Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2018’de Türkiye’de en çok kullanılan emoji, gülmekten kopan surat emojisiydi. Fransızların ilk 10’undaysa aşk ve sevginin farklı varyasyonlarını işaret
eden 7 kalp var

Gaziantep’te, Suriye sınırındaki Karkamış’ı 7 yıldır kazan Türk ve İtalyan arkeologlar buldukları kil sürahinin tarihinden de fazla önemini, onu temizleyene kadar henüz tam kavrayamamıştı.

Şerbet için kullanıldığı anlaşılan Hitit sürahisi temizlendiğinde arkeologların karşısına, 3700 yıl önce üzerine “çalakalem” kondurulmuş
gülen bir yüz motifi çıktı.

Haberin Devamı

Milattan önce 1700’lerden gelen bu mesaj -o an arkeologların yüzüne Indiana Jones tebessümü mü kondu bilmiyorum- kayıtlara en eski emoji olarak geçti.

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ
Yazılımcı Shigetaka
Kurita’
nın Japon cep telefonları
için 176 “piksel piksel” emojiden oluşan setini yaratmasının üzerinden 20 yıl geçti.

Bugünse, dünya çapında online insanların yüzde 90’ının iletişiminde emojiler önemli
rol oynuyor.

Çağımızın hiyeroglifi

Kullanımı ve her duyguya yetecek kadar çeşitleri o kadar artıyor ki bir süre sonra insanlar yalnızca emojilerle yazılı iletişim kurabilecek.

Ve bu yeni dili deşifre edemeyenler, duygularını emojilerle aktaramayanlar, belki de yalnızlığa mahkûm olacak.

Beni bu değerlendirmeye mecbur kılan Smithsonian dergisinin dünyada emoji kullanımına ilişkin araştırması oldu.

Emojilerle sağlıklı iletişim kurmayı beceremeyen biri olarak normalde o sayfaya göz ucuyla bakıp geçerdim ki, göz ucuma Türkiye’deki emoji kullanımına ilişkin veriler takıldı.

Derginin dünyada en çok kullanılan
10 emoji tablosunda yer verdiği
5 ülkeden biri de Türkiye’ydi.

Türkiye’de en çok kullanılan
10 emojinin 5’i ülke genelinde hakim olan duyguyu yansıtacak şekilde kahkaha, tebessüm gibi gülücüklü emojileri içeriyor.

Birinci sıradaysa, 5 ülkenin 4’ünde de olduğu
gibi ‘gülmekten kopan’ emoji var.

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ

1970’lerde yapılan araştırmalar resimlerin harflerden daha çok akılda kalıcı olduğunu gösteriyor.

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ

KALP, KALP, KALP...

Fransızların en çok tercih ettiğiyse aşk ve sevgiyi ifade eden kırmızı kalp emojisi.
Aslında Fransızların ‘top ten’indeki emojilerin yedisi bir kalp varyasyonu.

Haberin Devamı

Artık içinden ok geçen kalp mi istersiniz, ışıldayan kalp mi tercih edersiniz, ikili kalp, mor kalp, her türlü kalp Fransızların lügatinde bolca mevcut.

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ

Hitit sürahisindeki emojiyi bir kenara koyarsak, Slovakya’da
bulunan ve 1635’te bir avukatın imzasının köşesindeki gülen yüz en eski emoji. Bundan sonraki kayıt İngiliz şair Robert Herrick’in 1648 tarihli şiiri ‘To Fortune’a gülme fiilini daha da vurgulamak için iliştirdiği gülen yüz. Şimdi mesajlar ve sosyal medya aracılığıyla günde yaklaşık 7 milyara yakın emoji gönderiliyor. :)

GÜLMEKTEN KOPUYORUZ

FIFA19'da zoraki Suudi deplasmanları

Akşamları FIFA 19’da online bir maç yaparak tansiyonlu haber gündemini beynimin tozlu arşiv kıvrımlarına postalıyorum. Takımım Fenerbahçe.

Bir süre öncesine kadar algoritma online maçlarda karşıma genelde Beşiktaş, Galatasaray gibi ezeli rakipleri, zaman zaman da Yunan, İtalyan, İngiliz oyuncuları çıkarıyordu. Ilımlı sertlikte geçen maçlarda sonuç ne olursa olsun dostluk kazanıyordu.

Haberin Devamı

Ne olduysa oldu; Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi konsolosluğunda geçen ekim ayında katlinden bir süre sonra, FIFA 19’da sürekli Suudi oyuncularla eşleşmeye başladım. Al İttihad, Al Hilal, Al Ahl artık aklınıza kim gelirse.

Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Türkiye ile S. Arabistan arasında gerilen ilişkileri fırsat gören FIFA 19 yönetiminin maçlara tansiyon katmak için algoritmaya böyle bir müdahalede bulunduğunu düşünüyorum.

Olabilir; ancak karşıma çıkan Suudi oyuncuların aşırı sertliğini, kırmızı kart riskini önemsemeden futbolcularıma dalmasını not düşmeliyim; ki bence bu düşmanlıklarını gösteriyor.

Neyse, önceki gecenin bir vakti yine olağan bir Al Hilal-Fenerbahçe karşılaşmasındaydım.

Henüz daha reel gündemi kafamdan atamamışken art arda 4 gol yedim. Bu şok terapisiyle gündemden ayıklanan beynim, gözlerim ve parmaklarım arasındaki koordinasyonu sağladı.

Ve ardından üst üste 5 gol atarak Suudi hayallerini kâbusa çevirdikten sonra huzurla yatağımın yolunu tuttum.