Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Bir boğaz infeksiyonu veya bronşit sebebiyle aldığımız antibiyotiğin kalp EKG’sinde bir takım değişikliklere yol açarak çok tehlikeli ritim bozukluklarına zemin hazırlayacağı hiç aklınıza gelir mi?

Kalp kendi kendine çalışan kendi halinde bir düzeni ve ritmi olan bir organdır. Bilinç kaybolsa bile hiç durmadan çalışmaya devam eden bu çalışkan organımız maalesef birçok faktörden de etkilenir. Biz üzülürsek, sevinirsek, heyecanlanırsak veya korkarsak hemen o da aynı tepkiyi verir. Telaşeye düşmüş gibi hızlı çalışır. Fazla çay, kahve gibi uyarıcı içecekler yüzünden ritmi hızlanır hatta eğer zemin hazırsa hastalık ortaya çıkar ve daha uzun süren aritmiler görülür. Tüm bu saydıklarım hepimizin bildiği ve kalbimizin doğal olarak verdiği tepkilerdir. Çarpıntının sebebini biliriz ve ona göre kolayca tedbir alırız.

Haberin Devamı

Çayı, kahveyi azaltırız ya da hiç içmeyiz. Bizi üzecek, heyecanlandıracak, korkutacak ortamlardan uzak kalmaya çalışırız veya bunlarla ilgili tedbirleri alırız. Ama bir de çoğumuzun aklına gelmeyen alakasız gibi görünen ancak kalbin çalışmasında yaptığı bir takım değişikliklerle kimi zaman çok tehlikeli sonuçlar da doğurabilen ilaçlar vardır. Bunlara sözüm ona bitkisel takviye diye adlandırılan ilaçlar da dahildir.

Yan etkilerine dikkat

Bu tür takviyeleri hiç saymıyorum ve niye kullanılır durmadan sorguluyorum ancak başka hastalıklar için mecburen kullanılan bir takım ilaçlar vardır ki bunlar için hastanın hiçbir kalp rahatsızlığı olmasa bile mutlaka bir kardiyolog tarafından takip gerektirir.

Bir boğaz infeksiyonu veya bronşit sebebiyle aldığımız antibiyotiğin kalp EKG’sinde bir takım değişikliklere yol açarak çok tehlikeli ritim bozukluklarına zemin hazırlayacağı hiç aklınıza gelir mi? Kalbin kasılması ve sonrasında istirahati ile ilgili geçen süre EKG’ye farklı dalgalar ve arasındaki mesafe olarak yansır. Kinolon grubu antibiyotikler (floksazinler), Klaritromisin, Eritromisin içeren antibiyotikler, Ketokonazol, ıtrakonazol içeren mantar ilaçları kalpteki bu süreyi uzatır ve öldürücü ventriküler aritmilerin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bunun yanı sıra antidepresanlar, antipsikotik ilaçlar da benzer şekilde etki yapabilir. Vücutta çeşitli sebeplerden olabilen potasyum, magnesyum gibi minerallerin eksiklikleri de

Haberin Devamı

tiroid bezinin yavaş çalıştığı hipotiroidi hastalığı da bu mesafenin uzamasına sebep olarak benzeri etki yaratabilir. Ayrıca tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi) ya da dışarıdan ilaç olarak alınan tiroid hormonları da kalbi uyararak hızlı çalışmasına sebep olabilir. Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, ritim bozuklukları, kalp krizleri, kalp zarı iltihabı yapabilir. Bazı doktorlar tarafından yorgunluk ve depresyona iyi gelir halsizliği alır diye önerilen Ginseng gibi takviyeler ise tansiyon yükselmesine sebep olarak kalbi olumsuz yönde etkileyip yorabilir. Bir tür sentetik hormon olan Anabolik steroidler erkeklik hormonuyla ilişkili steroid hormonlardır. Bunlar testosteron içerir. Yüksek doz anabolik steroid kullanımının ciddi yan etkileri mevcuttur.

Haberin Devamı

Kalp hastalığı ve kalp krizi riskinde artış, kan basıncında yükselme, ritim bozukluğu ölümcül olabilir. Benzer şekilde spor yaparken çabuk ve kolay yoldan kas geliştirmek amacıyla alınan protein tozu kası büyüttüğü gibi, kalp kasını da büyütür. Ayrıca damar tıkanıklığına yol açan trans yağları da içerebilir.

Sonuçta kalp krizi, tehlikeli aritmiler ve kalp yetersizliğine yol açabilir. Bu nedenle kaş yapayım derken göz çıkarmamak adına kullandığımız ilaçların yan etkilerine dikkat etmek, kullanmak mecburiyetindeysek de özellikle bu ilaçlar kalbi etkiliyorsa bir kardiyolog takibinde hareket etmek gerekir.