Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyet yapmak istiyor ama bir yandan da hamburger, pizza ve makarna mı tüketmek istiyorsunuz? Kim istemez ki? Eminim bu soruya çoğunuzun cevabı “Evet!” olacak. Genel olarak diyetçileri; makarnaseverler, hamburgerseverler ve pizzaseverler olarak ayırabiliriz. Bir de tatlı severler var ki bugün diğer üç grubu ele almak istedim ve çok sevdiğiniz yemeklere, gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz üç sağlıklı alternatif getirdim.

Makarnaseverler için

Diyet yaparken listeden ilk çıkarılan şeyler arasında yer alır; makarna... Halbuki üç yemek kaşığı makarnanın bir dilim ekmeğe eşit olduğu bilinse ve gün içinde kremasız, az yağ ile hazırlanmış makarna tüketilse diyetinizi bozmuş olmayacaksınız. Hep diyorum “İşin sırrı dengede ve porsiyon kontrolünde...” hepsi bu! Peki ben ne yapıyorum makarnasever danışanlarım için? Öğünün karbonhidrat içeriğine ve porsiyonuna dikkat ederek, makarna tüketimine izin veriyorum, bir de kabak spagetti tarifimi paylaşıyorum. Yapımı pratik, lezzetli ve düşük kalorili makarna tarifimi paylaşıyorum sizlerle...

Haberin Devamı

Diyet yaparken vazgeçemediklerimiz

Pizzaseverler için

Bir dilim, iki dilim, üç dilim derken, önü alınamayıp hepsini yerken bulduğumuz şeydir aslında pizza... Bireyleri içeriğinden çok, porsiyon kontrolü sağlayamamak diyetteyken en çok korkutur.

Halbuki makarnada olduğu gibi, bir dilim pizzanın yaklaşık 2.5-3 dilim ekmeğe eşit olduğu bilinse ve o gün ekmek hakkınızdan düşseniz, çok da korkulacak bir şey değildir pizza yemek. Tabii bu demek olmuyor ki, ekmek yoksa pizza yiyelim.

İçeriğindeki yağı unutmamak gerekir. Bir dilim ekmek ortalama 70 kaloriyken; bir dilim pizza içeriğine bağlı olmakla birlikte, yaklaşık 240 kaloridir. O yüzden ben de bugün sizlerle hem lezzetli hem de kalori içeriği düşük pizza tarifimi paylaşıyorum.

Kabak spagetti

Diyet yaparken vazgeçemediklerimiz

- 2 orta boy kabak
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 kase yoğurt
- Karabiber
- 3 ceviz

Yapılışı: Kabaklar, spiral spagetti rendesiyle rendelenir. Yoğurt, hardal ve karabiberle karıştırılır. Üzerine ceviz ilave edilerek servis edilir. Afiyet ve sevgiyle…

Unsuz patlıcanlı pizza

Haberin Devamı

- 2 orta boy patlıcan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 30 gram rende peynir
- 3-4 adet cherry domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 kırmızı biber
- Taze nane
- Fesleğen
- Karabiber
- Pul biber

Diyet yaparken vazgeçemediklerimiz

Yapılışı: Patlıcanlar şerit halinde soyulur ve parmak kalınlığında doğranır. Zeytinyağı ve karabiberle harmanlanıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. 180 derece fırında çıtır kıvama gelmeye yakın, doğranmış sebzeler üzerine eklenir. En son peynir ve baharatlar eklenip, tekrar fırına verilir. 3-5 dakika sonra servise hazır. Afiyet ve sevgiyle...

Hamburger severler için

Beslenme programı planlarken belki de en çok duyduğum cümleler arasında “Hamburgersiz olmaz”... Evet, diyette yasak yok fakat hamburger yemekle sadece bitse... Bunun patatesi, gazlı içeceği ve sosları da var... Kalori artıyor. En sağlıklısı, biz onu ‘göbek burger’ yapalım. Yanına da ayran gibi sağlıklı alternatifler ekleyelim. Yapımı da çok basit!

Diyet yaparken vazgeçemediklerimiz

Göbek burger

Yapılışı: Bir hamburger köftesi için gerekli malzemeleri siz belirleyin. Ama ekmek arasına değil; göbek, marul gibi yeşilliklerin içine yerleştirip ve tüketin.
Afiyet ve sevgiyle...