Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı verilere göre, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ölüm nedenlerinde ilk üç sıra, 2018 yılında da değişmedi. İlk sırada yüzde 38.4 oranla dolaşım sistemi hastalıklarından ölümler yer aldı. Bunu, yüzde 19.7’yle iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12.5’le solunum sistemi hastalıkları izledi. Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler, 161 bin 920’ye ulaştı. Durum böyle olunca, kalp ve damar sağlığımız daha da önem kazanıyor. Bu yüzden bugün sizlerle en son okuduğum iki araştırmayı paylaşmak istedim.

Bitkisel besinler tüketin

Hayvansal kaynaklı ürünleri en aza indirerek, bitkisel besinlere ağırlık vermenin, hem gezegenimizi hem de sağlığımızı koruduğunu daha önceki yazılarımda da paylaşmıştım. Amerikan Kalp Derneği’nce (American Heart Association) yayınlanan yeni bir çalışma da bu görüşü destekler nitelikte...
İncelemede, bitkisel gıdalardan yüksek, hayvansal gıdalardan düşük diyetlerle beslenmenin, kalp krizi, inme veya diğer kardiyovasküler hastalık ilişkili ölüm riskinin daha düşük olduğu gösterilmiş. Sonuçlarda genel olarak daha çok bitki bazlı besinleri tüketenlerin kalp krizi, felç, kalp yetmezliği ve diğer durumlar gibi kardiyovasküler bir hastalığa yakalanma riski yüzde 16, kardiyovasküler hastalıktan ölme riski yüzde 32 az bulunmuş. Eğer siz de kalp sağlığınızı desteklemek istiyorsanız, beslenme düzeninizde daha fazla sebze-meyve, yağlı tohumlar, tam tahıllar, baklagiller ve daha az hayvansal gıdalar yer vermeyi ihmal etmeyin.

Flavonoid içeren gıda alın

Okuduğum bir diğer araştırma ise Edith Cowan Üniversitesi’nde yapılmış. Araştırma, elma ve çay gibi flavonoid bakımından zengin besinleri tüketmenin, özellikle sigara içen ve yüksek miktarda alkol tüketen bireyler için kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabileceğini söylüyor.

Her gün yaklaşık 500 mg. flavonoid tüketen katılımcılar, kanser veya kalp hastalığına bağlı ölüm riski en düşük olanlar olarak bulunmuş. Flavonoidler, antikanserojen etkilerinin yanında sağlığa faydalı ve bazı hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan antioksidanlardandır.

Daha çok sebze-meyvelerde, çay, elma, soğan, baklagiller, domates ve kırmızı şarapta bol miktarda bulunur. Günlük diyetle alınan flavonoid miktarı çay, meyve-sebze tüketimine bağlı olarak 50-800 mg. arasında değişkenlik gösterir.

Ancak unutmayalım ki; flavonoid tüketimi, sigara kullanımı ve yüksek alkol tüketiminin neden olduğu artmış ölüm riskini azaltmıyor. Bu yüzden sağlığınız için yapacağınız en iyi şey, öncelikle sigarayı bırakmak ve alkolü azaltmak...

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN!

İşte Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin (Harvard Medical School) kalp sağlığını koruyucu bitki bazlı bir diyet uygulaması önerileri:

Haberin Devamı

Daha fazla sebze tüketin. Öğle ve akşam yemeklerinde tabağınızın yarısı farklı renkli sebzelerden oluşsun.

Etle ilgili düşüncelerinizi değiştirin. Eti daha az miktarlarda, ana yemek olarak değil; garnitür olarak tüketin.

Beslenmenizde zeytinyağı, zeytin, yağlı tohumlar ve avokado gibi iyi yağlara yer verin.

Haberin Devamı

Kahvaltıda tam tahıllıları sofranızda bulundurun.

Öğünlerinizde bol yeşillikli bir salataya yer ayırın.

Tatlı olarak meyve tüketmeye özen gösterin.