığı, Çin’e gidecek kişilerin dikkatli olmasını, aşağıdaki uyarıları dikkate almasını ve yolculuk dönüşü 14 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkarsa acil olarak en yakın sağlık kurumuna başvurarak, seyahat öykülerini sağlık uzmanlarıyla paylaşmalarını ve tıbbi yardım almalarını tavsiye etmekte.

Focus’un haberine göre, Alman Federal Yönetimi Hastalık İzleme ve Önleme Merkezi Robert Koch Enstitüsü, hastalığın Avrupa için tehdit oluşturma olasılığını çok düşük gördüğünü açıklarken, Bernhard Nocht Tropikal Tıp Enstititüsü uzmanları da hastalığın insandan insana bulaşması için çok yakın ve yoğun temas gerektiğini, dolayısıyle salgın olasılığının çok düşük olduğunu belirtmekte.

Dünya Sağlık Örgütü ise ne uluslararası trafiğe bir kısıtlama ne de gezginler için belirli bir sağlık tedbiri önermekte.

Yeni Corona Virüsü: 2019 nCov

Nedir bu CoronavIrus?

Haberin Devamı

Wuhan şehrinde 29 Aralık’ta ortaya çıkan, çok sayıda kişide akciğer enfeksiyonuna yol açan ve yapılan incelemeler sonucu, 2002’deki SARS ve 2012’deki
MERS gibi Coronavirus ailesinden olduğu anlaşılan virüse “2019-nCoV” yani “2019 - Yeni Corona virüsü” adı verildi.

Türkçe karşılığı taçlı virüs demek. Yüzeylerindeki çubuksu uzantıların Latince adı corona yani taç. Bu nedenle Coronavirus adı verilmiş.

Hayvanlar arasında yaygın olan, nadir durumlarda, hayvanlardan insanlara bulaşabilen büyük bir virüs grubu esasında. Virüs değişim göstererek insana bulaşsa da, insanlar açısından tehdit oluşturması, sadece insandan insana bulaşma yeteneği kazanmasından sonra söz konusu.

 Belirtileri nedir?

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin bilgi notuna göre 2019-nCoV,  2 - 14 gün süren kuluçka süresi sonrası birden başlayan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile kendini göstermekte, bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısı da görülmekte. Bugüne kadar hastalananlara bakıldığında ağır vakaların ve hayatını kaybedenlerin büyük kısmının 65 yaş üzeri ve altta yatan hastalıklara sahip kişiler olduğu görülmekte. Genç ve herhangi başka bir sağlık problemi olmayan yetişkinlerde ise daha hafif seyretmekte.

Haberin Devamı

Nasıl korunalım?

Henüz bir aşı mevcut olmadığı için şimdilik en etkili yöntem hasta kişilerle temas etmekten kaçınmak. Genel olarak solunum virüslerinden korunmak için T.C. Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri aşağıdaki gibi.

Alkol bazlı temizleyiciler veya sabun ve su kullanarak elleri sık sık temizleyin

Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirseğiniz veya mendil ile örtün, mendili derhal atın ve ellerinizi yıkayın.

Ateş ve öksürüğü olanlarla yakın temastan kaçının.

Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk yaşıyorsanız, acilen tıbbi yardım alın ve önceki seyahat öykünüzü sağlık uzmanınızla paylaşın.

Halen yeni coronavirus vakalarının yaşandığı bölgelerde canlı pazarları ziyaret ederken, canlı hayvanlarla ve hayvanlarla temas eden yüzeylerle doğrudan korumasız temastan kaçının.

Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçının.

 

“Deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum”