2020 Hareket Yılı

3 Ocak 2020

Acısıyla tatlısıyla koskoca bir 2019'u geride bıraktık. Şimdi 2020 hedeflerini koyma ve uygulama zamanı!

2020 bizim için her bakımdan hareket yılı olsun.

Bu sene hayatımıza neler katalım?

1. Her ay 3 kitap okuyalım.

2. Hergün 10.000 adım atalım.

3. Bu sene sağlıklı beslenmek için ilk adımları atalım. Unutmayın kahvaltı sağlıklı yaşamın en önemli anahtarıdır ve kahvaltı alışkanlığı ile işe başlayalım.

4. Düzenli su tüketimi! Kg başına 30 ml olacak şekilde ayarlayalım. Mutlaka gün sonunda hedefinizi tutturun.

5. Sağlıklı beslenme günlüğü tutmaya ne dersiniz? Yediklerinizi öğün öğün yazmanın fazla kalori alımını %30 azalttığını ortaya koyuyor bilimsel çalışmalar.

Yazının Devamı

7 Maddede Hindistan Cevizi Yağı

14 Aralık 2019

Son dönemderde zayıflamaya olan etkisi ile popülaritesi oldukça yüksek olan hindistan cevizi yağını gelin bir de birlikte inceleyelim. İşte artısıyla eksisiyle hindistan cevizi yağını 7 maddede derleyelim;

1. Bildiğiniz üzere hindistan cevizi tropikal bölgelerin bitkisidir.En çok Sri Lanka, Tayland, Malezya gibi bölgelerde bulunmaktadır.

2. Hindistan cevizi yağı MCFA dediğimiz (orta zincirli yağ asitleri) yapıları içerir. Bu yağlar trans yağlara oranla oldukça sağlıklı bir yağ asididir ve metabolizmayı hızlandırması sayesinde kilo verimine yardımcı olabilir.

3. Hindistan cevizi yağı piyasada sızma ve ticari hindistan cevizi yağı olmak üzere 2 formda bulunur. Sızma hali en saf ve işlenmemiş halidir ve istediğimiz formun bu olmasına rağmen piyasada daha çok ticari formlarıyla karşılaşabiliriz. Bu formun da yan etkileri oldukça fazladır.

4. Hindistan cevizi yağının erima noktası 30 derecedir. 30 derecenin altında saklandığında katı formda olur. Yüksek sıcaklık uygulandığında sıvı forma dönüşür.

5. Diğer yağlar için hindistan cevizi yağı 1:1 ikame edilebilir. Yani pişirme söz konusu

Yazının Devamı

Sosyal Ortamda Diyet

18 Haziran 2019

Yaz geldi çattı!

Diyet listelerini aldık. Herşey yolunda görünüyoru, ta ki akşam arkadaş buluşmaları başlayana kadar. Peki şimdi ne yapacağız? Sosyal çevremizi etkilemeden nasıl sağlıklı besleneceğiz? Peki o on kilolar?

İşte hepsi bu yazımızda. Ekranların screenshot tuşlarını hazırlayın. Bu yazımı lütfen yaz sonuna kadar telefonunuza kaydedin. 5-8 kilonun yaz sonuna kadar gittiğini göreceksiniz!

1. ALTIN KURAL:

M O T İ V A S Y O N şart ! Peki bu motivasyonu sosyal ortamımızda nasılm oluşturacağız?

Amerika'da geçen yıl yapılan bir araştırmada, obezitenin %57 oranında sosyyal çevreden ve yakın arkadaş grubundan kaynaklandığını biliyor muydunuz! Bu nedenle haydi harekete geçin. Bu süreçte tüm arkadaşlarınızla kaloriyi bölüşmeye ne dersiniz?

2 kişi gittiğiniz bir restoranda koca bir pizza yemek yerine bir pizzayı bölüşme fikri size pek cazip gelmemiş olabilir. Ama sonucunda hem sağlıklı beslenerek hafifleme, hem de sonrasında sade bir kahveye midenizde yer kalacak. Sonrasında oluşacak pişmanlık hissi de yok! Bence güzel bir fikir.

2. KURAL:

Yazının Devamı

Tüp Mide / Sık Sorulan Sorular

15 Şubat 2019

Su içmekte zorlanıyorum, suyu daha rahat nasıl içebilirim?

Öncelikle suyu yavaş içtiğinizden emin olun. Hızlı içmek midede gerginlik ve tıkanma hissine neden olabilir. Ameliyat sonrası ilk 3 gün suyu içmekte zorlanabilirsiniz ama eve çıktığınız zaman suyun içine elma, tarçın kabuğu, taze nane, fesleğen yaprağı vb. koyarak aromasını değiştirerek içebilirsiniz. Beslenme listenizde olan bitki çayları ( ıhlamur, rezene, adaçayı vb.) da su yerine geçer. Su tüketiminizi arttıramıyorsanız daha fazla bitki çayı içebilirsiniz.

Meyve çaylarını demleyip buz kalıbında dondurun ve suyunuza atın. Farklı aromayla daha rahat su içebilirsiniz.

Elma suyunu içmekte zorlanıyorum, başka meyve suyu içebilir miyim?

Elma suyunu sulandırarak içmeyi deneyin. İlk hafta sindirimin rahat olması ve en berrak meyve suyu elma olduğu için tercih ediyoruz. Çok zorlanırsanız içmeyebilirsiniz, şekersiz komposto suyu yapabilirsiniz.

Taze meyve suyunu kendim hazırlayıp içebilir miyim?

Taze meyve suyunu tercih etmiyoruz. Çünkü asit miktarı daha yüksek. Hem asit miktarından hem de sindirimi daha zor olacağı için midenizi zorlayabilirsiniz.

Yazının Devamı

Obezite Cerrahi Sonrası Öneriler

4 Temmuz 2018

Besinleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek tüketin ve lokmalar arasında beklediğinizden emin olun. Bu sizin mide kapakçığınızın bloke olmasını engelleyecektir.

Yemek yeme süreniz en az 20 dk olmalıdır.

Mideyi yormamak adına besinlerinizin iyi pişmiş ve yumuşak olmasına özen göstermelisiniz.

Tatlı ve şeker tüketmekten kaçının! Karnınızı doyurmadığı gibi gereksiz yere fazla kalori almış olursunuz. Şeker (sükroz, dekstroz, fruktoz, glukoz, mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, bal, akçaağaç şurubu, arpa maltı, şeker pekmezi, pirinç şurubu, kamış suyu v.b.) içeren besinlerden kaçınmalısınız.

Yemeğinize odaklanın! Ne kadar yediğinizi fark edebilmek için TV izlerken, PC başındayken, kitap okurken yemek yemekten kaçınmalısınız.

Yeterli besin alamadığınız için vücut direncinde azalma, halsizlik, yorgunluk ve kas kaybı oluşabilir. Bu yüzden diyetisyeninizin önerdiği protein içecekleri ve besin takviyelerini tüketmeyi unutmayınız.

Su tüketmekte zorlanırsanız 1 bardak suya 1 dilim limon veya portakal ilave edebilirsiniz!

Çok soğuk veya çok sıcak içeceklerden kaçınınız.

Yazının Devamı

Diyetisyen Bakış Açısıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

7 Mart 2018

DİYETİSYEN GÖZÜYLE 8 MART DİRENİŞLERİ!
Bir kadın olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün bana verdiği yetkiye dayanarak kadınlara dayatılan psikolojik şiddetlerden bahsetmek ve ‘diyetisyen gözüyle beden algısına direnişlerimi’ sunmak istiyorum siz sevgili hemcinslerime..

Sevgili kadınlar,
Çok uzun zamandır sosyal medyadan, TV'lerden, dergilerden, gazetelerden aynı tip bir kadın güzellik algısı aşılanıyor bizlere. Büyük göğüsler, uzun bacaklar, hokka gibi bir burun, 0 beden vücut, belirgin elmacık kemikleri ve daha neler neler… Bunların her biri toplumumuzun KADINLAR üzerinde oluşturduğu birbirinden saçma güzellik standartlarından öte bir şey değil.

Kadınlara dayatılan güzellik algısı ve sürüklediği şekilci bakış açısıyla kadınların bazılarında psikolojik hastalıklar (anoreksia nervosa vb.) dahi ortaya çıkabiliyor.

Yazının Devamı

Regl Döneminde Beslenme

19 Şubat 2018

Regl dönemi ağrıları sizi ne derece etkiliyor?

Adet döneminde bazen siklus başlamadan karında ve rahim bölgesinde hissedilen acı, ağrı ve kramplar şeklinde ortaya çıkan sancıya 'adet sancısı' ,Tıbbi adı ile “dismenore” denir.

· Adet sancısı sırasında hissedilen kramplara; mide bulantısı, ishal, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, bel ve sırt ağrısı, yorgunluk, grip vb. hisler eşlik edebilir. Bu dönemde günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek sinirlilik, uykusuzluk ve konsantrasyon kaybı meydana gelebilir. Döngü başlamadan bazı önlemler almak bu dönemin daha rahat geçmesini sağlayabilir.

· B6 vitamininden zengin beslenme programı , sinir sistemine olumlu etkisi sayesinde adet öncesi yaşanan gerginlik ve sinirlilik durumunu azaltır. Balık, tavuk, soya ürünleri, muz, havuç, yumurta, avakado, ıspanak ve tahıllar B6 vitamininden zengin besinlerdir.

· Bol su tüketmek ödem tutan vücudu rahatlatmak açısından iyi gelecektir.

· Bu dönemde tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmakta fayda var.

· Magnezyumdan yüksek beslenme programı ile krampları minimize etmek mümkün. Magnezyumdan zengin besinler badem, ceviz, fındık, fıstık,

Yazının Devamı

İyi Kalpli Olmanın Sırları

22 Ocak 2018

İyi kalpli olmanın sırrı doğru beslenmeden geçer.

Kalp damar hastalıkları , tüm dünyadaki ölümlerin biirnci nedenidir. Günümüzde Dünya nüfusunun %25’i kalp damar hastalıklarından etkilenmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ

· Yaş (Erkeklerde >45, kadınlarda >55 )

· Ailede kalp hastalığı öyküsü (birinci derece akra­balardan erkekte 55, kadında 65 yaşından önce koroner arter hastalığı öyküsü)

· Sigara

· Yüksek Kan Basıncı (Hipertansiyon / kan basıncının 140/190 mmHg’ın üzerinde olması )

· Hiperkolesterolemi

Yazının Devamı