Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Koreli Hyundai’nin deniz aşırı ilk tesisi olan Hyundai Assan’ın İzmit fabrikası, yeni konuğuna hazırlanmaya başlayacak. Daha önce de üretileceği açıklanan ancak detayları kesinleşmeyen yeni SUV modelin, 2021’de bantlardan inmaya başlayacağı, ihracat ağırlıklı bir model olacağı bildirildi.

İzmit’e SUV 2021’de gelecek

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, söz konusu modelin üretimiyle ilgili kararın büyük ölçüde belirginleştiğini, hatta Hyundai Motor Başkanı Chung Mong Koo’nun, yatırımla ilgili müjdeyi Başbakan Binali Yıldırım’a Aralık 2017’deki Güney Kore ziyareti sırasında verdiğini açıkladı. SUV modelinin 2021 yılından itibaren İzmit fabrikasında üretilmeye başlanacağını belirten Kibar, “Böylece ürettiğimiz yerli model sayısı i20 ve i10’la birlikte 3’e çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

İzmit’e SUV 2021’de gelecek

‘Kapasite ayarlanacak’

İzmit’te üretilecek SUV’un B sınıfında ve markanın mevcut SUV modellerinden tamamen farklı bir araç olacağını ifade eden Kibar, “Hindistan’da üretilen Creta ile Güney Kore’de üretilen Kona arasında bir model olacak. Yatırım tutarı ve üretim adetleriyle ilgili bilgiler nisandan sonra netleşecek” diye konuştu.

i10 ve i20 modellerini üretmeye devam edeceklerini de kaydeden Ali Kibar, “Bu yıl yenilenmiş i20’yi üretmeye başlayacağız. Önümüzdeki yıl da i10’un yenilenen versiyonu gelecek... SUV modelin üretiminin başlamasıyla, adetler de netleşecek. SUV modelindeki talebe göre, fabrikada i20 ile i10 üretim oranları değişebilir. Fabrikanın kapasitesinde ona göre denge kurar, ayarlama yaparız” ifadelerini kullandı.


Aslan Cenevre’ye çıkarma yaptı

Fransız üretici Peugeot, yeni 508’in yanı sıra hafif ticari sınıfının yeni üyeleri Rifter ve Rifter 4x4 konseptlerinin dünya tanıtımını Cenevre’de gerçekleştirdi. Yeni 508, sahip olduğu özelliklerle D segmentinin standartlarını yeniden belirlemeyi hedeflerken, tasarım açısından hayli iddialı hale gelmiş. Uzunluğu ve tavan yüksekliği azaltılan yeni 508, iç mekandaki lüks havası ve teknolojik donanımlarıyla da iddialı.

İzmit’e SUV 2021’de gelecek

Yeni Peugeot Rifter ise, Fransız markanın en güncel tasarımıyla donatılırken, sahip olduğu özelliklerle şehir içi ve şehirler arası yolculuklarda rahat ve güvenli bir seyahat imkanı sunuyor. Her türlü arazi koşulunda yol alabilecek şekilde geliştirilen Rifter 4x4 de, özel lastikleri ve 80 milimetre artırılmış yerden yükseklik gibi özelliklerle öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Yeni nesil 508’in, yılın son çeyreğinde sınırlı sayıda getirileceği, Rifter modelinin ise yine 2018’in son çeyreğinde Türkiye pazarında satışa sunulacağı bildiriliyor.


YERLİ OTO NİSANDAN SONRA GAZA BASACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve TOBB’un desteğiyle “Türkiye’nin Otomobili” projesini gerçekleştirmek üzere bir araya gelen 5 babayiğit, çalışmalarını sürdürürken, sonucun eksiksiz olmasına çaba gösteriyor. Girişim grubunun şirket kurma çalışmalarının devam ettiği, nisan ayında bu aşama geçildikten sonra projenin daha da hızlanacağı belirtiliyor.

Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’in oluşturduğu girişim tarafından ortaya çıkarılacak projenin koordinatörlüğüne getirilen Metin Sancar, şubattan bu yana söz konusu görevde olduğunu, ekibi oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Projenin nisandan itibaren daha fazla ivme kazanacağını dile getiren Sancar, “Şirketin kurulmasıyla birlikte işler daha da yoğunlaşacak” dedi.

Haberin Devamı

5 versiyon konuşuluyor

Son olarak TUSAŞ’ta Helikopter Grup Başkanı olan ve yerli T625 helikopterinin yaratılmasında imzası olan Sancar, Türkiye’nin Otomobili projesinin önemine vurgu yaparak, “Herkesin gözü bizde. Layıkıyla üreteceğiz” ifadesini kullandı.

Prototipin, düzenli bir planlama ve takvimle zamanında yetiştirilebileceğini, 2019’a kadar prototipin bitmesinin hedeflendiğini hatırlatan Sancar, “Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilemeyi de konuşuyoruz. 2021’de seri üretime geçilmesi planlanıyor. Şu an 3 versiyon gündemde. 5 versiyona kadar çıkabilir” diye konuştu. Aracın yüzde 100 elektrikli olacağını, konvansiyonel motorlu bir versiyon düşünülmediğini de anımsatan Sancar, “Tamamen sıfırdan bir proje olacak. Herhangi bir mevcut prototipten yararlanılması şu an için gündemde değil” dedi.

Hızlanmada rakip tanımıyor

İzmit’e SUV 2021’de gelecek

Hırvat elektrikli süper otomobil markası Rimac, Cenevre fuarında ikinci yeniliği olan bir konsepti tanıttı. “Concept Two”, belki çok parlak bir isme sahip değil, ancak yperformansı muhteşem. Nitekim tamamen elektrikli olan aracın toplam gücü tam 1914 beygir. 0-100 km/s hızlanmasını 1.85 saniyede tamamlarken, 412 km/s hıza çıkabiliyormuş. Tabii tüm bunlar, firmanın açıklamaları. Ancak birinci modelin sonuçları hiç de yabana atılır değildi ve doğruydu... Bu arada, otomobilin, sahibinin yüzünü tanıyarak çalıştığı söylemiş miydim?


Auris’te çifte hibrit

İzmit’e SUV 2021’de gelecek

Toyota, Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni nesil Auris’in dünya tanıtımını gerçekleştirirken, aynı zamanda spor otomobil efsanesi “Supra”nın da dönüşünü simgeleyen “GR Supra Racing” konseptini sergiledi. Yeni tasarımıyla daha akıcı ve dinamik tarza kavuşan 3. nesil Auris, Avrupa stratejisi gereği bu araçta sadece benzinli ve hibrit motorlar kullanacak. Auris’te 1.2 lt turbo benzinli motorun yanı sıra 122 HP güç üreten 1.8 lt ve 180 HP’lik yeni 2.0 lt hibrit seçenekler bulunacak.


Türkiye’ye sınırlı gelecek

İzmit’e SUV 2021’de gelecek

Bu yıl Cenevre’deki Ferrari yeniliği olan 488 Pista’nın, Türkiye’ye sadece 7 adet geleceği bildirildi. 720 HP’lik 3.9 lt çift turbo beslemeli motorla donatılan Ferrari 488 Pista, Türkiye yollarında 2019 yılında boy göstermeye başlayacak. Fer Mas Genel Müdürü Sinan Saip Bel, “Bu çok özel otomobili, daha önce 488 GTB/Spider ile beraber V8 motora sahip başka bir Ferrari modelini satın almış, Ferrari Challenge yarışlarına katılmış ve bir ya da daha fazla Versione Speciale Serisi modele sahip olmuş müşterilerimiz alabilecek” dedi.