Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kapılar açılıyor yatırım başlıyor

Irak ile sınır kapılarının artırılması yönünde mutabakata vardıklarını söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ovaköy Sınır Kapısı’nı en kısa zamanda devreye alalım” dedi. Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani de Türk şirketleri yatırıma davet etti.

BAĞDAT

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ve Irak olarak ekonominin her alanında ilişkileri en üst düzeye çıkaracaklarını belirterek, “Karşılıklı yatırımların artırılması için gereken adımları atacağız” dedi. Irak ile sınır kapılarının artırılması yönünde mutabakata vardıklarını söyleyen Pekcan, “Ovaköy Sınır Kapısı’nı en kısa zamanda devreye alalım, iş dünyasının önünü açalım” diye konuştu. Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani de Türk şirketlerini Irak’ta yatırım yapmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Pekcan, Irak ziyareti kapsamında Bağdat’ta düzenlenen Türkiye-Irak İş Forumu’na katıldı. Açılışta konuşan Pekcan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin olarak önemli mesajlar verdi. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Başbakan Adil Abdulmehdi’nin Türkiye ziyaretinin, ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Pekcan, Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani ile de ikili ticareti geliştirmek amacıyla yakın iş birliği içinde olduklarını aktardı.

Refah ve barış

Pekcan, iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması hedefinin ortaya konulduğunu vurgulayarak, “Orta Doğu’nun iki köklü, kadim ülkesi Türkiye ve Irak olarak ekonominin her alanındaki ilişkilerimizi en üst düzeye çıkaracağız. Karşılıklı yatırımların artırılması için gereken adımları atacağız. Türkiye ve Irak iş birliği yalnızca halklarımıza değil, tüm coğrafyamıza refah ve barış getirecektir” dedi.

Kapılar açılıyor yatırım başlıyor

‘Desteğe hazırız’

Bu kapsamda gerekli kararları aldıklarını dile getiren Pekcan, şöyle konuştu:

“Ticaretin önündeki tüm zorlukları kaldırıp, Türkiye ve Irak arasındaki ticareti, müteahhitlik ve yatırım ilişkilerini tarihin en parlak dönemine taşımalıyız. 2018’de Irak’a ihracatımız 8,3 milyar dolar, Irak’tan ithalatımız 4,7 milyar dolar. Irak’ın en çok ithalat yaptığı ülke de Türkiye’dir. 2019’un ilk 5 ayında, Irak’a ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4, Irak’tan ithalatımız ise yüzde 29,6 arttı. 2018’de Irak’a 11 bin 825 firma ihracat yaptı. Potansiyelimiz bunun çok daha üzerindedir. Irak’ın özel sektörünün daha da canlanması ve üretim kabiliyetinin artması noktasında Türkiye, her türlü desteği vermeye hazırdır.”

Haberin Devamı

Ovaköy açılsın

Irak’ın Körfez ülkelerine ulaşmak için geçiş ülkesi olduğunu vurgulayan Pekcan şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Körfez ülkelerine ulaşması için en kısa yol Irak’tır. Kara yolları ve demir yollarıyla Orta Doğu’yu birbirine bağlamak üzere görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Türkiye de Irak’ın Avrupa’ya açılan kapısıdır. Lojistik açısından en iyi başlangıç Türkiye-Irak sınırında yeni bir sınır yapısı açmak olacaktır. Şu anda tek sınır kapımız var. Sınır kapılarının artırılması yönünde mutabakata vardık. Ovaköy Sınır Kapısı’nı en kısa zamanda devreye alalım, iş dünyasının önünü açalım.”

Haberin Devamı

Türkiye - Irak İş Forumunun önemi

Ticaret Bakanı Pekcan’ın Irak ziyareti kapsamında Bağdat’ta düzenlenen Türkiye-Irak İş Forumu, 2012 yılından itibaren bu kapsamda yapılan ilk iş forumu özelliği taşıyor. Pekcan ve Türk heyetinin ziyareti ticari ilişkilerde köşe taşı olarak tanımlanıyor. Türkiye-Irak İş Forumu, karşılıklı ziyaretlerden kısa süre sonra yapılması önemli olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan da yıl sonuna doğru Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi de bekleniyor.

Hedef 20 milyar dolar

Bakan Pekcan, Irak temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Adil Abdulmehdi tarafından kabul edildi. Görüşmelerde, iki ülke cumhurbaşkanları tarafından ortaya konulan 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi çerçevesinde ticari ilişkilerin ve yatırımların artırılması konularının ele alındığı öğrenildi.

Yatırım daveti

Irak Ticaret Bakanı Ani de toplantıda yaptığı konuşmada, Türk şirketlerini Irak’ta yatırım yapmaya çağırdı. Ani, “Türk şirketlerine çeşitli alanlarda yatırım yapması ve iki ülke çıkarına hizmet edecek ortak ekonomik projeler geliştirmek için ülkemize gelmeleri için çağrı yapıyorum. Türk iş insanlarını Irak ile tarım, sanayi, ticaret, iskan ve imar alanlarında anlaşmalar imzalamaya davet ediyorum” dedi.

İhracat artmalı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Irak temaslarına eşlik eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada, iş dünyası olarak ticaret hacminin artırılması için sahada büyük çaba gösterdiklerini ifade etti. Gülle, yılın ilk çeyreğinde Irak ile ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaştığını belirterek, “İnşallah bu yıl 12 milyar doları aşacak, 2020’de ise 20 milyar dolara daha da yaklaşacağız. Bu hedefe ulaşabilmek için ticarete konu ürün çeşitliliğimizi artırmalıyız” dedi.