Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

CHP’nin her seçimde rekor oyla destek gördüğü Karşıyaka’da Belediye Başkanı Cemil Tugay, koltuğa oturur oturmaz belediyenin kötü olan mali yapısını düzeltmek için bir dizi önlem aldı. Daha açık bir ifadeyle, tasarruf tedbirlerini yürürlüğe soktu.
Gelinen noktada bu tasarruflar meyvesini vermeye başladı. Başkan Tugay, geçen 100 günlük süreçte de bir ilkin altına imza attı! Yaklaşık 2.5 yıl aranın ardından belediye personeli zamanında ve tam maaş aldı.
Bu arada da uçan kuşa borcu olan belediyenin borçları tek tek temizlenmeye başlanmış. Bu anlamda da önemli bir mesafe alınmış. Cemil Tugay’dan dinleyelim şimdi de...
“İzmir Büyükşehir Belediyemize geriatri merkezini 28 milyon lira bedelle devretmiştik. Ancak oradan henüz para gelmedi. Vergi borcumuzun olmaması ya da yapılandırılması gerekiyormuş. Yapılandırmaya gittik, bununla ilgili olarak bakanlığa başvurduk. Süreç biraz uzayacak gibi görünüyor. Bu süreç tamamlandığında Büyükşehir Belediyesi taksit taksit bize ödeme yapacak. Şu ana kadar hiçbir yerden bir kuruş gelmedi. Kendi yağımızla kavruluyoruz. Gereksiz harcamaları kıstık. Temel belediyecilik hizmetleri ise hiçbir sorun olmadan işlemeye devam ediyor. Bununla ilgili en ufak bir sıkıntı yok.”

Haberin Devamı

Hacizler kalkıyor

Belediyenin geçmişten gelen borçları nedeniyle alacaklılar belediye taşınmazlarına haciz koydurmuş. Başkan Tugay, bu sıralar bu hacizlerin kaldırılması için yoğun bir mesai harcıyor: “Bazı alacaklılardan sabır rica ediyoruz. Belediye olarak tasarruf etmeye devam ediyoruz. Bizim de alacaklarımız var. Bunun henüz bir kısmını alabildik. Bu konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Öncelikli olarak personelimizin maaşını ödedik. Belediye işlerinin aksamamısı için üzerimize düşeni yapıyoruz. Şu an için yatırım yapamıyoruz ama hacizleri kaldırma adına borçları ödüyoruz. Belediye şirketimiz Kent A.Ş.’de de ciddi bir toparlanma süreci yaşanıyor. Eskiye göre ciddi bir mali disiplin sağladık.”
Başkan Tugay’ın da ifade ettiği gibi, belediyenin şirketi Kent A.Ş.’de de önemli bir toparlanma süreci yürütülüyor. Daha önce iflasın eşiğinde olduğu anlaşılan şirket, bu durumdan çıkmış. Anladığım kadarıyla, ivme yukarı doğru ilerliyor.
Tasarruf denince akla işten çıkarmalar gelir. Başkan Tugay’a bunu da sordum, şunları söyledi:
“Personelimizin bazısıyla yollarımızı ayırdık. Bazı arkadaşların da yerleri değiştirildi. Bunlar uzun süren incelemeler sonrası yapıldı. Keyfi kararlar değil. Ancak, burada şunu özellikle vurgulamak isterim. Bu, tamamen performansla ilgili! İşten çıkarmayı planlamıyoruz. Amacımız, çalışanları işten çıkarmak değil. Verimlilik, performans önemli konular. Görevlerinde başarılı olmayanlarla ilgili yer değişiklikleri olması da gayet doğal.”
Birçok belediye başkanı göreve gelir gelmez tasarruf tedbirlerini uyguladı. Hemen hemen tüm belediyelerde bu yöntem yerini buldu. Yeni başkanlar, ayaklarını yorganlarına göre uzatıyor.
Zaten olması gereken de bu!
Belediyelerde yapılanları ve yapılmayanları yakından takip etmeye devam edeceğiz!