Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hindistan, 2025 hedefleri doğrultusunda multi milyar dolarlık fırsatlar sunduğunu açıkladı. Nüfusu 1.3 milyarı aşan ülke, 6 yıl içinde Londra büyüklüğünde 100 tane akıllı şehir inşa edecek.

Hindistan, ilk kez Türkiye’den bir grup gazeteci için ülke tanıtım programı düzenledi. 1947’den bu yana komşu Pakistan ile var olan Keşmir sorununun tekrar alevlendiği döneme denk gelen programın gündemi sadece politika değildi. Hükümet yetkilileri, bürokratlar, düşünce kuruluşları ve basın temsilcileriyle yapılan görüşmelerde verilen ortak mesajı; “Türkiye’den Keşmir konusunda daha dengeli bir yaklaşım bekliyoruz. Pakistan ile iyi ilişkileriniz var. Bu, bizimle de olmayacağı anlamına gelmemeli. Biz ilişkilerimizi bir üst seviyeye çıkarmaya hazırız” sözleriyle özetlemek mümkün.

Hindistandan Türkiyeye ticaret mesajı: Birbirimizi keşfedelim



Tüketim artacak

Hindistan’ın Türkiye’ye açmak istediği farklı pencereden biri ticaret. 1.3 milyar nüfusa sahip ülke, 2025 yılında sayının 1.5 milyara ulaşacağını hesaplıyor. Böylece dünyanın en kalabalık ve aynı zamanda en genç nüfusuna sahip olacağı tahminleri yapılıyor. Nüfusun yarısı 25 ve altı, üçte 2’sinin de ortalama 35 yaşında olacak. Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin Hindistan’daki karşılığı Invest India Başkanı Vivek Abraham bu tablo için, “Bu yaşlarda ilk arabalarını ve ilk evlerini alacak olan bir kesim. Tüketim makinası henüz devreye girmedi, nüfusun üçte ikisi tüketime tam anlamıyla başlamadı. Geçen seçimde oy kullanan 900 milyon seçmenin, 133 milyonu yeni seçmendi. Bunlar aynı zamanda yeni iş fırsatları bekleyen insanlar” dedi.

Köyden şehire göç

Hindistan’ın 2025’e kadar tamamlamayı hedeflediği projelerin büyük kısmını altyapı yatırımları oluşturuyor. En küçük projenin bile multi-milyar dolar tutarında olduğunu belirten Abraham, “Her bir dakikada 30 Hindistan vatandaşı köylerden şehirlere taşınıyor. 2025’e kadar, Londra büyüklüğünde 100 yeni şehre ihtiyacımız olacak. Bu nüfusa ev sahipliği yapacak akıllı şehirleri inşa ediyoruz. Halen aynı anda 15 metro projesi devam ediyor. Fokus noktalarımızdan birisi demiryolları. 2000’den fazla demiryolu hattı var. 600 demiryolu istasyonunu yeniliyoruz. Çok katlı iş kompleksleri, lojistik parkları yapacağız. 400 havalimanı inşa ediyoruz. Bununla gelecek 10 yılda, 3. büyük sivil havacılık pazarı olacağız” dedi. Çin’in Shenzen modelini endüstriyel gelişme için kullandıklarını belirten Vivek Abraham, “Delhi ve Mumbai arasında 150 km genişliğindeki alanda özel endüstri parklarının olacağı koridor inşa edilecek. Bu koridorda 24 yeni şehir olacak. Koridorun ortasından da hızlı tren geçecek” şeklinde konuştu.

Erdoğan ziyaret etti ticaret hacmi arttı

Hindistandan Türkiyeye ticaret mesajı: Birbirimizi keşfedelim


Haberin Devamı

Türkiye’nin Hindistan Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, geçmiş yıllarda 5-6.5 milyar dolar arasına sıkışan ticaret hacminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017’de 400 iş adamıyla yaptığı ziyaretin ardından yukarı yönlü artışa geçerek 18 ayda 8.7 milyar dolara çıktığını belirtti. Büyükelçi, Türkiye’de İstanbul, Antalya ve Bodrum’da yapılan Hint düğünlerini de örnek gösterdi. 2017’ye kadar Türkiye’de sadece 3 düğün yapılmış. Sadece 2018’de yapılan düğün sayısı ise 22’ye çıktı. Büyükelçi Torunlar, gelecek yılın rezervasyonlarının ise şimdiden alınmaya başladığı belirterek, birdenbire artış gösteren büyük bütçeli bu düğünler için, “Birincisi bizim tanıtımımızın artması. İkincisi Hint vatandaşlarının Türkiye ile ortak değerlerinin bulunması. Diasporada, Kanada, Avustralya, İngiltere, İrlanda, Kuzey Amerika’da bulunan akrabaların rahatlıkla Türkiye’ye gelebiliyor olması. Ve tabii, Türk ev sahipliğinin sunabildiği imkanların sınırsız olması” dedi.

147 bin Hintli turist geldi


Son yıllarda Türkiye’ye gelen Hintli turist sayısı da artış gösterdi. 2016’da 67 bin olan ziyaretçi sayısı, 2017’de 87 bine, 2018’de 147 bine çıktı. 2019’un 200 bin ziyaretçi ile kapatılabileceği düşünülüyor. Büyükelçiye göre rakam yetersiz, çünkü ailece gezmeyi seven, yılın 12 ayı seyahat edebilen Hintlileri daha fazla çekmek mümkün. Herşey dahil programlardan ziyade paket turları tercih eden Hintliler Türkiye’de ortalama 900 dolar harcıyor. Bu da klasik pazarlardan gelenin yaklaşık 2.2 katı. 2018’de Hindistan’ı ziyaret eden Türkiye vatandaşı ise 14 bin. Sayının sınırlı kalmasında konsolosluktan vize verilmesi, e-vize eksikliği gösteriliyor. Torunlar bunu aşmaya çalıştıklarını belirtti.

‘Bugün fırsatlar günü’

Dışişleri Bakanlığı’nın Batı ülkelerinden sorumlu Müsteşarı Gitesh Sarma; Türkiye’nin Pakistan ile yakın ilişkileri ve Keşmir sorunundaki pozisyonunun ticari ilişkilerin gelişmesine engel olmayacağını söyledi. Müsteşar Sarma, “Söylemler farklı ve endişe duyduğumuz konular olabilir. Hassas konularla başa çıkabilmeliyiz. Türkiye ile ilişkilerimizi bir üst seviyeye çekmeye hazırız. Bugün fırsatlar günüdür” dedi. İki ülke birbirini keşfettikçe daha fazla işbirliği alanının ortaya çıkacağını belirten ve “pozitif bakış açısına, hikayelere ihtiyacımız var” diyen Sarma, “İşadamları için siyaset işlerinin merkezinde değildir. Onlar fırsat ve avantaja bakarlar” dedi..