Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Bir yanda elektrikli ve otonom araçların en son yeniliklerinin tanıtıldığı Cenevre Otomobil Fuarı’nda, “binlerce” beygire sahip benzinli motorlu süper spor ve lüks otomobiller de yerini alıyor.

Küresel otomotiv üreticileri, bir yandan “dizel emisyon skandalı” sonrası giderek artan elektrikli ve otonom (yani kendi kendine de gidebilen) otomobiller konusunda hızlı bir yatırım süreci başlatırken, diğer yandan da ciddi para kazandıran modellerden de vazgeçemiyor. Bu yüzden de Cenevre Otomobil Fuarı’nda ya bolca elektrikli otomobile ya da binlerce beygire sahip benzinli süper spor otomobillere rastlamak mümkün. Yani anlayacağınız, bu fuar tam uçlarda ve “orta”sı pek yok!

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın “gümrük vergisi duvarı”yla tehdit edilen, dizel skandalı ve tamamen değişen emisyon testleri nedeniyle tüm planlarını değiştirmek zorunda kalan otomotiv üreticileri, bu yıl kafası karışık bir şekilde Cenevre Fuarı’na gelmiş.

AŞIRI UÇLARDA BİR FUAR

‘Prizli’ yarış var

Fuarda, elektrikli ve otonom teknolojilere sahip yenilikleriyle otomobilleriyle yerlerini almaya çalışan otomotiv üreticileri, bu konuda sürekli yeni fikirler geliştirmeye de çalışıyor. Elektrikli ve otonom modellerini, daha çekici tasarımlarla Cenevre’ye getiren Mercedes, Volkswagen, Jaguar, Volvo gibi markalar, konvansiyonel motorlara sahip modellerden de vazgeçmiyor. Bununla birlikte Volvo, Mercedes, VW’nin bir ortak yönü daha var ki... Zira onlar, bu yeni elektrikli otomobil ordusu için yeni markalar yaratmayı da ihmal etmemiş. Tıpkı VW’nin I.D, Volvo’nun Polestar’ı gibi...

Bununla birlikte hem eski hem de yeni türeyen markalar, süper güçlü ve süper hızlı, elektriklilerin aksine daha çok benzin tüketebilen modeller getirmeyi de ihmal etmemiş. McLaren, Bugatti, Lamborghini, Ferrari ve adını yeni duyduklarımız... Hepsi de, bitmek bilmeyen bir tutkunun ateşini yakmaya devam edeceklerini gösteriyor Cenevre’de...

AŞIRI UÇLARDA BİR FUAR
Milyon dolarlık süper ‘bebek’

Cenevre Otomobil Fuarı’nda hep elektrikli yenilikler olacak değil ya... İngiliz McLaren’in, efsane eski yarışçısı Ayrton Senna’nın anısına geliştirdiği özel modelinden bahsedelim mesela... McLaren’in özel otomobillerden sorumlu bölümünün yarattığı araç, adını taşıdığı isme layık, 800 beygirlik V8 turbo motorla donatılmış. 340 km/s hız yapabilen aracın pek çok bölümünde, karbon fiber parçalar kullanılmış. Bu farklı 67 parçanın üretilmesi ve araca adapte edilmesi bile 1250 saatlik bir emek gerektiriyormuş. Bununla birlikte aracın tamamı 300 saatte üretiliyor, bilesiniz... 500 adet üretilecek aracın tümü, 1 milyon doların üzerindeki fiyatına rağmen satılmış bile...

Haberin Devamı

AŞIRI UÇLARDA BİR FUAR
Fuarın tek uçan otomobili

Dünyanın seri üretime giren ilk uçan otomobili olarak Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenen 2 kişilik PAL-V Liberty, hem havada hem de karada gidebiliyor. Liberty, karadayken 100 beygirlik motoruyla 160 km/s hıza ulaşabiliyor. Uçmasını sağlayan 179 beygirlik diğer motorsa, havada 180 km/s hız yaptırıyor araca. 3 bin 500 metre yüksekliğe kadar çıkabilen uçan oto, tam depoyla 500 km katedebiliyor. Ön sipariş alan Hollandalı şirket, Liberty’nin satışına 2019’da başlayacak. Fiyatı vergiler hariç 399 bin dolardan başlayacak.

Haberin Devamı

İşte dünyanın en güçlü ‘mücevher’i

İtalya’da 70 yıldır mücevher ve sanat işinde olan Corbellati ailesi, bu kez de şansını otomobil işinde denemek istemiş, Cenevre Fuarı’na da “Missile” ile katılmış. Fuarın en ses getiren aracı olan Corbelatti Missile, firmanın söylediğine göre 1.800 beygir güç üreten, çift turbo beslemeli 9.0 litrelik V8 motorla donatılmış. Arkadan itişli ve 6 ileri şanzımanlı aracın, saatte 500 km hız yapabiliyormuş. Fiyatı belli değil, ancak ciddi sükse yaptığı kesin.

Avrupa’da yılın otosu Volvo XC40

Volvo’nun en son yeniliği olan kompakt boyutlu XC40, Avrupalı otomobil gazetecilerinden oluşan jüri tarafından “Yılın Otomobili” (Car Of The Year) seçildi. Volvo, bu ödülü ilk kez alırken, Volvo Cars Başkan ve CEO’su Hakan Samuelsson, “Yeni modelimiz XC40’a verilen bu ödülün zamanlaması oldukça anlamlı” dedi.

AŞIRI UÇLARDA BİR FUAR

Ondan sadece 5 tane yapılacak

Şu an Volkswagen Grubu’nun bir parçası olan Italdesign, Cenevre’de “Zerouno” modelinin targa yani üstü açık versiyonunu tanıtıyor. Firmanın “özel otomobiller” bölümü tarafından sadece 5 adet üretilecek aracın fiyatının da 2.4 milyon dolar olacağı belirtiliyor. V-10 motorlu araç, Audi R8 ve Lamborghini Huracan ile platform kardeşi olsa da, tamamen farklı olduğunu kanıtlıyor... En azından görünüş olarak!

Bağımsızlığını elektrikle kutladı!

VW bünyesindeki Seat’ın performanslı model versiyonlarının adıyken, “bağımsız performans markası” haline gelen “Cupra”, bunu Cenevre’de hem ilan etti hem de tamamen elektrikli bir yarış otomobili konseptiyle kutladı. Leon temelli Cupra e-Racer konsepti, tamamen elektrikli ve 402 beygirlik gücü var. Ancak bu güç, istenirse 670 HP’ye kadar çıkabiliyor. Tam da markanın amacına uygun...