Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Burdur Ağlasun ilçesine 7 kilometre uzaklıkta, dağlık bir arazinin sarp yamaçlarına inşa edilmiş Sagalassos antik kenti üzerine...

Antalya’ya 109 km, Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Sagalassos antik kenti verimli vadilerle çevrili, suyun bol olduğu ve insanlarına büyük güvenlik sağlayan dağlık bir arazinin sarp yamaçlarına inşa edilmiş. M.Ö. 3 bin’lerde büyük ihtimalle Anadolu’nun önemli bir halkı olan, dili ve tarihi yeni keşfedilen Luwiler’in yerleştiği bu Pisidia kentinin M.S. 13. yy’da Selçuklulara kadar uzanan çok zengin bir tarihi var.

Haberin Devamı

Antik güzellik

Roma döneminde Sagalassos’un Anadolu’nun yol ağına ve Ege’yle Akdeniz Limanları’na bağlanması, önemini inanılmaz derecede artırdı. Ekonomisi tarıma dayalı olan bu kent, zeytin ve zeytinyağından gelir elde ediyor ve Mısır’a gemi yapımı için göknar ağacı ithal ediyordu. Roma İmparatoru Augustus (M.Ö. 25- M.S. 14) döneminden itibaren de kentte endüstriyel ölçekte kırmızı astarlı seramik kap kacak üretilmiştir. M.S. 6. yy’da arka arkaya gelen veba salgınları, M.S. 7. yy’da tüm Ege kentlerini yerle bir eden depremlerden biri de burada olmuş ve kenti harabeye çevirmiştir.

18. yy’da bir Fransız gezgin tarafından gün ışığına çıkartılan, 1990’dan günümüze kadar süren arkeolojik çalışmalar sayesinde ayağa kaldırılan antik kenti bugün çok detaylı bir şekilde gezmek mümkün.

Eğer organize bir turla geziyorsanız, profesyonel turist rehberiniz size şehri en güzel şekilde gezdirip gösterecektir. Şayet yalnızsanız antik kentin girişinde verilen broşürlerden alıp, yine girişteki tabelalarda belirlenmiş olan güzergahlardan birini seçerek şehri gezebilirsiniz.

Dağlık bir arazide bulunan Sagalassos ziyaret etmesi aslında çok kolay olan bir kent değil. Giriş kapısında göreceğiniz üç güzergâh şehri zamanınıza ve kondisyonunuza göre gezip görmenizi sağlayacak. Tam bu noktada belirteyim: Birinci güzergâh: 1 saat süren 1.5 km, ikinci güzergâh 2 saat süren 2.5 km ve üçüncü güzergâh da 4 saat süren 4 km uzunluğunda parkurlar. Ben size ikinci güzergâhı tavsiye ederim. Bu durumda hemen her şeyi görmüş olursunuz. “Aşklar ve İmparatorlar Şehri” diye bilinen Sagalassos’un son yıllarda çok popüler olmasına sebep olan Antoninler Çeşmesi’ni ve antik çağlardan beri bu çeşmeden akan suyu görmeden dönmeyin. Buralara kadar gelmişken Burdur Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin ve Türkiye’de sayıları her gün artan Yavaş Şehir’lerden (Cittaslow) biri olan, Isparta il sınırları içinde yer alan Eğirdir’i de görün.

Göller bölgesinde yer alan ve Türkiye’nin 4. büyük gölü olan Eğirdir, günün her saatinde değişen rengiyle sizi büyüleyecek. Kovada Gölü Millî Parkı, otantikliğini koruyan Yeşilada ve piknik alanı olarak düzenlenmiş Canada’yı görüp, gölün yüzmeye elverişli noktalarındaki plajları kullanabilirsiniz. Yemek yemek için ise size Eğirdir gölü kıyısında bulunan Big Apple Restoranı tavsiye ederim.