Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD’li meslektaşı William Pelham Barr ile yarın Washington’da görüşecek. Görüşmenin gündemindeki en önemli başlıkları Türkiye açısından FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi, ABD açısından ise tutuklu İstanbul Başkonsolosluğu çalışanları Metin Topuz ve Mete Cantürk’ün durumlarının oluşturması bekleniyor. Gül, ABD’de Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni de anlatacak.

Adalet Bakanı Gül, Türk Günü etkinliğine katılmak üzere Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile birlikte New York’a gitti. ABD’de bir dizi etkinlikte yer alacak ve geçtiğimiz günlerde açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni anlatacak olan Bakan Gül’ün yapacağı görüşmeler arasında en dikkat çekici olan ise yarın gerçekleşecek. Bakan Gül mevkidaşı ABD Adalet Bakanı William Pelham Barr ile bir araya gelecek. Washington’da yapılacak görüşmenin gündeminde Türkiye ve ABD açısından farklı gündem maddeleri var.

Haberin Devamı

Türkiye’nin gündemi

ABD Adalet Bakanlığı nezdinde Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana değişmeyen gündemi, FETÖ ele başı Fetullah Gülen’in iadesi. Gülen ile ilgili bugüne kadar yedi (7) ayrı iade talepnamesi ve her bir talepnameye konu suçlar bakımından tutuklama talepleri ABD’ye iletildi. Gülen dışında pek çok kaçak FETÖ şüphelisinin iadesi için hazırlanan evrak da ABD makamlarına verildi. İadesi talep edilenler arasında FETÖ tayin heyetinden, mollalarından ve istişare heyetinden üst düzey FETÖ mensupları; yine kıta, ülke, il ve ilçe imamları, teşkilat imamları ve mütevelli heyeti üyeleri yer alıyor. Gülen’in özel hizmetindeki Cevdet Türkyolu, özel doktoru Kudret Ünal, örgütün basın organlarında görevli Ekrem Dumanlı ve Emrullah Uslu, eski futbolcu Hakan Şükür ve armatör İhsan Kalkavan gibi isimlerden sadece bir kaçı.

Bakan Gül, Bakan Barr’a mart ayında, göreve geldiğinde gönderdiği tebrik mektubunda; iki ülke arasındaki en önemli gündem maddesini terör suçlarına ilişkin adli işbirliği oluşturduğu belirterek, “Ancak 3 yıla yakın süredir iade sürecinde olumlu hiçbir gelişme yaşanmaması bizleri fazlasıyla hayal kırıklığına uğratmaktadır. Gülen’in yanı sıra diğer FETÖ mensuplarının da iadesinin sağlanması ve terör örgütünün ülkenizdeki faaliyetlerine mani olunması önem arz etmektedir” demişti. Gül’ün mektubunda ABD’li mevkidaşına söylediği dikkat çekici cümle ise “FETÖ’nün gerçek yüzünü görmenizi sağlayacak bu soruşturmaların Bakanlığınız döneminde derinleştirilmesine yönelik beklentimi ifade etmek istiyorum”du.

Haberin Devamı

Bu arada ocak ayında ABD’den bir heyet Türkiye’ye gelerek Gülen hakkında ABD’de yürüyen kara para soruşturması için bir dizi görüşme yapmıştı.

ABD’nin gündemi

ABD ise Türkiye’de tutuklulukları devam eden ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanları Metin Topuz ve Mete Cantürk’un duruşmalarını yakından izliyor. Rahip Brunson ve NASA çalışanı Serkan Gölge’nin serbest bırakılması ABD tarafında ‘memnuniyet’ yaratsa da, Topuz ve Cantürk konusundaki ilgi devam ediyor. FETÖ üyeliği iddiasıyla hakkında 10 yıl hapis istenen Mete Cantürk’ün duruşması 25 Haziran’da. Bir önceki duruşmada tahliye talebi reddedilen Metin Topuz’un duruşması da 28 Haziran’da.

Haberin Devamı

Bu arada Adalet Bakanı Gül, ABD’nin Brunson davası nedeniyle, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte hakkında yaptırım kararı aldığı isimdi. Kararın kaldırılmasının ardından Gül ilk kez ABD’ye gitti.