Hedefleri yine büyük

8 Nisan 2024

Geçtiğimiz yılı kendi tahminlerinin üzerinde satış adetleriyle kapatan Opel Türkiye, bu yıl da 70 bin adet civarında satış hedeflerken, elektrikli araçlar sıralamasında ilk 5’e girmek istiyor.

Geçen yılın başlarında 50 bin adet civarında bir satış hedefine odaklanan, ancak yılın sonunda 73 bin adetle, markanın küresel ağında da hatırı sayılır bir yere oturan Opel Türkiye, bu yıl da büyük düşünüyor. Nitekim Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç, geçen yıla benzer rakamlardan bahsederken, elektrikli araçlarda da çıtayı yükseltti.

Geçen yıla başladıklarında Opel olarak 50 bin adetlik pazar hedefleri bulunduğunu, bunu önce 60 bine, yılın sonunda da 73 bin 865 adede kadar çıkardıklarını hatırlatarak, “Bu, gerçekten Stellantis Grubu’nun esnek olması ve Opel markasına sağladığı imkanlar, bizim için çok önemli bir sonuca varmamıza neden oldu. Almanya ve İngiltere’den sonra Opel dünyasında, markanın tüm pazarları arasında en yüksek üçüncü satış adedini

Yazının Devamı

Oto hız kesmiyor

3 Nisan 2024

Geçen yılı rekorla kapatan Türkiye otomotiv pazarı, hareketli ve rekorlu günler geçirmeye devam ediyor. Nitekim talep, mart ayında da soğumadı ve bir başka rekor getirdi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, mart ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 artarak 109 bin 828 adet olarak kaydedildi. Böylelikle Mart 2024 satışları, yeni bir mart rekoru kırdı. Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.9 artarak 87 bin 71 adet olarak gerçekleşirken, hafif ticari araç pazarı yüzde 7.9 düşüşle 22 bin 757 adet oldu.

Bu yılın başından itibaren, ocak - mart döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.2 oranında artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024’ün ocak - mart döneminde geçen yıla göre yüzde 33.05 oranında artarak 233 bin 389 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 2.6 artarak 62 bin 130 adet oldu.

Yazının Devamı

‘Üretimin yarısı 190 ülkeye!’

25 Mart 2024

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin çatı kuruluşu Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 45. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan dernek Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, “1990’larda ihracat payımızı yüzde 15’lere çıkarmak gibi bir hedefimiz vardı. Bugünse fiilen satışlarımızın, üretimimizin yüzde 50’den fazlasını 190 ülkeye ihraç eder duruma geldik” dedi. Sadece ihraç etmeyip, Bursa’da, İzmir’de, Kocaeli’de, Sakarya’da, Sivas’ta geliştirilmiş ürünleri, 200’e yakın tesiste yurt dışında ürettiklerinin de altını çizen Saydam, bunu “Hepimizin gurur duyacağı bir tablo” ifadesiyle niteledi.

Yurt dışında, önünde Türk bayrağı dalgalanan tesislerdeki faaliyetlerin de doğrudan ihracat kadar önemli olduğuna ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Albert Saydam, 2017’deki rekor üretimi hatırlatarak, “O zaman 1,7 milyon adedi aşmıştık ve dünya üretimindeki payımız yüzde 1,8’e yükselmişti. Şu anda bir

Yazının Devamı

‘İçten yanmalı’ motorlara rağbet!

18 Mart 2024

Deloitte’un araştırmasına göre, Türkiye’de içten yanmalı motorlara sahip araçlara ilgi yeniden artıyor. Şarj edilebilir hibritler de ilgi çekmeye başladı.

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Deloitte, otomotiv sektöründeki tüketici eğilimlerini inceleyen “2024 Küresel Otomotiv Tüketici Araştırması”nın sonuçlarını paylaştı. Mobilitenin evrimini ortaya koyan araştırmaya göre, Türkiye’de her iki tüketiciden biri, bağlantılı hizmetlere ayrıca para ödemeye hazır. Tüketiciler arasında araç aboneliğine ilgi artıyor. 26 ülkede 27 binden fazla tüketiciyle yapılan araştırmaya, Türkiye’den de 1.000 kişi katıldı. İşte dikkat çeken başlıklar:

- Fiyatlar ve yüksek faiz oranları, elektrikli araçlara ilginin yavaşlamasına neden oluyor. Hükümetlerin sağladığı teşviklere rağmen tüketiciler, halen satın alma kararı verirken menzil endişesi, şarj altyapısı, şarj süresi gibi kriterleri sorguluyor. Araştırmanın yapıldığı ülkelerin çoğunda tüketiciler, elektrikli veya hibrit

Yazının Devamı

Otomotivde tempo düşmedi

11 Mart 2024

Türkiye’de otomotiv endüstrisi, yılın ilk iki ayında yoluna yükselişle devam etti. Hem üretimde hem de ihracatta artışlar yaşayan otomotiv endüstrisi, böylelikle ihracatta bir numaralı sektör olmayı sürdürdü.

Geçen yılı rekorlarla kapatan otomotiv sektörü ve endüstrisi, bu yıla da yüksek tempoda başladı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, 2024 yılının ilk iki ayında gerek üretim gerekse de ihracat artış gösterdi.

OSD verilerine göre, yılın ilk iki aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 241 bin 861 adede yükseldi. Otomobil üretimiyse yüzde 12’lik artışla 151 bin 14 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2, ağır ticari araç grubunda ise üretim yüzde 27 yükselirken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 1 geriledi.

İhracatta da artış

Bu dönemde, otomotiv endüstrisinde kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak

Yazının Devamı

Elektrikli atağına başlıyor

4 Mart 2024

Bir yandan Dacia Duster modelinin yeni neslini Renault markası altında Bursa’da üretmeye hazırlanan Renault, özellikle elektrikli yenilikleriyle 2024 ve 2025’te hayli meşgul olacak.

Bu yılki Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda efsanevi modeli Renault 5’in tamamen elektrikli olarak yeniden doğan R5 E-Tech’i tanıtan, Scenic ile “Avrupa’da Yılın Otomobili” ödülünü alan Fransız üretici, Türkiye’de de atağa hazırlanıyor. Yakında Türkiye’de üretimine başlanacak Duster’ı birkaç ay sonra Türkiye’de satışa çıkaracak olan Renault Mais, diğer yandan da efsanevi sportif markası “Alpine”i de bu ay içerisinde pazara sanacak.

Tamamen elektrikli yenilikleriyle bu yıl ve gelecek yıl ses getirmeye hazırlanan Renault Mais, bu yılın son çeyreğinde “Yılın Otomobili” ödülünü alan tamamen elektrikli Scenic E-Tech’in büyük ilgi görmesini bekliyor. 400 kilometreyi aşan menzile sahip araç, pek çok teknolojik donanımıyla da dikkat çekiyor. Renault bununla birlikte

Yazının Devamı

Küçük ve sönük geçti

28 Şubat 2024

Yaklaşık 4 yıl sonra yeniden Cenevre’ye dönen Cenevre Motor Show, hayli ufak bir boyutta kapılarını açtı.

Yaklaşık 6 ana üreticinin ve birkaç küçük markanını katıldığı fuarda en geniş katılım Fransız Renault Grubu ve Çinlilerden geldi. Daha önce birden fazla salonda, geniş katılımlı olarak görmeye alışık olduğumuz Cenevre Fuarı’nın, tek salonda ve iki elin parmaklarını geçmeyen katılımcıyla açılması dikkat çekti.

Türkiye pazarına da gelecek

MG markasının benzinli motora sahip sedan modeli MG7, Avrupa pazarı için Cenevre’de tanıtıldı. Avrupa’da ilk kez Türkiye’de satılması planlanan otomobil, fuarda 2.0 litre motorla sergilenirken, Türkiye’de 1.5 lt benzinli turbo motorla satılması bekleniyor.

Efsane elektrikli döndü

Yazının Devamı

Cenevre’de şov zamanı

26 Şubat 2024

Dört yıl aradan sonra yeniden düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda Avrupalı ve Çinli markaların hayli önemli modelleri sergileniyor.

Avrupa’nın en önemli ve eski otomobil fuarları arasında yer alan, ancak dört yıldır yapılamayan Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, bu kez basın günüyle kapılarını açtı. 26 Şubat-3 Mart tarihleri arasında açık kalacak fuar, ne yazık ki ciddi şekilde küçülmüş olarak karşımıza çıkıyor. Zira pek çok üretici, elektrikli modellerin tanıtımı için geleneksel otomobil fuarları yerine, teknoloji etkinlikleri ve fuarlarını tercih etmeye başladı.

Her yıl, hemen her markanın katıldığı ve yüzlerce yeniliğin sergilendiği fuara, bu yıl yaklaşık 40’a yakın firma katılıyor. Bunların arasında otomobil markaları ise hayli az sayıda. Örneğin bu yıl Alman markaları Mercedes, BMW, Audi ve Volkswagen yer almıyor. Onlar modellerini test sürüşleriyle ve toplantılarla tanıtmayı yeğledi. Toyota ve Hyundai gibi Asyalı üreticiler de benzer şekilde fuarı “boş geçmeyi” tercih etmiş.

‘Butik’ler de var

Toplamda

Yazının Devamı