Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Zeytinyağı, bölgemiz için çok büyük bir değer. Ülke olarak hem zeytinyağı üretimini hem de tüketimini artırma mücadelesi veriyoruz. Sektörün önde gelen kurumları da bu mücadeleyi etkin şekilde yürütmeye çalışıyor. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün Ege’deki en büyük buluşma noktası olan İzmir Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı Olivetech 2019 da bu doğrultuda önemli bir işleve sahip. Geçen yıla göre piyasa şartları ve fuar tarihiyle ilgili sorunlar nedeniyle daha az sayıda katılımcı olsa da, zeytinyağı sektörü temsilcileri fuarda yine büyük bir umutla yerini aldı. İlk gün ziyaret ettiğim, önde gelen markaların temsilcileri, sektördeki sıkıntılara rağmen geleceğe umutla baktıklarını, zeytinyağının mutlaka hak ettiği değeri bulacağını ifade etti. Fuarda birçok markayla birlikte bu sektöre hizmet eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve Tariş başta olmak üzere birçok kurum da yerini aldı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) markaları, merakla beklenen ödüllerini dağıttı.

Haberin Devamı

Üniformasını çıkardı!

Stantlarda zeytinyağına dair birçok hikâye dinlerken beni en çok etkileyen Erdal Yaşar’ın sektöre giriş öyküsü oldu. Yaşar, 19 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subay olarak görev yaptıktan sonra zeytinyağının gücüne kapılarak üniformasını çıkarıp tulumlarını giymiş. 19 yıl donanmanın en modern gemilerinde branş subayı olarak çalışmış. Deniz hukuku ve uluslararası ilişkiler olmak üzere iki yüksek lisans ve yurtdışı görevleriyle devam eden meslek yaşamında 6 yıl da gemi komutanı olarak görev yapmış. Ama, zeytinyağının büyülü dünyasına hayır diyemeyince atadan kalan zeytinliklerde çizmelerini giyerek işe koyulmuş. Yaşar, “Üretmek ve yaşatmak, yönetmek ve yaşamaktan daha değerlidir düşüncesiyle 2 yıl önce harekete geçtim. Dedemden miras kalan 250 civarında zeytin ağacının sayısı şu anda 15 bine ulaştı. Asırlık ağaçlarımızın zeytinlerinden elde ettiğimiz zeytinyağlarımızı ve zeytinlerimizi Goldenia 008 markasıyla tüketiciye ulaştırıyorum. Amacımız, Goldenia 008’i bir dünya markası yapmak” diyor.

Haberin Devamı

Yaşar’ın hayatını değiştiren, zeytinyağının gücüne hayran kalmamak mümkün değil. Sektörü yakından tanıyanlar, zeytinyağına gönül veren insanların birbirinden ilginç öykülerini çok iyi bilir. İnsanların hayatına hayat katan bilge ağaçtan daha öğreneceğimiz çok şey var. Bu sektörde ne kadar çok öykü ve marka yaratırsak o kadar çok kazanacağız. O yüzden bu sektör her şeyden çok desteği hak ediyor.